Arefe günü oruç tutulur mu? Diyanete göre arife orucu fazileti

Kurban Bayramı arefe günü 27 Haziran Salı gününe denk geliyor. Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan olan arife günü dinen önemli bir gündür. Arefe günü oruç tutulur mu sorusuna Diyanet cevap verdi ve arefe günü orucu faziletini açıkladı.

Arefe günü oruç tutulur mu? Diyanete göre arife orucu fazileti

Arefe günü yaklaşırken vatandaşlar, o gün oruç tutulur mu merak ediyor. Kurban Bayramı'ndan bir gün önce olan arife günü Zilhicce ayının 9. günüdür. Bu günde oruç tutmanın sevabı hakkında Peygamber Efendimiz de hadisleri ile anlatmıştır.

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Resulullah (asm): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, Allah Teâlâ'nın kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir.

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyam, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve halsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebu Davud, Savm, 64).

Bayram namazı kaç rekattır, ne zaman ve nasıl kılınır? Bayram namazı hutbesi: 28 Haziran 2023 Kurban Bayramı hutbesi tam metni Kurban kesim vakti ne zaman başlar, ne zaman biter? Anne babalar dikkat! Yürüyen merdivenler yaz aylarında tehlike saçıyor!