Argiope Lobata zehirli mi, ne kadar zehirli? Argiope Lobata insana zarar verir mi?

Argiope Lobata, dünyanın en zehirli örümceklerinden sayılıyor. Türkiye'de Gümüşhane'de görülmesi ile vatandaşların merakını uyandırdı. Peki, Argiope Lobata zehirli mi, ne kadar zehirli, insana zarar verir mi? İşte Argiope Lobata hakkındaki bilgiler...

Argiope Lobata zehirli mi, ne kadar zehirli? Argiope Lobata insana zarar verir mi?

Gümüşhane'de görülen Argiope Lobata örümceği, dünyanın en zehirli örümcekleri arasında yer alıyor. İlk defa 1772 yılında keşfedilen Argiope Lobata'nın dişileri erkeklerinden dört kat büyüktür. Peki, Argiope Lobata insana zarar verir mi? Argiope Lobata ne kadar zehirli?

ARGİOPE LOBATA NEDİR?

Oldukça iri ve ihtişamlı örümceklerdir. Açık ten rengi, sahil kumu tonlarında ile sarı tonlarında olabilirler. Seksüel dimorfizm ismi verilen cinsiyetler arası dış görünüş farkı fazlası ile belirgindir. Erkekler sadece 6 mm civarında iken, dişiler ise yaklaşık 4 katı bir boyut olan 25 mm civarına erişebilir. Ayrıca erkeklerde abdomen (karın) düzdür. Dişilerin ise ismini aldığı yer olan tırtıklı ve köşeli abdomeni bulunur.

Argiope Lobata zehirli mi, ne kadar zehirli? Argiope Lobata insana zarar verir mi? - Resim : 1

ZEHİRLİ Mİ, İNSANLARA ZARAR VERİR Mİ?

Argiope Lobata örümceğinin zehiri birçok örümcekten daha güçlüdür. Fakat insan gibi büyük memelilere herhangi bir zarar vermez. Arı sokması gibi kızarıklık ve tahriş bırakabilir en fazla. Fakat küçük bebekler, ileri yaştaki kişiler, immün sistemi baskılanmış olanlar (hamile, AIDS vs.) ve bilinen alerjik reaksiyon geçmişi olanlar yine de tedbirli olmalıdır.

Argiope Lobata zehirli mi, ne kadar zehirli? Argiope Lobata insana zarar verir mi? - Resim : 2

TÜRKİYE'DE VAR MI, NERELERDE GÖRÜLÜR?

Afrika'nın her yerinde, Avrupa'nın güneyinde ve Asya'nın bir kısmında yayılmışlardır. Türkiye'de nadir de olsa görülebilir.

Argiope Lobata zehirli mi, ne kadar zehirli? Argiope Lobata insana zarar verir mi? - Resim : 3

GÖRÜNÜM

Tür ismindeki lobata, Latince "lop bulunduran/loplu" anlamındadır. Karnın kenarlarındaki tırtıklı ve loplu görünümünden bu isim verilmiştir.

Alg patlaması yaşandı! Göl turkuaza döndü Kayalıköy Barajı'nda su krizi! Eton Mess tarifi, gerekli malzemeler, püf noktası AFAD ve Kandilli Rasathanesi duyurdu: Malatya'da 5.0 büyüklüğünde deprem!