Fil Suresi Arapça yazılışı, okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti, tefsiri

Fil Suresi, Kuran-ı Kerim'de yüz beşinci sırada yer alıyor. Elem tera ile başlayan Fil Suresi'nde Kabe'yi yıkmak isteyenlerin fil ordusu ile saldırısı ve Ebabil kuşlarının attığı taşlar ile Ebrehe ordusunun helakı anlatılır. Peki, Fil Suresi neler için okunur, nasıl başlar, kimden bahseder? İşte Fil Suresi okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti ve tefsiri...

Fil Suresi Arapça yazılışı, okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti, tefsiri

Fil Suresi okunuşu, arama motorlarında en çok sorgulanan sureler arasında yer alıyor. Namaz sureleri arasında yer alan Fil Suresi, beş ayetten oluşuyor. Ebrehe ordusunun Kabe'yi yıkmak için gelmesi ve Ebabil kuşlarının taşıdığı ve bıraktığı taşlar ile helak oluşu anlatılıyor. Haberimizde Fil Suresi Arapça metni, Türkçe okunuşu ve anlamını bulabilir, fazileti ile tefsirinden faydalanabilirsiniz.

FİL SURESİ OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Elem tera keyfe fe'ale rabbüke biashâbilfîl
2- Elem yec'al keydehüm fî tadlîl
3- Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl
4- Termîhim bihicâratin min siccîl
5- Fece'alehüm ke'asfin me'kûl

Fil Suresi Arapça yazılışı, okunuşu, Türkçe anlamı, fazileti, tefsiri - Resim : 1

FİL SURESİ TÜRKÇE ANLAMI

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla
1) Rabbin fil ordusuna ne yaptı, görmedin mi?
2) Onların planlarını boşa çıkarmadı mı?
3-4) Onların üzerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar yağdıran sürü sürü kuşlar salmadı mı?
5) Sonuçta Allah onları yenilip ezilmiş ekine çevirdi.

FİL SURESİ NELER İÇİN OKUNUR?

Kur'an- Kerim Surelerini okumanın aynı zamanda birer zikir olduğunu da düşünürsek, bu sûrelerin özelliklerindeki hikmet ve incelikleri anlamış oluruz. Fil Suresinin özellikleri şöyledir:

“Hasımlarına karşı Fil Suresini okuyan kimse, hasımlarını (düşmanlarını) mağlup eder.” Sûreleri okuma adeti ise en az üç, beş, yedi kere olur. Sonra (100) yüz kere olabildiği gibi daha fazla da olabilir. Nitekim bunun örnekleri geçmektedir.

“Akşamlan bilhassa, akşam ile yatsı arasında (1000) bin kere okuyan kimse, her türlü muradına kavuşur, tüm dilekleri gerçekleşir” buyrulmuştur.

Peygamber Efendimiz (Sav) Fil Suresi'ni okuyan kimseyi Yüce Allah'ın kötülüklerden ve ahlak değişmesinden koruyacağını buyurmuşlardır.

Fil Suresi 3, 5, 7 kez okunduğunda düşmanlara karşı zafer elde edilir.

Fil Suresi akşam ve yatsı arasında 250 kez okunduğunda düşmanlar def edilir.

FİL SURESİ NE ZAMAN, NEDEN NAZİL OLDU?

Fil Suresi, Mekke'de nazil olmuştur. Bu sûrenin indiği sıralarda, müşriklerin Resûlullah (s.a.s.)’e olan muhalefet ve düşmanlıkları çok şiddetlenmişti. Onun dâvasını engelleyebilmek için türlü türlü yollara başvuruyor, çeşitli hile ve planlar tertipliyorlardı. Cenâb-ı Hak bu dehşetli hâdiseyi hatırlatarak, pek büyük fitneleri, hîleleri, tuzakları hârikulâde bir surette bozup dağıtan eşsiz kudretinin bir misalini vermektedir. Burada Resûlullah (s.a.s.)’in doğduğu sene Kâbe’yi yıkmak için hücum etmiş olan Fil ordusunun nasıl perişan edildiği gösterilmektedir. Böylece Allah Teâlâ’nın Rasûlü’ne olan yardım ve himâyesinin, Kâbe’ye yardımından daha üstün ve daha mükemmel olacağına işaret edilir. Hatta bu hâdisenin ilâhî kudretin kullarını terbiye etmesinin sadece bir başlangıç örneği olduğu belirtilir. Dolayısıyla Hakk’ın Habîbi Peygamberimiz (s.a.s.)’e sinsi planlar hazırlamak isteyenlerin hilelerinin kendi başlarına geçeceği açık ve net olarak bildirilir. Böylelikle bir taraftan Allah Resûlü (s.a.s.) ve mü’minler teselli edilirken, bir taraftan da Allah Teâlâ’nın kudretine karşı hiçbir mal ve mülkün, hile ve tuzağın hükmünün geçmeyeceği anlatılır.

FİL SURESİ TEFSİRİ

Diyanetin tefsirine göre, Habeşistan'ın yönetiminde bulunan Yemen'in genel valisi Ebrehe Kabe'yi yıkmaya karar verdi ve 570 yılında, içinde mahmûd (mamut) adlı filin de bulunduğu büyük bir ordu ile Mekke'ye doğru hareket geçti.

Fil suresinin 1-2. ayetlerinde Peygamberimiz (sav)'e hitap edilerek fil ordusunun başına gelen felâketin büyüklüğünden ve Kabe'yi yıkma planlarının boşa çıkarıldığından haberdar olduğu ifade edilmektedir. Hz. Peygamber olaya bizzat şahit olmadığı halde, ona yöneltilen "görmedin mi" şeklindeki hitap mecazi bir ifade olup olayı bizzat gözüyle görmese bile görenlerden işitmiş olduğunu ve görmüş gibi kendisine tasvir edildiğini gösterir.

3-5. ayetler ise felaketin nasıl cereyan ettiğini yani Allah tarafından gönderilen sürülerle kuşun fil ordusunun üzerine pişkin tuğla türü taşlar yağdırarak onları nasıl hayvanlar ve haşarat tarafından yenmiş ekin artığına çevirdiğini ifade eder. Râzî'ye göre Ebrehe ve askerlerinin besledikleri kötü emellerin fil süresinde keyd (plan, tuzak) kelimesiyle ifade edilmesi, onların sadece Kabe’yi yıkma amacı taşımadıklarını gösterir. Çünkü önceden açıkladıkları için Kâbe’yi yıkma fikri artık tuzak olmaktan çıkmıştı.

4. ayetteki siccîl kelimesi "taşlaşmış çamur" demektir. Son ayetteki asf kelimesi ise "ekinin samanı ve buğday kapçığı gibi güve, böcek ve kurtçukların yediği, rüzgârın sağasola savurduğu kırıntılar" anlamına gelir. Müfessirler kuşların, ağızlarında ve ayaklarında bu tür taşlar götürüp Ebrehe ordusunun üzerine fırlattıklarını, sonuçta askerlerin birçoğunun bu taşların etkisiyle öldüğünü, Ebrehe’nin ise yaralı olarak San‘a’ya döndükten sonra orada hayatını kaybettiğini ifade etmişlerdir (Taberî).

Son ayet, Ebrehe ve ordusunun nasıl büyük bir felakete maruz kaldığını ve sonuçta helâk olduğunu gösterir. Bu olayın Mekkeliler için öneminden dolayı bu yıla "Fil yılı" denilmiş ve onlar olayı tarih başlangıcı olarak kullanmışlardır.

Prof. Dr. Gökçen Orhan'a veda Pozitif bir cemaat Öğrencilere vergisiz iPhone fiyatları ne kadar? MasterChef AllStar 100 bin lira ödülü kim kazandı?