Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor?

Doğu Anadolu fay hattı, Kahramanmaraş depremi sonrasında en çok araştırılan konulardan birisi. Depremin meydana geldiği Doğu Anadolu fay hattı, devamında Erzincan'da Kuzey Anadolu fayı hattı ile birleşiyor. Peki, Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? Türkiye fay hatları hangileri? Türkiye fay hattı ve deprem risk haritası...

Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor?

Ülkemiz, deprem kuşağında olup üç büyük fay hattı vardır. Bunlardan biri olan Doğu Anadolu fay hattında Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli depremden on ilimiz etkilendi ve büyük bir yıkım gerçekleşti. Türkiye deprem risk haritası ile hangi il, ne kadar riskli görülebilir. Peki, Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? İşte Türkiye fay hattı haritası...

TÜRKİYE BULUNAN FAY HATLARI NELERDİR?

Dünya üzerinde birçok fay bulunur. Bir kısmı yüzeye ulaşmazken büyük bir kısmı gerilme birikimi yüksek, deprem oluşturma riski fazla olan fay hatlarıdır. Türkiye de fay hatları bakımından zengin, deprem riski yüksek ülkeler arasında yer alır. Türkiye’de bilinen üç ana fay hattı bulunur. Bunlar:

  1. Kuzey Anadolu Fay Hattı ( Batıda Saroz Körfezi’nden başlar, Varto’ya kadar uzanır )
  2. Doğu Anadolu Fay Hattı ( Doğudan Antakya Kahramanmaraş olduğundan Varto’ya kadar uzanır ve burada Kuzey Anadolu fay hattı ile birleşir )
  3. Batı Anadolu Faylar Kuşağı

Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? - Resim : 1

DOĞU ANADOLU FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir Kırık dır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI

Düşük Riskli Bölgeler

Türkiye deprem haritası incelendiğinde deprem riskinin en az olduğu gruplar olan 4’üncü ve 5’inci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman şeklinde gösteriliyor.

Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? - Resim : 2

Orta Riskli Bölgeler

Ülkedeki fay hatları incelendiğinde 3’üncü grupta yer alan iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir takip ediyor.

Deprem riski açısından 2’inci grupta yer alan iller, Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum şeklinde sıralanabilir.

Yüksek Riskli Bölgeler

Türkiye deprem haritası incelendiğinde, deprem riskinin yüksek olduğu 1’inci gruptaki iller ise şu şekilde sıralanabilir; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova’yı, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük ve Hatay takip ederken. 1’inci grupta yer alan diğer iller ise; Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak gösterilebilir.

deprem
Gölcük depreminde kaç kişi öldü, kaç kişi yaralandı? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, saat kaçta? Ayetli, hadisli, anlamlı, en yeni, en farklı Cuma mesajları En son ne zaman, nerede, kaç şiddetinde deprem oldu?