Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü?

Erkin Koray hayatını kaybetti. Uzun süredir yaşadığı Kanada'nın Toronto şehrinde hayatını kaybeden Erkin Koray, Türkçe sözlü rock müziğin gelişmesinde önemli yere sahipti. Peki, Erkin Koray kaç yaşındaydı, neden öldü? Erkin Koray kimdir? İşte efsane ismin hayat hikayesi, müzik kariyeri...

Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü?

Türk rock sanatçısı Erkin Koray'ı kaybettik. Şaşkın, Estarabim, Çöpçüler, Fesuphanallah gibi şarkıları ile akıllarda yer alan efsane isim, 82 yaşındaydı. Rock müziğin yanında birçok türküyü yeniden düzenlemiş ve dinleyiciyle buluşturan unutulmaz isim, uzun zamandır Toronto'da yaşıyordu. İşte Erkin Koray'ın hayat hikayesi, kariyeri, eserleri ve bilinmeyenler...

ERKİN KORAY KİMDİR?

24 Haziran 1941 tarihinde, İstanbul‘da dünyaya geldi. Müziğe, annesi Vecihe Koray‘dan piyano dersleri alarak başladı. Yengeç burcu erkeği olan Erkin Koray lise yıllarında gitara yönelen Koray, İstanbul Alman Lisesi‘nde okuduğu yıllarda kurduğu amatör bir müzik grubu ile, popüler şarkıları çalmaya başladı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra da müzikten kopmadı ve ilk profesyonel grubu Erkin Koray ve Ritimcileri 1959 yılında kurana dek, yarı amatör yarı profesyonel olarak çalışmalarına devam etti.

Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü? - Resim : 1

İLK 45'LİĞİ "BİR EYLÜL AKŞAMI"

Bu grupla beraber çalıştığı yıllarda yapımcıların ilgisini çekmeyi başaran Koray, 1962 yılında Bir Eylül Akşamı isimli ilk 45’liğini çıkardı.

1967 yılında Erkin Koray Dörtlüsü grubu ile, bir yüzünde Kızları da Alın Askere, diğer yüzünde de Aşk Oyunu adlı şarkıların bulunduğu 45’lik ile büyük beğeni topladı.

70’li yıllara gelindiğinde artık müzik tarzını halka benimsetmiş ve şöhreti yakalamış olan Erkin Koray, Yeraltı dörtlüsü adlı grubu ile çalışmalarına devam etti. Bu yıllarda birer sene ara ile, Erkin Koray Süper Grup, Ter ve Stop! Erkin Koray gruplarını kurdu. Erkin Koray bu yıllarda, İlahi Morluk, Aşka İnanmıyorum, Mesafeler, Züleyha, Silinmeyen Hatıralar, Şaşkın ve Fesuphanallah gibi şarkılarla, listelerde üst sıralarda yer aldı.

Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü? - Resim : 2
Erkin Koray, elektro bağlamayı geliştirmek için Orhan Gencebay ile birlikte çalıştı

GRUBU BIRAKTI VE ÇÖPÇÜLER ŞARKISI İLE EFSANE OLDU!

1970‘li yılların sonlarına doğru kurduğu The Great Error adlı grupla çıktığı Avrupa turnesinden sonra çalışmalarını tek başına sürdürmeye karar verdi. Bu dönemde çıkardığı Çöpçüler ve Gaddar şarkıları ile büyük beğeni topladı.

Erkin Koray, 1982'de Benden Sana albümünü yayınladı. Albümün bir kısmını Almanya'da Köln ve Hamburg'da kaydederken bir kısmını da İstanbul'da kaydetti.

Bir sene sonra ise İlla Ki albümünü yayınladı. Bu albüm içindeki şarkılar kadar, Nuri Kurtcebe'nin çizdiği albüm kapağı ve plak versiyonunun şeffaf olmasıyla da dikkat çekiyordu.

Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü? - Resim : 3

Türkiye'ye kesin dönüşünün ardından, ailevi sorunlarından dolayı kendisi için pek verimli geçmeyen 1985-1990 yılları arasında belki en çok bilinen çalışması olan Çöpçüler ile büyük bir çıkış yaptı. Çöpçüler'in de yer aldığı Ceylan albümü 1985'te yayınlandı. Albümde Erkin Koray, davul dışında tüm enstrümanları kendi çalmıştı.

Bu dönemin diğer bir önemli ve özgün eserlerinden biri de 1986'da yayınlanan Gaddar albümü oldu. Anılan maddi sıkıntılar, sanatçıyı tek bir sentezleyici eşliğinde kaydedilen Çukulatam Benim (1987) gibi düşük bütçeli yapımlara zorlamıştır. Bu albümde de Şaşkın ve Sana Bir Şeyler Olmuş şarkılarının taverna müziği tadındaki yorumları bulunmaktaydı.

Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü? - Resim : 4

1989'da Hay Yam Yam albümü çıktı. Bu albümde klip çektiği Hayat Katarı şarkısı Kemal Sunal'ın oynadığı filmlerden Abuk Subuk 1 Film filminde kullanılmıştı. 1990 yılında yayınladığı Tamam Artık albümü de önceki albümlerinden farklı olmayan bir şekilde eski ve yeni şarkıların karışık bulunduğu bir albüm oldu.

1990 - 1993 yıllarında, genelde Öyle Bir Geçer, Arapsaçı, Fesüpanallah, Şaşkın, Sevince ve Yalnızlar Rıhtımı vb. hitleri içeren bir toplama albüm serisi ve bir de Best Of piyasaya sürdü. 1990'da yayınladığı Tamam Artık albümünden sonra bir sessizlik ve plak şirketlerine küskünlük dönemine giren sanatçı, 1991'de Tek Başına Konser adlı konser kayıtlarından oluşan dışında albüm çalışmalarına ara verdi.

1996 yılına kadar süren bu sessizlik, iddialı ve görece yüksek bütçeli Gün Ola Harman Ola albümü ile bozulmuştur. Büyük satış başarısı göstermeyen ancak eleştirmenlerce olumlu eleştiriler alan bu çalışmayı 1999 yılında yayımlanan yeni şarkılarının yanında eski şarkılarının da yeni düzenlerinin bulunduğu Devlerin Nefesi adlı son albümü takip etmiştir. Albümde kendisine bas gitarda Ahmet Güvenç ve davulda Alpay Şalt eşlik etti.

Erkin Koray kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü? - Resim : 5

ERKİN KORAY NEDEN ÖLDÜ?

7 Ağustos 2023 tarihinde uzun süredir yaşadığı Kanada'nın Toronto şehrinde akciğer sorunları ve yaşlılığa bağlı problemleri nedeniyle 82 yaşında hayatını kaybetti.

TÜM ESERLERİ

45’likler 

1962 – Bir Eylül Akşamı / It’s So Long (solo)
1966 – Balla Balla / You’ve Got To Hide Your Love Away / Watcha Gonna Do About It / Its All Over Now (solo)
1967 – Kızları da Alın Askere / Aşk Oyunu (Erkin Koray Dörtlüsü)
1967 – Anma Arkadaş / Anadolu’da Sevdim (Erkin Koray Dörtlüsü)
1968 – Meçhul / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü)
1968 – Hop Hop Gelsin / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü)
1969 – Aşka Dönüyorum / Yine Yalnızım (Yeraltı Dörtlüsü)
1969 – Sana Bir Şeyler Olmuş (Bir Na Na Na Şarkısı) / Seni Her Gördüğümde (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 – Belki Bir Gün Anlarsın / Nihansın Dideden (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 – İstemem / Köprüden Geçti Gelin (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 – Kendim Ettim Kendim Buldum / Aşkımız Bitecek (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 – Meçhul / Ve (Yeraltı Dörtlüsü)
1970 – Gel Bak Ne Söylicem / Gün Doğmuyor (Yeraltı Dörtlüsü)
1971 – Senden Ayrı / Bu Sana Son Mektubum (Yeraltı Dörtlüsü)
1971 – Kıskanırım / İlahi Morluk (Yeraltı Dörtlüsü)
1971 – Yağmur / Aşka İnanmıyorum (Süpergrup)
1972 – Sen Yoksun Diye / Goca Dünya (Süpergrup)
1972 – Hor Görme Garibi / Züleyha (Ter)
1973 – Mesafeler / Silinmeyen Hatıralar (Solo)
1974 – Şaşkın / Eyvah (Solo)
1974 – Krallar / Dost Acı Söyler (Solo)
1974 – Feshupanallah / Komşu Kızı (Solo)
1975 – Estarabim / Sevince (Solo)
1976 – Arap Saçı / Tımbıllı (Solo)
1976 – Gönül Salıncağı / Hayat Bir Teselli (Solo)
1976 – Cümbür Cemaat / Sevdiğim (Solo)
1977 – Düşünüş / Hadi Hadi Ordan (Solo)
1977 – Sanma / Olmayınca Olmuyor (Erkin Koray Tutkusu)

Albümler 

1973 – Erkin Koray (İstanbul Plak'ın Erkin Koray’In izni olmadan çıkardığı toplama bir albüm)

1974 – Elektronik Türküler
1976 – Erkin Koray (Doğan Plak'ın Erkin Koray'dan izinsiz çıkardığı toplama bir albüm)
1977 – Erkin Koray Tutkusu
1982 – Benden Sana
1983 – İllâ ki
1985 – Ceylan
1986 – Gaddar
1986 – Aşkımız Bitecek
1987 – Çukulatam Benim
1989 – Hay Yam Yam
1990 – Tamam Artık
1990 – İşte Barış İşte Erkin
1991 – Tek Başına Konser
1995 – Electric Turk
1996 – Gün Ola Harman Ola
1999 – Devlerin Nefesi
1999 – Erkin Koray

kimdir
Kaymakamlık duyurdu: 2 gün boyunca yasak! Çanakkale'de orman yangını! Müdahale havadan ve karadan sürüyor Silo nedir, toz patlaması nedir, nasıl olur? Kocaeli Derince Limanı'nda patlama anı kamerada!