Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe orucu fazileti nedir? Diyanet açıkladı!

Arefe günü, yarın (15 Haziran Cumartesi). Zilhicce ayının dokuzu olan arefe gününde tutulan oruç vatandaşların gündemine geldi. Diyanet, arefe günü oruç tutulur, arefe orucu fazileti nedir sorusunu cevapladı.

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe orucu fazileti nedir? Diyanet açıkladı!

Kurban Bayramı 2024'ün birinci günü 16 Haziran Pazar'a den geliyor. Yani 15 Haziran Cumartesi (yarın) arife günü oluyor. Peygamberimiz, Kurban Bayramı arefesinde tutulan orucun faziletini hadislerinde buyurmuştur. Diyanet İşleri, arefe günü orucuna dair merak edilenleri, bu hadisin ışında cevapladı. Peki, arefe günü oruç tutulur mu? 

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Peygamberimiz arefe günü orucu ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” buyurmuştur. Arefe günü, aynı zamanda hac vazifesini yerine getirenlerin Arafat'ta vakfe yaptıkları gündür. Bu görevlerini yaparken zorlanmamaları için arefe günü oruç tutmamaları tavsiye edilmiştir.  Ancak hacca gitmemiş olan Müslümanlar için arefe günü oruç tutmak müstehaptır.

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyam, 196-197 [1162]) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve halsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebu Davud, Savm, 63 [2440]; İbn Mace, Sıyam, 40 [1732]).

Rüyada Keselenmek Kir Çıkması Nedir? Neye Delalet Eder? Rüyada Diş Dolgusunun Düştüğünü Görmek Nedir? Rüyada Saç Yanması Ne Demek? Neye Delalet Eder? Rüyada Kendini Başı Kapalı Görmek Ne Anlama Gelir?