Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Bayram namazı, Ramazan ayının son gününde merak edilen konu. Şevval ayının ilk günü, Ramazan Bayramı'nın 1. günü bayram namazı kılınacak. Bayram namazı kılmak erkeklere vaciptir. Senede iki kere olan bayram namazı kılınışı unutuluyor ya da karıştırılıyor. Peki, bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, kaç tekbir vardır? İşte Diyanet bayram namazı kılınışı...

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Mübarek Ramazan ayı bugün sona eriyor. Bayram arefesinde vatandaşların en çok aradığı bayram namazı saati ve bayram namazı kılınışı. Bayram namazını diğer namazlardan ayıran en büyük özelliği namaz içinde alınan iftitah tekbirleri. Bu tekbirlerin sırasını karıştırmamak için bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, kaç tekbir ile kılınır araştırılıyor. İşte Diyanete göre bayram namazı kılınışı...

BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

“Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet edilir.

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? - Resim : 1

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazında tekbirlerin sırası (İki salla, bir bağla, Üç salla, bir eğil.) tekerlemesi ile akıllarda daha kalıcı olabilir.

  • “Allahu Ekber” denilerek namaza durulur. Sonra imam ve cemaat sessiz bir şekilde “Sübhaneke” duasını okunur.
  • Sübhaneke’den sonra imamla birlikte Allahu Ekber şeklinde üç defa tekbir getirilir. Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde olduğu gibi) birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde göbek altına bağlanır.
  • Üçüncü tekbirin ardından elleri bağlayınca imam önce Fatiha, sonra Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur ve imamla birlikte rükuya gidilir.
  • Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.
  • İkinci rekatta imam önce Fatiha ve Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okur. Sonra imamla birlikte Allahu Ekber diyerek üç defa tekbir getirilir. Tekbir getirirken eller kulaklara kaldırılıp yana bırakılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp rükuya gidilir.
  • Rüku ve secdeler yapılarak oturulur. Son rekatta imam ve cemaat,
  • Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okur.
  • Dualardan sonra imamla birlikte önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? - Resim : 3

BAYRAM NAMAZI FARZ MI VACİB Mİ?

Bayram namazı Hanefi mezhebine göre farz olmayıp vaciptir. İki Bayram namazı yani Ramazan ve Kurban Bayramı namazı cuma namazının kendisine farz olduğu her müslüman erkek üzerine vaciptir. Bayram Namazının vacib olduğu, İmam Ebu Hanife'den (Rh.A.)  rivayet edilmiştir. Kabul edilen görüşte budur.

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? - Resim : 4

BAYRAM NAMAZI VAKTİ NEDİR?

Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerahet vaktinin çıkmasından sonradır. Yani güneşin doğuşundan yaklaşık olarak bir saat sonrasıdır. Bayram namazının ilk vakti güneşin ufuktan bir veya iki mızrak boyu kadar yükseldiği vakittir. Bu vakit de güneşin doğmasından yaklaşık 50-55 dakika kadar sonra başlar, öğle namazı vaktinin girmesinden önceki vakte kadar devam eder. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerahetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir.

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? - Resim : 5

BAYRAM NAMAZI HUTBESİNİ DİNLEMEK ŞART MI?

Bayram namazı hutbesi, Cuma namazı hutbesinden farklı olarak namaz kılındıktan sonra okunur. Bayram namazı hutbesi aynı zamanda sünnettir. Hanefilere göre, bayram namazının sıhhat şartları, hutbe dışında Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbe, Cuma namazında sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe Cuma namazında namazdan önce, bayramda ise namazdan sonra okunur. Diğer yandan Cuma namazının hükmü ayni farz olduğu halde, bayram namazının hükmü vaciptir.

Zonguldak'ta bayram namazı saat kaçta? Yozgat'ta bayram namazı saat kaçta? Yalova'da bayram namazı saat kaçta? Uşak'ta bayram namazı saat kaçta?