Ellerinden kan akıyor, derin yaralar oluşuyor! Öğrencilerin yeni oyunu: Kanlı para! Psikiyatrist Veysi Çeri yeni tehlikenin nedenlerini Haberet'e anlattı
Şu günlerde öğrenciler arasında popüler olan bir oyun var: Kanlı para. Adından da anlaşılacağı gibi son derece tehlikeli bir oyun bu. Aslında başlangıç noktası son derece masumane, 1 TL'lik madeni para ile oynanıyor. Ancak öğrenciler arasında rekabete dönüşerek madeni paraya tırtıklar atılması sonucu tehlikeli bir akıma dönüşmeye başladı ve TikTok'ta tüyoları paylaşılır hale geldi. Peki öğrenciler bunu neden yapıyor? Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri nedenlerini Haberet'e anlattı.
Okullarda son dönemde ‘kanlı para’ adı verilen bir oyun akım haline dönüştü. Çocukların ellerini kan içerisine bırakan, bulaşıcı hastalıklara hatta elde kırığa, çatlamaya neden olabilen oyunla ilgili bazı okullar yasaklama kararı aldı.
Ancak öğrenciler teneffüslerde, öğretmenlerinden gizli bir şekilde oyunu oynamaya devam ediyor.
Özellikle TikTok üzerinde oyunun 'Nasıl daha kanlı' olabileceğine dair tüyolar paylaşılıyor.
1 TL'lik normal madeni para ile oynanan oyun başlarda masumane olsa da zamanla öğrencilerin kazanma hırsı ile kanlı bir oyuna dönüştüğü görülüyor.
Daha tehlikeli hale gelmesi ve kanın çıkmasına neden olansa paranın kenarına kesici ve delici aletlerle atılan çentikler.
Bu çentikler hızla vurulan paranın elleri yaralayarak kanamasına neden oluyor.
Peki gençler neden bu tarz challangelara (meydan okuma) yöneliyor? Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri sorunun kaynağını Haberet.com'a açıkladı.
Bir çocuğun tüm derslerde başarılı olamayacağın dikkati çeken Çeri, bu yüzden çocuğun içindeki rekabet duygusunu dışa vurmaya çalıştığını kaydetti. Gençleri bu tür rekabet içeren meydan okumaların esas nedenini de şu şekilde açıkladı:
"ÇOCUKLARLA ERGENLER SAĞLAMLIKLARINI SERGİLEMEYE MEYİLLİDİR"
Çocuklarla ergenler gelişimsel olarak yaşıtlarıyla rekabete girmeye ve sağlamlıklarını sergilemeye meyillidir. Bu normal gelişimin bir parçasıdır ancak bunun doğal yolları var; spor etkinlikleri gibi.
"MATEMATİĞİ KÖTÜ OLAN ÇOCUK REKABET EDECEK ALAN ATRIYOR"
En büyük neden sistem. Her öğrencinin iyi olduğu alanlar farklı. Kimisi müzikte iyi, kimisi sanatta. Bunları göz önüne aldığımızda matematikte iyi olmayan çocuk iyi olanla rekabet edebileceği bir alan arıyor kendisine. Bu da başka yollara başvurmalarına sebep oluyor.
"OKULLARDA BU TÜR ETKİNLİKLERİN AZALDIĞINI GÖRÜYORUZ"
Yani çocuklarla gençlere rekabet ve sağlamlıklarını bu tür zararlı oyun ve meydan okumalarla değil; spor ve sanatsal etkinliklerle göstermeye yönlendirmeli. Maalesef bu noktada okullarımızdaki spor, sanat, müzik gibi çocukların ilgili olduğu, kendini keşfedeceği etkinliklerin azaldığını görüyoruz.
Bunların azalması da doğal, gelişimsel enerjilerini harcayacakları başka yollar bulmalarına yol açabiliyor. Bu da dönem dönem tehlikeli challangelara (meydan okuma) yol açabiliyor.
"BİZİM KONTROL EDEBİLECEĞİMİZ BİR ŞEY DEĞİL"
Yine bir başka konu, bunların zararları anlatılmalı çocuklara. Bu gelişimsel bir konu, bizim kontrol edebileceğimiz bir şey değil ancak bu meydan okumanın daha iyi şekillerde gerçekleşebileceği anlatılmalı.