Aşure günü ne zaman, bugün mü? 2024 Aşure günü orucu nasıl, ne zaman tutulur? Aşure günü orucuna nasıl niyet edilir?

Aşure Günü ne zaman, bugün mü merak ediliyor. Aşure günü, İslam aleminde özel bir gündür. Peygamberimiz, Aşure günü oruç tutulmasını buyurmuştur. Bu nedenle Muharrem ayında veya aşure gününde Ramazan ayında tuttuğu gibi oruçlu olmak isteyenler olacak veya niyetlenecek olanlar vardır. Peki, Diyanete göre Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü orucu ne zaman, nasıl tutulur? Aşure günü orucu için nasıl niyet edilir?

Aşure günü ne zaman, bugün mü? 2024 Aşure günü orucu nasıl, ne zaman tutulur? Aşure günü orucuna nasıl niyet edilir?

Aşure Günü, Muharrem'in onuncu günü idrak edilecek. Bu günde tutulan orucun önemi, Peygamberimizin hadislerinden anlaşılmaktadır. Aşure Gününü oruçlu geçirmek ve sevabından yararlanmak isteyenler, 2024 Aşure Günü ne zaman, Aşure günü orucu ne zaman tutulmalı merak ediyor. Peki, Aşure Günü orucu için nasıl niyet edilir?

Aşûra günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur.” (Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani)

 AŞURE GÜNÜ 2024 NE ZAMAN?

Aşure Günü, 10 Muharrem'de idrak ediliyor. Bu yıl, Muharrem'in onu yani Aşure Günü, 16 Temmuz Salı gününe denk geliyor. 

“Her kim Muharremden bir gün oruç tutarsa ona her güne karşılık 30 gün (oruç sevabı) vardır.”(Gunyet’üt Talibin)

 AŞURE GÜNÜ ORUCU NASIL TUTULUR?

Peygamberimiz, Aşure Günü orucu için “Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere mu­hâlefet edin!” buyurmuştur. Bu durumda Aşure Günü orucunu bugün ve yarın (15-16 Temmuz) ya da 16 Temmuz Salı -17 Temmuz Çarşamba şeklinde iki gün olarak tutulmalı.

”Her kim haram aydan, üç gün , Perşembe, Cuma ve Cumartesini tutarsa, Allah celle celaluhu ona 900 sene ibadet (sevabı) yazar.” Hadis’i Şerif / İbn-i Şahin, İbn-i Asâkir, İhya(İmam-ı Gazali), Gunye(A.Kadir Geylani) (Muharrem ayı 4 haram aydan biridir.)

 AŞURE GÜNÜ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

“Niyet ettim Allah rızası için muharrem ayının orucunu tutmaya” Eğer Ramazandan kazaları varsa şayet “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını muharrem ayında tutmaya” diye niyet edilir.

“Muharrem ayındaki, Aşure günü orucu Allah katında geçen senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum”. (Tırmizi Savm, 48)

 

MasterChef kim kazandı? 14 Temmuz MasterChef 2024'te ana kadroya kim girdi? Bugün eczaneler, kargolar, bankalar, hastaneler kapalı mı? Bugün 15 Temmuz metro, metrobüs, Marmaray ücretsiz mi? Mezuniyet töreninde köpek saldırısı