Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Ramazan ayı başladı ve ramazan orucuna dair merak edilen sorular araştırılıyor. En çok araştırılan konu, orucu bozan şeyler üzerine oluyor. Bunlardan biri de diş fırçalamanın orucu bozup bozmadığı. Diyanet, orucu bozan şeyleri açıkladı. Peki, oruçluyken diş fırçalanır mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı merak ediliyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayı başladı ve ilk oruçlar tutulmaya başlandı. Vatandaşlar, oruç ibadetlerini tam olarak yerine getirmek için orucu bozan şeyleri öğrenmeye çalışıyor. Diyanet, orucu bozan şeyler konusunda açıklama yaptı. Peki, oruçluyken diş fırçalanır mı?

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.

ORUÇLUYKEN DİŞ FIRÇALANIR MI?

Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

İzmir'de ilk iftara ne kadar kaldı? 2023 Ramazan imsakiyesi Gaziantep'te ilk iftar saat kaçta? Ülkemizin terör operasyonları sürmeye devam ediyor Kahramanmaraş'ta ilk iftar ne zaman?