Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı?

Başakşehir deprem risk raporu, 2019'da İBB ve Kandilli Rasathanesi tarafından oluşturuldu. Bu çalışma ile ilçede zemin incelemesi yapılmış ve riskli ve güvenilir bölgeler ortaya çıkarılmış. Bu raporla vatandaşlar, Başakşehir'de deprem riski taşıyan yerleri öğrenmiş oluyor. Peki, Başakşehir'de nereler riskli, nereler güvenli? İşte detaylar...

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kandilli Rasathanesi, ortak bir çalışma yürütüp 39 ilçenin deprem risk haritasını çıkardı. Olası bir deprem senaryosunda Başakşehir'de ne kadar can kaybı olacağı, ne kadar bina yıkılacağı tahmini olarak sunuluyor. Zemin etütü ise Başakşehir'de hangi mahallenin daha güvenli ya da daha riskli zemine sahip olduğunu açıklıyor. İşte Başakşehir deprem risk raporu...

BAŞAKŞEHİR İLÇESİ HAKKINDA

Başakşehir, İstanbul’un bir ilçesidir. 2008 yılında Küçükçekmece, Esenler ve Büyükçekmece ilçelerinden ayrılarak ilçe yapılmıştır. Başakşehir, kuzeyde Arnavutköy, kuzeydoğuda Sultangazi ve Eyüpsultan, doğuda Esenler, güneyde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar ile batıda Esenyurt ilçeleriyle çevrilidir ve yaklaşık 104.34 km2 yüz ölçümüne sahiptir. İl merkezinden uzaklığı 30 km ve ilçede 9 mahalle bulunmaktadır. TÜİK 2019 verilerine göre ilçenin nüfusu, 460.259’dur.

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 1

Başakşehir 1. ve 2. etapları, Altınşehir merkezi, Güvercintepe, Şahintepe mahalleleri ve Kayabaşı köyü Küçükçekmece Belediyesi'ne, 4. Etap ve 5. Etap'ı Esenler Belediyesi'ne, Bahçeşehir ise Büyükçekmece ilçesine bağlı bir belde belediyesi durumundaydı. Fakat son yapılan düzenlemelerle bu semtler birleştirilerek Başakşehir ilçesi kuruldu.

BAŞAKŞEHİR'DE KONUTLARIN YAŞ - KAT SAYISI DAĞILIMI

Başakşehir'deki binaların yüzde 53'ü 1980-2000 arasında yapılmış. Yüzde 44'ü 2000 sonrasında, yüzde 3'ü ise 1980 öncesinde yapılmış binalar var.

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 2

Başakşehir'deki binaların kat sayılarına bakıldığı zaman yüzde 82'si 1-4 kat arası olduğu tespit edilmiş. Yüzde 9'u 5-8 kat arası, yüzde 9'u 9-19 kat arası binalar bulunuyor.

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 3

BAŞAKŞEHİR'DE NEREDE ZEMİN DAHA SAĞLAM?

Zemin çalışmasında kullanılan parametre Vs(30). bu parametrenin anlamı ise şöyle tarif ediliyor ;Eurocode 8, NEHRP ve Türk deprem yönetmeliği sınıflamalarına göre Vs(30) değeri 180m/s'den küçük ise zayıf zeminleri, 760 ya da 800m/s den büyükse kaya ortamları yansıtmaktadır.

İBB tarafından hazırlanan raporda Vs30 parametresi, zemin koşullarını belirlemek için kullanılıyor. Vs30 parametresine göre 150- 500m/s arası koşullara sahip zeminler zayıf, 600 ve 1392m/s arası zeminler kaya ve güçlü olarak gösteriliyor.

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 5

Başakşehir'de Vs30 dağılımı incelenirse ilçenin kuzey doğusunda kalan yerleri zemin olarak daha sağlam görünüyor. Tam tersi Başakşehir 1 ve 2. etapın olduğu yerler en riskli bölgeler diyebiliriz.

BAŞAKŞEHİR İLÇESİ OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI

DEPREM SENARYOSUNA GÖRE CAN KAYBI SAYISI

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Başakşehir’de ortalama 71 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık
45 kişinin ağır yaralanabileceği ve 287 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 6

DEPREM SENARYOSUNA GÖRE YIKILACAK BİNA SAYISI

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Başakşehir’deki binaların ortalama %62’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %24’ünün hafif, %11,5’inin orta, %2’sinin ağır ve %0,5’inin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Başakşehir’de, analiz edilen toplam bina sayısı 25.791’dir.

Başakşehir deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 7

Senaryo depreminde, Başakşehir’deki binaların ortalama %14’ünün (yaklaşık 3.667 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 22.124 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.

Başakşehir’de Mw=7.5 senaryo depremi sonrasında yaklaşık 13.397 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 40.191 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı
beklenmektedir

deprem
Sabih Kanadoğlu yaşamını yitirdi Bahçelievler deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? En son ne zaman, nerede, kaç şiddetinde deprem oldu? İzmir'de 4.1 şiddetinde deprem