Aşure günü ne zaman, ayın kaçında 2024? Aşure günü orucu ne zaman, kaç gün tutulur?

Aşure Günü, İslam aleminde büyük önem taşıyan günlerden biridir. Önemli olayların meydana geldiği Aşure Günü, Muharrem ayının onuncu günüdür. Peygamberimiz, bu ayda tutulan oruç için Ramazan'dan sonra tutulan en faziletli oruç olduğunu buyurmuştur. Peki, 2024'te Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü orucu ne zaman, kaç gün tutulur?

Aşure günü ne zaman, ayın kaçında 2024? Aşure günü orucu ne zaman, kaç gün tutulur?

 Aşure Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam aleminde bugün de birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bugüne kıymet atfedilir. Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in Yezid’in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür. Muharrem ayında oruç ibadeti de yapılır. Mübarek Aşure Günü ve aşure günü orucu sevabını kaçırmak istemeyen vatandaşlar, 2024'te Aşure günü ne zaman, hangi gün merak ediyor. İşte Diyanete göre Aşure Günü tarihi ve Aşure günü orucu tutulması gereken günler... 

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hicri takvime göre yılın 1. ve ilk ayı Hicri yılbaşı olan Muharrem 7 Temmuz 2024 (1446) Pazar günü itibariyle başlayacak. Zilhicce ayından sonra, Hicri takvimde yeni yıla girilir ve Muharrem ayı başlar. Muharrem ayı ile birlikte 1446 yılına girilecek.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? 

Aşure Günü veya Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Aşure Günü, 2024'te 16 Temmuz Salı günü idrak edilecek. 

AŞURE GÜNÜ ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?

Muharrem’in onuncu günü Aşûre günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), Aşûre gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir.

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”

Bu orucu Yahudîlerinde tutuyor olmasından dolayı hadîs-i şerîfte:

“Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere mu­hâlefet edin!” buyruldu.

Bu durumda 2024'te Aşure Günü orucu ya 15-16 Temmuz günleri ya da 16-17 Temmuz günleri tutulması gerekir.

MUHARREM AYI HADİSLERİ

Hürmet edilen manasına gelen Muharrem ayı. İslam takviminin ilk ayı olduğu gibi önemli hadiselerle birlikte hadis-i şeriflerde zikredilmiştir. Hadislerin büyük oranı oruç tutulmasının sevabı ile ilgilidir. Muharrem ayı ile ilgili hadisler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Hz. Peygamberimiz (S.A.V) "Muharrem ayı Allah’ın ayı" diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).

Allah Resulü (S.A.V) diğer bir Hadis-i Şerif'te şöyle buyurmuştur: “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.

Kabine toplantısı saat kaçta, gündem maddeleri nelerdir? Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu kimdir, kaç yaşında, nereli? Meteoroloji'den önemli uyarılar! İşte güncel il il hava durumu tahmini Az önce deprem mi oldu, nerede, kaç büyüklüğünde son dakika?