Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Diyanete göre adım adım cuma namazı kılınışı
Cuma namazı, âkil, bâliğ, mukîm ve mazereti olmayan erkeklere farzdır. Cuma günleri öğle namazı vaktinde cemaatle kılınan cuma namazı, Peygamberimizin de hadisleri ile İslam'da ayrı bir yere sahiptir. Peki, cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte Diyanete göre cuma namazı kılınışı...
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazı 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır. Cuma namazı bittikten sonra kılınan 4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat öğle vaktinin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılabilir.
CUMA NAMAZININ 2 REKAT FARZININ KILINIŞI
Cuma namazının farzı cemaatle kılınması farzdır, tek başına kılınmaz.
1. Rekat
Müezzin kamet eder. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya, uydum imama" diye niyet ederiz.
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
Sessizce Subhaneke'yi okuruz.
Ayakta birşey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur.
İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz
İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
2. Rekat
Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
Ayakta bir şey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur.
İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz
İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
İmam "Allahu Ekber" diyerek otururuz ve Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
İmamla birlikte "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
ZUHR-İ ÂHİR NAMAZI NEDİR? BU NAMAZI KILMAK GEREKİR Mİ?
Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslâm bilginleri, bir yerleşim yerinde birden fazla mescitte cuma namazı kılındığında ilk kılınan cumanın dışındakilerin sahih olmama ihtimaline binaen, ihtiyaten o günkü öğle namazının kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz. Peygamber’den ve ilk dönemlerden gelen rivâyetler arasında bu isimle kılınmış bir namaz yoktur.
Böyle olunca, her bir camide kılınan cuma namazının ayrı ayrı geçerli olması, bu yönden aralarında bir fark gözetilmemesi esas olup cuma namazı kılanların ayrıca zuhr-i âhir (son öğle namazı) kılmaları gerekmez.