Fitre miktarı ne kadar, ne zaman verilir?

Fitre ve zekata dair sorular, Ramazan ayı ile birlikte yoğunlaştı. Diyanet İşlerine bağlı Din işleri Yüksek Kurulu, vatandaşın fitre ve zekat konusunda merak ettikleri soruları cevaplandırdı? Peki, fitre ne kadar, ne zaman verilir? Zekat nedir, ne zaman verilir?

Fitre miktarı ne kadar, ne zaman verilir?

Zekat, dinen belirlenmiş mala sahip kişilere farzdır. Fitre de benzer şekilde kişilerin vermesi yükümlüdür. Fitre ya da fıtır sadakası miktarı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından zamanın şartlarına göre belirlenir. Peki, 2023 fitre miktarı ne kadar? Fitre ve zekat ne zaman verilir?

2023 FİTRE MİKTARI NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2023 için açıklanan fitre miktarı 70 TL olarak açıklandı.

Fitre miktarı ne kadar, ne zaman verilir? - Resim : 1

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

Fitre miktarı ne kadar, ne zaman verilir? - Resim : 2

ZEKAT NEDİR, KİMLERE FARZDIR?

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması (Kâsânî, Bedâî’, II, 4-5) bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

Zekat verme ayı ve günü farklı olur. Ramazan ayını beklemez. Eğer Şevvalın yirmi üçünde zengin olmuşsa, gelecek yılın Şevvalin yirmi üçünde zekât verir. Şevval ayı gelmeden Ramazan ayında verse de olur. Fakat Şevval ayının yirmi üçünde tekrar malını hesap eder. Az vermişse, üstünü tamamlar; çok vermişse, fazla verdiği nafile olur. Yani zekâtı günü gelmeden önce de vermek caizdir. Fakat gününde tekrar hesap etmek gerekir.

Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem Tekirdağ'da DEAŞ üyesi yakalandı Anadolu Yakası'nda trafik yoğunluğu TÜBİTAK 195 proje personeli alacak