CNN'in Sednaya hapishanesinde unutulan Suriyeli tutsak haberine inceleme! Gerçek mi mizansen mi?
ABD merkezli yayın kuruluşu CNN, Şam'daki Sednaya hapishanesinde 'unutulduğunu' ve kendilerinin bulduğunu iddia ettiği tutsak haberine ilişkin gelen eleştiriler üzerine, inceleme başlattıklarını bildirdi. Yayıncı kuruluş, mahkumun sahte kimlik vermiş olabileceği üzerinde durduklarını belirtti.
CNN, 12 Aralık'ta, "CNN, Suriyeli mahkumun Esed rejiminin zorla alıkoyduğu yerden serbest bırakılma anına tanıklık etti" başlıklı haber yayımladı.
TESADÜFEN DENK GELDİKLERİ 'TUTSAKLA' DAKİKALARCA RÖPORTAJ YAPTILAR
CNN, gerçekliği konusunda eleştirilen Suriyeli tutsak haberine ilişkin inceleme yapıyor pic.twitter.com/iuSsnro3nI
— Haberet (@haberetmedya) December 17, 2024
Haberin videosunda, CNN muhabiri Clarissa Ward ve yanında bulunan silahlı kişi, Şam'daki Sednaya hapishanesindeki çekiminde kilitli bir hücrede tesadüfen bir mahkuma denk geliyor. Bu kişinin, Humuslu Adel Gharbal adında bir erkek olduğu aktarılıyor.
Videoda, Gharbal battaniye altında bulunuyor ve üç ay önce tutuklandığını söylüyor.
Gharbal, Esed rejiminin devrilmesinden kısa bir süre önce bu hapishaneye nakledildiğini iddia ediyor. Ancak, haberin sosyal medyada yayılmasının ardından olayın gerçekliği tartışma konusu oldu.
Bazı kullanıcılar, görüntülerin kurgu olabileceğini veya hikayenin doğruluğunun yeterince teyit edilmediğini öne sürerek eleştirilerde bulundu.
Eleştirilerin ardından bir başka iddiaya göre ise şahsın aslında Esad Rejimi Hava İstihbaratında görevli Humus’un Bayada Mahallesinde yaptığı katliamla bilinen "Teğmen Muhammed Salama" olduğu.
"CNN EKİBİNDEN BAŞKA KİMSENİN HABERİ YOKTU"
CNN Sözcüsü, haberin doğruluğuna ilişkin sosyal medyada yayılan iddialar hakkında AA'ya yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"O gün, haberimizde yer alan hapishane binasını ziyaret etme planımızdan CNN ekibinden başka kimsenin haberi yoktu.
Olaylar, videoda göründüğü şekilde gelişti. Haberde yer alan mahkumun serbest bırakılmasına karar veren kişi Suriyeli bir muhalifti.
"SAHTE BİR KİMLİK VERMİŞ OLABİLECEĞİNİN FARKINDAYIZ"
Mahkumun söyledikleri dahil her şeyi olduğu gibi aktardık. Ardından, kişinin geçmişini araştırmaya başladık ve sahte bir kimlik vermiş olabileceğinin farkındayız. Bu konuyu araştırmaya devam ediyoruz."