Cuma namazı saat kaçta? 25 Ağustos Diyanete göre il il cuma namazı saatleri

Cuma namazı saat kaçta merak ediliyor. Cuma namazı saati, illere göre değişkenlik gösterebiliyor. Yaz ayının sonlarına doğru, günlerin kısalmaya başlaması ile cuma namazı saati, her cuma farklılık gösteriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, 25 Ağustos cuma namazı vakitlerini il il yayımlandı. İşte Ankara, İstanbul, İzmir ve tüm illerin cuma namazı saatleri...

Cuma namazı saat kaçta? 25 Ağustos Diyanete göre il il cuma namazı saatleri

Cuma namazı saati oldukça merak edilen konulardan. Cuma namazı, farz olup her cuma günü öğle namazı vaktinde cemaatle kılınıyor. Cuma namazı içinde Diyanet tarafından yayımlanan cuma namazı hutbesi okunuyor. Vatandaşlar, camide yerini almak, namaza geç kalmamak için cuma namazı saat kaçta öğrenmek istiyor. İşte 25 Ağustos Diyanete göre Ankara, İstanbul, İzmir ve il il cuma namazı vakitleri haberimizde. 

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet tarafından açıklanan Cuma namazı saatlerine göre Ankara'da 12.56'da İstanbul'da 13.11'de, İzmir'de 13.19'da kılınacak. Bulunduğunuz ilin cuma namazı saatini aşağıdaki Diyanet namaz saatleri linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ

CUMA NAMAZI FARZINA SONRADAN YETİŞENLER

Hanefî mezhebine göre Cuma namazına imam selâm vermeden önce yetişen kimse Cuma namazına yetişmiş olur. Bu kişi imamın selâm vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar. Muhammed, Mâlik ve Şâfiî'ye göre ise, Cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rekatı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, imam ikinci rekatın rükûundan doğrulduktan sonra yetişip uyan kimse, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar.

Cuma namazı saat kaçta? 25 Ağustos Diyanete göre il il cuma namazı saatleri - Resim : 2

YOLCULUK VE CUMA NAMAZI HÜKMÜ

Cuma namazını kılmakla yükümlü olmayan yolcunun ve mazeret sahibi kimselerin, Cuma günü Cuma namazı kılınan bir yerde öğle namazını cemaatle kılmaları mekruhtur. Cuma namazını kaçıran kimseler de öğle namazını ezansız, kametsiz ve cemaatsiz kılarlar. Cuma ile mükellef olanların, Cuma kılınan bir beldede Cuma kılmayıp, Cumadan önce veya Cuma namazı esnasında öğle namazını kılmaları haramdır.

Cuma günü öğle (zeval) vaktinden önce yolculuğa çıkmakta bir sakınca yoktur. Zevalden/ilk ezandan sonra cuma namazını kılmadan yolculuğa çıkmak tahrimen mekruhtur. Otobüs, tren veya uçağın hareket saati tam da bu saate denk geliyorsa, kişinin kendi ihtiyarını aşan bir durum olduğu için bu kerahet kalkar. Bununla birlikte diğer mezheplerin, Cuma namazının kaçırılması endişesine binaen Cuma günü fecirden sonra yolculuk yapmaya sıcak bakmadıklarını göz önüne alarak mümkün oldukça, Cuma günü yapılacak yolculuğu Cuma namazına göre ayarlamak daha uygun olur.

Cuma namazı saat kaçta? 25 Ağustos Diyanete göre il il cuma namazı saatleri - Resim : 3

CUMA NAMAZI SAATİNDE ALIŞVERİŞ

Cuma günü Cuma ezanını işiten kimselerin çarşı ve pazardaki alışverişlerini bırakıp Cuma namazına koşmaları gerekir. Cuma namazı ile yükümlü kişilerin Cuma günü zeval vaktinden sonra hatibin minberde olduğu sırada alışveriş yapmaları Hanefiler'e göre tahrimen mekruh olmakla birlikte yapılan alışveriş geçerlidir. Diğer mezheplere göre bu vakitte alışveriş yapmak haramdır ve bu esnada yapılan akdin geçerli olmayacağı kanaati hâkimdir.

Cuma mesajları 2023: En güzel, en yeni, farklı resimli Cuma mesajları Ambulans ile otomobil çarpıştı: 3 ölü Meteoroloji uyardı! 'Uykunuz kaçacak' Kaybettiği sevgilisinin kuklası ile yaşıyor!