Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak?

Deniz patlıcanı nedir merak ediliyor. Deniz hıyarı olarak da bilinen deniz patlıcanının toplaması yasaktır. Bu yüzden deniz patlıcanı kaçak yoldan toplanıyor. Peki, deniz patlıcanı nedir, faydaları nelerdir? Deniz patlıcanı toplamak neden yasak?

Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak?

Deniz patlıcanı, omurgasız bir hayvan olup toplaması yasaktır. Kaçakçılar için bulunmaz bir nimettir. Deniz patlıcanı ismi bu yüzden suçüstü yakalanan bu kaçakçılar nedeniyle gündeme geliyor. Peki, deniz patlıcanı nedir? Deniz patlıcanın faydaları nelerdir? Deniz patlıcanı toplamak neden yasak?

DENİZ PATLICANI NEDİR?

Deniz hıyarı da denilen deniz patlıcanı, Holothuroidea sınıfından omurgasızlara verilen genel addır. Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen yolunda uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir.

Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak? - Resim : 1

Diğer derisidikenlilerden, kutuplar yönünden geçen eksenin uzamasıyla farklılaşmıştır. Bu uzama hayvanın yan yatmasına sebep olur. Ağız çevresinde çelenk şeklinde 10-30 kadar duyu, dokunma ve av yakalamaya yarayan tentaküller (dokungaçlar) vardır. Genellikle 3–27 cm boyundadırlar. 60 cm uzunlukta olanları da vardır. 900 kadar türü bilinmektedir.

Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak? - Resim : 2

Denizlerin kıyılara yakın sığ yerlerinde rastlanır. Ambulakral tüp ayaklarla yavaş hareket ederler. Tüp ayaklarını duyu organı olarak da kullanırlar. Tüp ayakları olmayan deniz hıyarları diplerde U şeklindeki oyuklarda yaşar. Solunumları vücut boşluğunda uzanan bir çift "suakciğeri" veya "solunumağacı" denen organlarla sağlanır. Kendinin yenileme (rejenerasyon) özelliğine sahiptir. Yumurtlayarak ürerler. Erkek ve dişilerinin şekli birbirine çok benzerdir. Bazıları hermafrodit (çift cinsiyetli)dir.

Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak? - Resim : 3

DENİZ PATLICANI NE İŞE YARAR?

Deniz hıyarı dünya genelinde yemeklerin yanı sıra ilaç sanayinde ve kozmetik ürünlerinin üretiminde sıklıkla ihtiyaç duyulan bir ürün olarak gösterilebilir. Uzak doğu ülkelerinde bolca kullanımının sebepleri olarak içeriğinde yer alan maddeler ve vücutta oluşan rahatsızlıklara olan etkisi gösterilirken ülkemizde de belirli düzeyde kullanımına başlanmıştır.

Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak? - Resim : 4

DENİZ PATLICANI TOPLAMAK NEDEN YASAK?

Ülkemizde su ürünleri konusundaki yazılmış olan yasalara göre deniz patlıcanı toplamak yasaktır. Deniz patlıcanlarının toplanması, denizdeki yaşantıyı çok ciddi biçimde etkileyeceğinden dolayı insanların toplamasına izin verilmez. Ancak devlet tarafından kontrollü bir şekilde toplanmakta ve yetiştirilmektedir.

Deniz patlıcanı nedir, toplaması neden yasak? - Resim : 5

DENİZ HIYARININ FAYDALARI NELERDİR?

Deniz patlıcanı ya da deniz hıyarı olarak isimlendirilen bu canlının içeriğinde çok yoğun bir biçimde protein yer alıyor. Düzenli olarak spor yapan kişiler, vücutlarındaki kas gelişimini maksimum düzeyde tutmak adına protein deposu olan besinleri tüketirken deniz hıyarı da bu besinler arasında gösteriliyor. Bunun yanında yorgunluğun ortadan kaldırılması ve eklem ağrılarından kurtulmada da çok önemli ürünlerden birisidir. Genel olarak ilaç sanayinde kullanılmasının başlıca sebepleri olarak bunlar gösterilir. Buna ek olarak iktidarsızlık olarak tanımlanan rahatsızlığa karşı da son derece etkili bir üründür. Bu etkilerinin ortaya çıkması için düzenli olarak tüketilmesi gerekirken ülkemizde çok pahalı bir ürün olduğundan genel olarak insanların ilk tercihleri arasında yer almamaktadır.

Kurban Bayramı ne zaman, kaç gün tatil? Mersin'de şafak operasyonu Emekli maaşında artış ve işçilere kadro düzenlemesi Resmi Gazete'de 5 Nisan Çarşamba Müge Anlı ile Tatlı Sert canlı yayını!