Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 29 Eylül 2023 Diyanet il il Cuma namazı saatleri

Cuma namazı saati merak ediliyor. Cuma namazı, İslam aleminde önemli bir yere sahiptir. Her cuma günü, öğle namazı vaktinde vatandaşlar camilerde yerini alıyor ve huşu ile cuma namazlarını cemaat halinde eda ediyorlar. Cuma namazı saati, illere göre ve her hafta değiştiği için kontrol ediliyor. Peki, bugün, 29 Eylül 2023 cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanete göre Ankara, İstanbul, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri...

Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 29 Eylül 2023 Diyanet il il Cuma namazı saatleri

Cuma namazı, farz bir namaz olup cemaatle kılınır. Cuma namazı farzından önce, imam minbere çıkar ve cuma hutbesini okur. Bu haftaki cuma hutbesi "Peygamberimiz, İman ve İstikamet". Vatandaşlar, yaşadıkları yerde cuma namazı saat kaçta kılınacak merak ediyor. Peki, Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte 29 Eylül 2023 Diyanete göre il il cuma namazı vakitleri ve Cuma namazı hakkında merak edilenler...

 Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 29 Eylül 2023 Diyanet il il Cuma namazı saatleri - Resim : 1

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı, öğlen namazı saatinde cemaatle birlikte kılınır. Diyanet tarafından açıklanan Cuma namazı saatlerine göre Ankara'da 12.44'de, İstanbul'da 13.00'de, İzmir'de 13.07'de kılınacak. Bulunduğunuz ilin cuma namazı saatini aşağıdaki Diyanet namaz saatleri linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ

Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 29 Eylül 2023 Diyanet il il Cuma namazı saatleri - Resim : 2

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Cuma Namazı, farz namazlardandır. Öğle vaktinde kılınan Cuma namazının farzı 2 rekâttır. Diğer namazlardan farkı ise; namazdan önce hutbe okunmasıdır. Cuma günü öğle vaktinde ezan okunduktan sonra Cuma namazının sünnetine niyet edilir. Cuma namazının ilk sünneti, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır (4 rekât). İlk sünnet kılındıktan sonra imam hutbe için minbere çıkar. Hutbeden sonra kamet getirilir ve Cuma namazı için niyet edilir.

Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 29 Eylül 2023 Diyanet il il Cuma namazı saatleri - Resim : 3

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Öncelikle "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum hâzır olan imama." diye niyet ederiz. Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek Tekbir getiririz ve namaza başlarız.

Tekbirden sonra elleri bağlarız ve sessizce Sübhaneke okuruz. Sübhaneke'den sonra bir şey okumayız ve imamı dinleriz. İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" deriz.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz.

"Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekâta başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz.

Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 29 Eylül 2023 Diyanet il il Cuma namazı saatleri - Resim : 4

İmam sureleri bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya gideriz. Rüku'da 3 kere "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" der ve doğruluruz. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh", tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" deriz.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gideriz. Secdede 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" deriz. "Allahu Ekber" diyerek dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" deriz.

Secdeden kalkarken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla birlikte önce yüzümüzü sağa çevirir "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" der selam veririz. Aynı şekilde sola da selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.

Cuma namazının farzından sonra 4 rekatlık son sünnet kılınır. 4 rekatlık son sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Farzdan sonra zuhr-i ahir namazı kılınır. Bu namaz öğle namazının farzı gibi kılınır, ancak niyeti farklıdır. "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir. Son olarak öğle vaktinin sünneti niyeti ile 2 rekatlık sünnet namazı kılınır.

Diyanet cuma hutbesini yayımlandı: 29 Eylül 2023 cuma hutbesi konusu nedir? En yeni, en güzel resimli Cuma mesajları Ankara'da iPhone 15 çılgınlığı! En düşük modeli 50 bin TL'lik telefon için kuyruk geceden başladı 29 Eylül 2023 en son nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem oldu?