Aşure günü ne zaman 2024? Hicri yılbaşı- 1 Muharrem hangi güne denk geliyor? Aşure günü önemi ve fazileti

Aşure Günü veya Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam tarihinde birçok önemli olayın meydana geldiği Aşure Günü, Müslümanlar için önemli bir tarihtir. Peki, 2024 Aşure günü ne zaman? Hicri Yılbaşı ne zaman, 1 Muharrem hangi güne denk geliyor? İşte Aşure Günü önemi ve fazileti...

Aşure günü ne zaman 2024? Hicri yılbaşı- 1 Muharrem hangi güne denk geliyor? Aşure günü önemi ve fazileti

Diyanet tarafından yayımlanan 2024 Dini Günler Takvimine göre Hicri Yılbaşı (1 Muharrem) ve Aşure Günü tarihleri belli oldu. Peygamberimizin torunu Hüseyin'in (ra) Kerbela'da şehit edildiği gün, Muharrem'in 10. günü yani Aşure Günüdür.  Peki, Aşure günü ne zaman idrak edilecek? İşte Aşure Günü tarihi, önemi ve fazileti...

“Ramazan orucu dışında en fazîletli oruç, Allâh’ın ayı Muharrem’de tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır (teheccüd).” (Müslim, Sıyâm 202, 203; Nesâî, Kıyâmu’l-leyl, 6)

HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

Hicri yılbaşı yani 1 Muharrem, 2024'te 7 Temmuz Pazar gününe denk geliyor. 

“Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun rızkına bolluk ihsân eyler.” (Taberânî, Evsat, IX, 121)

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? 

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü, 2024'te 16 Temmuz Salı günü idrak edilecek. 

“Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere mu­hâlefet edin!”. (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemî, III, 188)

AŞURE GÜNÜ ÖNEMİ VE FAZİLETİ

“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Peygamber Efendimiz, “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur." hadisiyle Muharrem ayının ve Aşure Gününün önemine değinmiştir. Ramazan ayı orucu farz olmadan önce Muharrem ayının 10’unda (Aşure günü) oruç tutmak vacipti. 

AŞURE GÜNÜNDE MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

Hazret-i Hüseyin’in Kerbela’da şehadeti 61 (m.680)
Hz. Adem’in tövbesinin kabul olması,
Hz. Nuh’un tufandan kurtulması,
Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması,
Hz. İdris’in canlı göğe çıkarılması,
Hz. Yakup’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması,
Hz. Yusuf’un kuyudan çıkması,
Hz. Eyyub’un hastalıktan kurtulması,
Hz. Musa’nın Kızıldenizi geçmesi ve
Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup göğe çıkarılması aşure günü olmuştur.

THY'nin ilk uçağının heykeli yapıldı Rüyada Ayakkabının Yırtılması Nedir? Ne Anlama Gelir? Rüyada İntihar Eden Birini Görmek Nedir? Ne Anlama Gelir? Rüyada Buz Görmek Neye İşarettir? Neye Delalet Eder?