2023 fitre miktarı ne kadar, ne zamana kadar verilir?

Fitre konusu Ramazan ayı sonlarına doğru araştırılıyor. Fıtır sadakası olarak da bilinen fitre, belli bir zaman içerisinde ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekiyor. Vacip olan bu ibadeti yerine getirmek isteyen vatandaşlar, fitre ne kadar, ne zamana kadar verilir merak ediyor. İşte fitre hakkındaki bilgiler...

2023 fitre miktarı ne kadar, ne zamana kadar verilir?

Fitre, halk arasında sadaka-i fıtır olarak bilinir. Fitre miktarı ise her yıl ekonomik şartlara göre Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanıyor. Diyanet, fitre konusuna açıklık getirdi ve fitrenin ne zamana kadar verilebileceğini açıkladı. Peki, 2023 fitre miktarı nedir? Fitre ne zamana kadar verilir?

FİTRE NEDİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

2023 fitre miktarı ne kadar, ne zamana kadar verilir? - Resim : 1

2023 FİTRE MİKTARI NEDİR?

Din İşleri Genel Kurulu, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı fitre miktarının 70 TL olarak belirledi.

2023 fitre miktarı ne kadar, ne zamana kadar verilir? - Resim : 2

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir.

2023 fitre miktarı ne kadar, ne zamana kadar verilir? - Resim : 3

KİMLER FITIR SADAKASI VERMELİ?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler.

MHP'li başkan hayatını kaybetti İşçiye Yargıtay'dan kötü haber İstanbul merkezli 8 ilde çete operasyonu 18 yaşındaki Zehra Bayır dövülerek öldürüldü