Aşure Günü neler yapılır? Aşure Günü okunacak dua, yapılacak ibadetler nelerdir?

Aşure Günü, Muharrem'in onuncu günü idrak ediliyor. 2023'te Aşure günü 27 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Mübarek günü oruçlu geçirenler, Aşure Günü neler yapılır, Aşure Günü duası ve yapılacak ibadetler nelerdir merak ediyor. İşte detaylar...

Aşure Günü neler yapılır? Aşure Günü okunacak dua, yapılacak ibadetler nelerdir?

Aşure Günü, İslam aleminde önemli olayların olduğu özel bir gündür. Muharrem ayının onuncu gün olan Aşure Günü'nü oruçlu geçirmek ve gecesinde ibadet yapmanın sevabı çoktur. Peki, Aşure Günü ne yapılır? Aşure Günü hangi dualar okunmalı, hangi ibadetler yapılmalı?

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?

Bu günde eve çeşitli ve bol erzak almak, muhtaçlara sadaka vermek, komşu ve akrabaya ikramlarda bulunmak sene boyunca berekete vesile olur. Yine bu günde oruçlu bulunup gecesini de ihya etmenin büyük sevaba ve Allah rızasına sebep olacağı ifade edilmiştir.

“Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) ailesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsân eyler.” (Taberânî, Evsat, IX, Kebîr, X, 77; Beyhakî, Şuab, III, 366)

AŞURE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

Aşure Günü, imkan dahilinde şu 12 haslet işlenir:

1. (Farz namazlar dışında nafile) Namaz (kılmak),

2. Oruç tutmak,

“Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere mu­hâlefet edin!” buyruldu. (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemî, III, 188)

3. Sıla-i rahim (akrabayı arayıp sormak)

4. Sadaka vermek,

5. (Boy abdesti) Gusül (almak),

6. Sürme çekmek,

7. Bir alimi ziyaret etmek,

8. Bir hastayı ziyaret etmek,

9. Yetim başı sıvazlamak,

10.Çoluk çocuğa bolluk yapmak,

11.Tırnak kesmek,

12.Bin kere İhlas Suresi okumak. (Mâü’l-ayneyn, Na‘tü’l-bidâyât, sh:166-167)

Aşure Günü neler yapılır? Aşure Günü okunacak dua, yapılacak ibadetler nelerdir? - Resim : 2

AŞURE GÜNÜ OKUNACAK DUA

Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

Aşure Günü neler yapılır? Aşure Günü okunacak dua, yapılacak ibadetler nelerdir? - Resim : 3

 

Aşure Günü Duası Türkçe Meali:

Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adı ile. Hamd, yalnızca âlemlerin rabbi kabul olan Allah’a mahsus olmaktadır. Salât ü selâm da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e, ehl-i beytine ve tüm ashabına olsun. Ey allah'ım, sen ezeli, ebedi, hayy, hannân, kerîm, mennânsın. Bu gelen, yeni bir senedir. Ya Rabbim, kovulmuş olan şeytanın kötülüğünden bu sene muhafaza olmayı diliyorum ve içimde, bana şerri emreden nefsim ile mücadelemde yalnızca senden yardım istiyorum. Beni sana yaklaştırabilecek meşguliyetleri bana nasip et, ey ikram sahibi ve celâl olan Rabbim. Rahmetin ile ey merhametlilerin en merhametlisi olan, efendimiz Hz. Muhammed (sallâllâhu aleyhi ve sellem)’e, Hz. Muhammed'in âline, ashabına ve tüm ehl-i beytine salât olsun.

10 defa da şu dua okunur

“Sübhanallahi mil'el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş”

Aşure günü bu duayı yetmiş kere okuyanı Allâh-u Teâlâ mağfiret buyurur:

“Hasbunallahu ve ni’mel vekil ni’mel Mevla ve ni’me’n nasîr”

“Allâh bana yeter! Ne güzel Vekîl’dir! Ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır!” (Muhammed ibni Hatîruddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:50)

 

 

Bugün iftar saat kaçta, akşam ezanı kaçta okunacak? Türkiye'nin en zehirlisi! Kargayı yerken görüntülendi Kamyon kasasında twerk yaptı! Bakan Göktaş'tan müjdeli haber! Hane gelirine garanti