Diyanete göre cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Cuma namazı, farz namazlardan olup, cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır. Cuma namazında namazdan önce hutbe okunur. Cuma namazı rekat sayısı ve kılınış sırası karıştırabiliyor. Bu yüzden cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır araması cuma günleri yoğunlaşıyor. Diyanete göre sırasıyla cuma namazı kılınışı ve detaylı bilgiler haberimizde.

Diyanete göre cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Cuma namazı kılınışı ve kaç rekat olduğu araştırılıyor. Cuma namazı, hicret sırasında farz kılınmıştır. Cemaatle kılınması gereken cuma namazının kılınışında bir sıra vardır. İlk sünnet sonrasında kılınacak cuma namazı farzı öncesinde imam cuma hutbesini okur. Peki, cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte Diyanete göre cuma namazı kılınışı...

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Cuma namazı 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır. Cuma namazı bittikten sonra kılınan 4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat öğle vaktinin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılar.

Cuma namazı kılınış sırası

4 rekat cumanın ilk sünneti,
2 rekat cumanın farzı,
4 rekat cumanın son sünneti,
4 rekat Zuhri ahir,
2 rekat vaktin son sünneti.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.

Önce ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.

CUMA NAMAZININ FARZ OLUŞU İLE İLGİLİ AYET Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (Cuma Sûresi 9-10)

CUMA NAMAZI FARZI KILINIŞI

1. Rekat

  • Müezzin kamet yapar. "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya, uydum imama" diye niyet ederiz.
  • "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
  • Sessizce Sübhaneke'yi okuruz.
  • Ayakta bir şey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur.
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.

2. Rekat

  • Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
  • Ayakta bir şey okumadan imamı dinleriz. İmam Fatiha ve Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur.
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte rükuya gideriz
  • İmam "Allahu Ekber" der ve birlikte secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
  • İmam "Allahu Ekber" diyerek otururuz ve Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
  • İmamla birlikte "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

    Zuhri Ahir Namazı

    Zuhri ahir namazını cuma namazından biliyoruz ve bu namaz cuma namazından sonra kılınan bir namazdır. Cuma namazı, cuma günleri öğle vaktinde kılınan farz bir namaz olduğu için, o vaktin öğle namazı kılınmaz. Onun yerine yani öğle namazının 4 rekat farz namazı yerine kılınan bir namaz olarak bilinir. Zuhri ahir namazının kılınıp kılınmaması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunur.

    Zuhri ahir namazı kısaca "son öğle namazı" anlamına gelir ve cuma namazı içine dahil olan bir namaz değildir.

    İslam alimleri, Cuma namazının sahih olmaması ihtimalini düşünerek, o günkü öğle namazının yerine geçmesi adına kılınan bir namazdır. Cuma namazı sahih olmuş ise de zuhi ahir namazı kazaya kalmış bir öğle namazı yerine geçer.

    Diyanet Fetvası

    Bu konudaki tartışmalara Din İşleri Yüksek Kurulu Kararı şöyle bir fetva gelmiş; bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı kılınabileceğine. Böyle olunca, her bir camide kılınan cuma namazının ayrı ayrı geçerli olması, bu yönden aralarında bir fark gözetilmemesi esas olup cuma namazı kılanların ayrıca zuhri ahir (son öğle namazı) kılmaları gerekmez. Ancak cuma namazına dâhil olmadığını bilerek, bu namazı kılmak isteyenler için de bir sakınca söz konusu değildir.

Cuma namazı saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? Şişli'de 2 katlı binada korkutan yangın! Ramazan'a özel yazılı ve resimli Cuma mesajları Van'da korkutan deprem