Asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret, bir numaralı gündem maddesi. 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılara başladı. İki kez toplanan komisyondan asgari ücret 2024 rakamı çıkmadı. Peki, asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret belirleme süreci...

Asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Yedi milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren, milyonlarca kişiyi etkileyecek asgari ücret 2024 belirleme süreci devam ediyor. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3. toplantısı merakla bekleniyor. Peki, asgari ücret ne zaman belli olur? Asgari ücret nasıl belirleniyor? İşte 2024 asgari ücret tahminleri...

Asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? - Resim : 1

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek için aralık ayında 4 kez toplanıyor. Şu ana kadar iki kez toplanan komisyonun iki kez daha toplaması bekleniyor. 4. toplantı sonrasında asgari ücret ne kadar olacak açıklanacak. Yeni yıla girmeden belirlenmesi beklenen asgari ücretin önümüzdeki hafta çarşamba ya da perşembe belli olması bekleniyor.

Asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? - Resim : 2

3. TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari ücret belirlemek için ilk toplantı 11 Aralık, ikinci toplantı 18 Aralık'ta yapıldı. İkinci toplantı sonrasında "Bu hafta içinde bir kez da bir araya geleceğiz" açıklamaları, 3. toplantının bu hafta yapılması ihtimalini artırdı. Fakat verilen kesin bir gün yok.

Asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? - Resim : 3

ASGARİ ÜCRET 2024 ZAM ORANLARINA GÖRE TAHMİNLER

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak yeni net rakamlar ise şu şekilde:

Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira,

Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira,

Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira,

Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira,

Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira.

Asgari ücret ne zaman belli olur? 3. toplantı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak? - Resim : 4

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Türkiye’de asgari ücret, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39. maddesi uyarınca, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir.

Teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından duyurulan tarihlerde bir araya gelir. Bakanlığın çağrısı üzerine toplanan komisyon, bu 15 üyenin en az 10 üyesinin katılmasıyla toplanır. Oylama çoğunluk esasına göre yapılırken, iki farklı seçenek için eşit sayıda oy kullanılması halinde komisyon başkanının oy verdiği seçenek kabul edilir.

Bu kararın toplanan bilgi ve belgelere dayandırılması zorunluluğu varken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği karar, nihaidir.

Komisyon'un nihai kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer. Yayımlandığı ayı takip eden aydan itibaren ise bu rakam tüm çalışanlar için geçerli olur.

Kayseri'deki bir sanayi sitesinde yangın Şubat tatili ne zaman? Karne tatili ne zaman? Okullar ne zaman kapanacak? 2024'te Ramazan ne zaman başlıyor, hangi ayda? Aciller doldu taştı! Covid mi, grip mi? Uzmandan çağrı