Ferit Edgü kimdir, nereli, kaç yaşında? Ferit Edgü hayatı, eserleri, ödülleri

Ferit Edgü hayatını kaybetti. Türk edebiyatının usta ismi Ferit Edgü, 88 yaşında yaşamını yitirdi. Şair, yazar, yayıncı, reklamcı olan Ferit Edgü, birçok önemli eser kazandırmıştır. Ölüm haberi sonrasında Ferit Edgü'nün hayatı, eserleri merak konusu oldu. İşte Ferit Edgü biyografisi...

Ferit Edgü kimdir, nereli, kaç yaşında? Ferit Edgü hayatı, eserleri, ödülleri

Tam adı İsmail Ferit Edgü’dür. 24 Şubat 1936 tarihinde İstanbul’da doğdu. Fatma Nevber Hanım ile küçük bir memur olan Mehmet Nuri Edgü’nün oğludur. Anne tarafından büyükdedesi Eğribozlu Mehmed Emin Sırrî, 19. yüzyıl Bektaşi şairlerinden olup bir de “Divân”ı vardır. Ferit Edgü’nün çocukluk yılları, dünyada ve Türkiye’de yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik şartların olumsuzluğunda geçti. İlkokuldan başlayarak hep Milli Eğitim okullarında okudu. Attila İlhan, Salah Birsel, Melih Cevdet ve daha sonraları ilk yazılarını yayınlayacak olan Vedat Günyol ile lise yıllarında tanıştı.

Ferit Edgü kimdir, nereli, kaç yaşında? Ferit Edgü hayatı, eserleri, ödülleri - Resim : 1

İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin son sınıfında iken Seramik Kimyası öğrenimi için 1958’de Almanya’ya gitti. Oradan Fransa'ya geçti. 1959-1964 arasında Paris’te resim çalışmalarının yanı sıra felsefe, sanat tarihi, seramik kurslarına katıldı.

Askerliğini yedek subay öğretmen olarak yaptı. 1 yıl daha Paris’te yaşadı. Türkiye’ye dönüşünde önce metin yazarlığı yaptı. Daha sonra DATA reklamcılık ve Ada yayıncılık şirketlerini kurdu (1977).

Ferit Edgü kimdir, nereli, kaç yaşında? Ferit Edgü hayatı, eserleri, ödülleri - Resim : 2

Yazı hayatına şiirle başladı. İlk şiiri 1952’de Kaynak dergisinde, ilk öyküsü 1954’te Yeni Ufuklar dergisinde yayınlandı.

"O" adlı romanı, Onat Kutlar’ın senaryosuyla Erden Kıral tarafından "Hakkâri’de Bir Mevsim" adıyla filme çekildi. Film, 1983’te 33. Berlin Film Festivali’nde ve 1984’te 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali’nde ödül aldı.

Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger ve Ergin İnan’ın yaşamlarıyla ilgili araştırma kitapları da yayınladı.

Ferit Edgü kimdir, nereli, kaç yaşında? Ferit Edgü hayatı, eserleri, ödülleri - Resim : 3

ESERLERİ:

ÖYKÜ
Kaçkınlar (1959)
Bozgun (1962)
Av (1968)
Bir Gemide (1978)
Çığlık (1982)
Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı (1988)

ROMAN
Kimse (1976)
O (1977)

ŞİİR
Ah Min-el Aşk (1978)

DENEME
Ders Notları (1978)
Yazmak Eylemi (1980)
Şimdi Saat Kaç (1986)
Binbir Gece (1991)

ÖDÜLLERİ
1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Bir Gemide ile
1979 Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü, Ders Notları ile
1988 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı ile. 
Tüyap Kitap Fuarı Onur Konuğu
Yazar Ferit Edgü, 2011 Yılı Tüyap Kitap Fuarı Onur Konuğu seçildi. Edgü fuar süresince bazı etkinliklere katıldı.

Çanakkale'de 3,8 büyüklüğünde deprem! MasterChef 9. yarışmacı kim oldu, dün kim kazandı? Akdeniz'de 5 şiddetinde deprem! Şener Kökkaya kimdir, neden, kaç yaşında öldü? Şener Kökkaya oynadığı filmler, hayatı