Evde depremden nasıl korunuruz?
Doğal bir afet olan deprem, beklenmedik bir anda gelir. Bu sabah yaşanan deprem felaketi sonrasında depremden korunma yöntemleri, deprem sırasında ve sonrasında ne yapmalı merak ediliyor. Peki, evde depremden nasıl korunuruz? Deprem anında neler yapmalıyız?
Depremlerde can ve mal kayıplarının artmasına sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleri neden olmaktadır. AFAD, deprem sırasında neler yapılmalı ya da yapılmamalı açıkladı. Peki, evde depremden nasıl korunuruz? Deprem anında ve deprem sonrasında neler yapılmalı?
EVDE DEPREMDEN NASIL KORUNURUZ?
- Kesinlikle panik yapmayınız.
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz.
- Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun.
- Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.
- Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
- Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçin.
- Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır.
- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.
- Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.
- Balkona çıkmayın.
- Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.
- Asansör kullanmayın.
- ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.
- Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun
- Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.
- Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın.
- Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.
- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.
- Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.
- Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın.
DEPREM SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
- Deprem biter bitmez emniyette olduğunuzdan emin olun.
- Bulunduğunuz bölgede yıkılması muhtemel eşyalar ve duvar olmamasına dikkat edin.
- Sarsıntı biter bitmez su ve doğalgaz vanaları ve elektrik sigortaları kapatılmalıdır.
- Sağlıklı ve güvende iseniz çevrenizde yardımcı olabileceğiniz birileri olup olmadığını kontrol edin.
- Kırılan camları ve varsa dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.
- Evden çıkmadan önce battaniye, kalın kıyafetler, değerli eşyalar ve paralar ve ayakkabılar gibi bir süre ihtiyacınız olabilecek eşyaları yanınıza alın.
- Bir süre yiyecek bulamama ihtimaline karşı evinizdeki yiyecek ve içeceklerden yanınıza alabileceğiniz kadar almaya çalışın.
- Binadan çıkarken acil çıkış noktalarına yönelin.
- Önceden hazırladığınız deprem acil durum çantanızı alarak, yakınlarınızla veya arkadaşlarınızla önceden belirlediğiniz buluşma noktasına gidin.
- Şiddetli depremlerden sonra artçı depremler olabilir. Artçı sarsıntılar tamamen bitinceye kadar hasarlı veya sağlam binalardan uzak durun. Bazı artçılar, sağlan binalara da hasar verebilir veya yıkabilir.
- Şiddetli deprem sonrası en az 3 gün evinize girmeyin veya yetkililerin bu konudaki açıklamalarını takip edin.
Binalara çakmak, mum ve kibrit gibi alev veren maddelerle yaklaşmayın.
Siz ve aileniz güvende ise bulunduğunuz bölgede yıkılmış binalar varsa yardım ekiplerine yardım edin veya gönüllü olarak kurtarma çalışmalarına katılın.
Cadde ve sokaklarda binaların arasında dolaşmayın.