Cuma gecesi okunacak sureler, dualar, zikirler ve tesbihler

Cuma gecesi, perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Akşam namazı vakti ile başlayan Cuma gecesi, bazı sureleri, duaları okumak, zikir ve tesbih çekmek tavsiye edilmiştir. Cuma gecesinin faziletlerinden faydalanmak isteyenler Cuma gecesi okunacak sureleri, duaları araştırıyor, yapılacak zikir ve tesbihleri merak ediyor.

Cuma gecesi okunacak sureler, dualar, zikirler ve tesbihler

Efendimizin (sav) “cuma gecesini değerlendirin” şeklinde hadisleri vardır. Cuma gecesi ise perşembeyi cumaya gece olarak önemli bir hal almıştır. Peygamberimiz, cuma gecesi okunacak sureleri hadislerinde tavsiye etmiştir. Peki, Cuma gecesi hangi dualar okunmalı, hangi zikir ve tesbihler yapılmalı?

CUMA GECESİ OKUNACAK SURELER HANGİLERİ?

Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Size bir sûre haber vereyim mi ki, azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu 70 bin melek teşyî’ etmiştir. O sûre Kehf Suresi’dir. Kim cuma günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cumaya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır.

“Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek’at namaz kılıp Fâtiha’dan sonra onbeş defa Zilzâl Sûresi’ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azâbından ve kıyamet korkularından emin kılar.” (Ali el-Müttakî, no: 21356)

Hz. Peygamber, “Cuma günü Hud Suresi’ni okuyunuz” (Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 17) buyurarak sûrenin faziletine, “Hud Suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı” meâlindeki hadisiyle de ağır sorumlulukları hatırlatan bir içeriğe işaret etmektedir.

Yasin Suresi suresini okuyanın günahları affedilir. {İsfehani}

Cuma gecesi Duhan Suresini okuyana Cennetten bir köşk ihsan edilir. (Taberani)

Cuma günü sabah namazından önce, “Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur. [İbni Sünni]

CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNACAK SURELER

İmam-ı Suyûtî rivayet eder ki:

Nebiyy-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Kim cuma namazından sonra -konuşmadan ve kalkmadan- İhlâs Sûresi’ni, Felâk Sûresi’ni ve Nâs Sûresi’ni yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 8954; Ali el-Müttakî, II, 648/4985)

CUMA GÜNÜ VE GECESİ OKUNACAK ESMALAR

Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur.

Cuma gecesi 1000 defa “Yâ Muhsî” ism-i şerifini okuyanın kıyamet gününde hesabı kolay olur.

Cuma günü 1000 defa “Yâ Vâlî” ism-i şerifini okuyarak dua edenin duası kabul olur, işleri kolaylaşır.

Cuma günleri onar defa “Yâ Ganiyy, Yâ Muğni” ism-i şeriflerini okuyan zengin olur.

Cuma geceleri 100 defa “Yâ Dârr” ism-i şerifini okumaya devam eden Cenabı Hakka yakın olur ve zarar verici şeylerden emin olur.

Cuma namazından sonra yüz defa “Yâ Gafur” ism-i şerifini okuyanlar af olunur.

Cuma namazında hutbe esnasında yüz defa “Ya Basîr” ism-i şerifini okuyanı Cenab-ı Allah hidayete erdirir, kalp gözünü açar.

Cuma Günü ”YA VELİYYÜ YA ALLAH” esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur.

Cuma günü “LA İLAHE İLLALAHÜ’L MELİKÜ’L HAKKU’L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah’tan ne isterse verilir.

Cuma günü Sabah ‘YA-RAKİB esması (312) defa zikrederek isteğini Allah’a bildirirsen isteğin kabul olur.

Cuma günü 80 salavat getirenin, 80 yıllık günahı afolur. (Dare Kutni)

Cuma günü ”La ilahe illa ente ya hannanü ya mennanü ya bedias semavati vel erdi ya zel celali vel ikram”” bu dua ile dua eder ve Allah’tan isterse, Allah mutlaka duanıza karşılık verir.

Cuma hutbesi Diyanet tarafından yayınlandı mı, konusu nedir? Kehf Suresi okunuşu, Türkçe anlamı ve Cuma gecesi Kehf Suresi okumanın fazileti, tefsiri Son dakika: Diyarbakır’da 4,2’lik deprem! Mülkiye Başmüfettişi nedir, Vali'den üstün müdür?