Eyyam-ı Bahur nedir, ne demektir, ne zaman geliyor?

Türkiye, Eyyam-ı Bahur sıcakları ile karşı karşıya. Meteoroloji, yeni sıcak hava dalgasının yani Eyyam-ı Bahur'un geleceği tarihi açıkladı. Peki, Eyyam-ı Bahur nedir? Eyyam-ı Bahur sıcakları ne zaman başlıyor?

Eyyam-ı Bahur nedir, ne demektir, ne zaman geliyor?

Ülkemizde geçtiğimiz günlerde sıcaklık rekorunun kırıldığı günler yaşadı. Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası ile kavrulan Türkiye, bu sefer Eyyam-ı Bahur yaşayacak. Meteorolojiden verilen bilgilere göre bu hafta yaşayacağımız Eyyam-ı Bahur nedir, ne demektir merak ediyor. Peki, Eyyam-ı Bahur ne zaman başlayacak?

EYYAM-I BAHUR NE DEMEKTİR?

Eyyam- ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih ocak ve mart arasına düşer. Kesin tarih, içinde bulunulan bölgeye, boylama ve iklim koşullarına göre büyük değişiklikler gösterebilir.

Türkçede kullanılan eyyamıbahur terimi kullanılırlığını büyük ölçüde yitirmiş olup, bunun yerine cehennem sıcakları, Afrika sıcakları gibi terimler kullanılmaktadır.

Antik Roma kültüründe eyyamıbahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos günleri olarak kabul edilirdi. Bu tarihler Alman, Fransız ve İtalyan kültürlerinde geçerlidir. Türk kültüründe bu tarih temmuz sonuyla ağustos ortaları arasında günler olarak kabul edilmektedir.

EYYAM-I BAHUR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Eyyam-ı Bahur sıcaklıklarının ise 2 Ağustos 2023 Çarşamba gününden itibaren Türkiye'nin birçok yerinde etkisini göstereceği biliniyor.

Prof. Dr. Hüseyin Toros, "İstanbullular eyyam-ı bahur sıcaklarında nemden bunalacak" dedi.

Eyyam-ı Bahur döneminde sıcaklıkların 40 derece üstüne çıkacağı fakat deniz kıyısı şehirlerde sıcaklık ile birlikte bunaltıcı nem hissedileceği belirtiliyor.

KİMLER İÇİN RİSKLİ?

Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olanlar için riskli dönemlerdir. Kişilerde aşırı stres ve asabiyet görülebilir. Orman yangınları başlayabilir. Enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi ya da demiryollarında rayların genleşmesi gibi nedenlerle can ve mal kaybına neden olan kazalar yaşanabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunlarından her yıl on binlerce kişi yaşamını yitirmiştir.

Hava durumu
"Camiye şortla gidilmez, pantolon giyilir" Ataşehir'de 17 katlı gökdelende yangın Sporcudan vatandaşa tepki: Canın çekiyorsa gel yala MasterChef AllStar'da kim elendi, neden elendi?