Bakırköy deprem bölgesinde mi, fay hattında mı?

Bakırköy deprem risk raporu, İBB ve Kandilli Rasathanesi ortak çalışması ile oluşturuldu. 2019 yılında bu çalışma, İstanbul'un 39 ilçesinde yürütüldü. Böylece Bakırköy'de oturmak isteyen vatandaşlar, hangi semt ya da mahallelerin daha güvenilir ve daha riskli olduğunu görebiliyor. İşte Bakırköy deprem risk haritası raporu...

Bakırköy deprem bölgesinde mi, fay hattında mı?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrasında vatandaşlar, daha güvenilir ilçeleri araştırmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye ile Kandilli Rasathanesi tarafından yürütülen çalışma sonucunda Bakırköy'ün zemin etüdü yapılmış, riskli ve güvenilir bölgeleri belirlenmiş. İşte Bakırköy ilçesi deprem risk haritası...

BAKIRKÖY HAKKINDA

Bakırköy, İstanbul iline bağlı ve İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan ilçedir. İstanbul’un batı yarısında, Çatalca Yarımadası üzerinde, Marmara Denizi’nin kuzeydoğu sahillerinde yer alır. İlçeyi batıdan Küçükçekmece, kuzeyden Bahçelievler, kuzeydoğudan Güngören ve
doğudan Zeytinburnu ilçeleriyle, güneyden Marmara Denizi çevrelemektedir. İlçe 29 km2 yüzölçümüne sahiptir ve ilçede 15 mahalle bulunmaktadır. İl merkezinden uzaklığı ise yaklaşık 5 kilometredir. TÜİK 2019 verilerine göre ilçenin nüfusu, 229.239’dur.

BAKIRKÖY DEPREM RİSK HARİTASI

2001-2002 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı tarafından yapılan çalışma kapsamında, İstanbul’u etkilemesi muhtemel bir depremde bina ve altyapı unsurlarının hasar görebilirliği mahalle bazında incelenmiştir.

Bakırköy deprem risk haritası hazırlanırken 2019'da hazırlanan “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” verileri kullanıldı. Güncel nüfus, bina ve altyapı envanterleri kullanılarak, olası deprem sonrasında hasar ve kayıp tahminleri yapılmış ve ilçenin zemin etütü ile depreme karşı güvenilir ve riskli bölgeleri belirlendi.

BAKIRKÖY BİNALARIN YAŞ VE YAPI TÜRLERİ DAĞILIMI

Bakırköy'de binaların yüzde 43'ü (5 bin 92 adet) 1980 ile 2000 arasında yapılmış. Yüzde 41'i (4 bin 869 tane) 1980 öncesinde yapılırken yüzde 16'sı ( bin 989 tane) 2000 sonrası yapılmış.

Bakırköy deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 1

Bakırköy'de binaların kat sayısına göre dağılımı şöyle;
1-4 kat arası katlı binalar %53 (6 bin 372 adet)
5-8 kat arası katlı binalar %45 ( 5 bin 388 adet)
9-19 kat arası katlı binalar %2 (190 adet)

BAKIRKÖY'ÜN HANGİ MAHALLESİNDE ZEMİN DAHA SAĞLAM?

Bakırköy deprem risk raporu hazırlanırken birim olarak Vs(30) parametresi kullanıldı. Bu değerin 180m/s'den küçük ise zayıf zeminleri, 760 ya da 800m/s den büyükse kaya ortamları yansıtmaktadır.

İBB tarafından hazırlanan raporda Vs30 parametresi, zemin koşullarını belirlemek için kullanılıyor. Vs30 parametresi ele alınarak hesaplanmıştır. Vs30 parametresine göre 150- 500m/s arası koşullara sahip zeminler zayıf, 600 ve 1392m/s arası zeminler kaya ve güçlü olarak gösteriliyor.

 Bakırköy deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 2

Bakırköy için yapılan zemin sağlamlık çalışması sonuçlarına göre Vs30 değeri, 400'ün üzerine çıkan yer neredeyse yok. Bu da Bakırköy'ün zemin sağlamlığı açısından güvenli mahallesi yok sayılır. Zemin açısından en riskli bölgeleri Ataköy, Osmaniye olarak gözüküyor. 

BAKIRKÖY'DE OLASI DEPREMDE VERİLECEK CAN KAYBI

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Bakırköy’de ortalama 1.046 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 581 kişinin ağır yaralanabileceği ve 2.701 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.

Bakırköy deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 3

BAKIRKÖY'DE OLASI DEPREMDE YIKILAN BİNA SAYISI

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Bakırköy’deki binaların ortalama %21’inin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %33’ünün hafif, %28’inin orta, %11’inin ağır ve %7’sinin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Bakırköy’de, analiz edilen toplam bina sayısı 11.950’dir.

Bakırköy deprem bölgesinde mi, fay hattında mı? - Resim : 4

Senaryo depreminde, Bakırköy’deki binaların ortalama %46’sının (yaklaşık 5.482 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 6.468 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.

BAKIRKÖY DEPREM RİSK RAPORU TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bakırköy’de Mw=7.5 senaryo depremi sonrasında yaklaşık 28.910 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 86.730 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir.

deprem
Beşiktaş'ta hangi semt, hangi mahalle daha riskli, hangileri daha güvenli? Berat Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? İkinci cemre ne zaman düşecek? Obruk nedir, nasıl oluşur, ne anlama gelir?