Twitter'a rakip sosyal medya platformu Threads kullanıma açıldı
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Elon Musk'ın Twitter'ına rakip olarak Threads uygulamasını piyasaya sürdü. 100'den fazla ülkede kullanıma giren uygulamaya ilk 4 saat içerisinde 5 milyondan fazla kişi katıldı.
Twitter'a rakip olarak görülen Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi META'nın Threads uygulaması, Avrupa Birliği ülkeleri hariç 100'den fazla ülkede kullanıma girdi.
Meta'dan yapılan açıklamada, Threads'in metin içeriklerini paylaşmak ve herkese açık sohbetlere katılmak için Instagram ekibi tarafından oluşturulmuş yeni bir uygulama olduğu bildirildi.
5 DAKİKA UZUNLUĞUNDA VİDEO
Açıklamada, yeni platforma kullanıcıların Instagram hesapları aracılığıyla giriş yapabileceği aktarıldı.
Yeni platformda karakter sınırının 500 olduğu belirtilen açıklamada, bağlantılar, fotoğraflar ve 5 dakika uzunluğunda videoların da paylaşılabileceği kaydedildi.
Açıklamada, Threads'in iOS ve Android için 100'den fazla ülkede kullanıma sunulduğu ve bu ülkelerde uygulamanın App Store ve Google Play Store'dan indirebileceği bildirildi.
"THREADS'E HOŞ GELDİNİZ"
Meta'nın Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, resmi Threads hesabından yaptığı ilk paylaşımda "Hadi bunu yapalım. Threads'e hoş geldiniz." ifadesini kullandı.
Threads'in vizyonunun sohbet için açık ve samimi bir kamusal alan yaratmak olduğunu belirten Zuckerberg, Instagram'ın en iyi yaptığı şeyi almayı, metinler, fikirler ve insanların akıllarından geçenleri tartışma etrafında yeni bir deneyim yaratmayı umduklarını aktardı.
İLK 2 SAATTE 2 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİ KAYDOLDU
Zuckerberg, "Threads, ilk 2 saat içinde 2 milyon üyeyi geçti." bilgisini paylaştı. Threads'e ilk 4 saat içerisinde 5 milyon, 7 saatte de 10 milyon kişi katıldı.
KAYIT OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Threads'e kaydolmak için bir Instagram hesabınızın olması gerekiyor. Ardından hesabınızı oluşturmak için iOS veya Android için Threads uygulamasını indirebilirsiniz. Tek yapılması gereken Instagram hesabının kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapmak. Kullanıcı adı Instagram hesabına bağlı ve değiştirmek istediğinizde “Adın Instagram hesabına bağlı ve buradan değiştirilemez” uyarısı alıyorsunuz.
TAKİP EDİLEN KİŞİLER OTOMATİK OLARAK GELİYOR
Instagram'da takip ettiğiniz tüm hesapları otomatik olarak takip etme ya da sadece bazılarını seçme seçeneği sunuluyor. Bunun zamanla nasıl bir hâl alacağını merak ediliyor.
THREADS NEDİR VE NASIL ÇALIŞIYOR?
Instagram tarafından geliştirilen Threads, insanların birbirleriyle gerçek zamanlı, herkese açık sohbetler yapabilecekleri bir uygulama olarak konumlandırılıyor.
KARAKTER SINIRLAMASI 500
Kullanıcılar Threads hesaplarını özel ya da herkese açık olarak ayarlayabiliyor. Her Threads gönderisi beş dakikaya kadar link, fotoğraf ve video içerebiliyor. Bu süre Twitter’ın iki buçuk dakikasından iki kat daha uzun ama Twitter Blue'nun iki saatlik uzunluğundan çok daha kısa. Her gönderi 500 karakter uzunluğunda olabiliyor.
TWİTTER'A NE KADAR BENZİYOR?
Meta ürün başkan yardımcısı Connor Hayes, “Threads metin ve diyaloğa odaklanan yeni bir uygulama. Bu konuda Instagram'ın fotoğraf ve video için yaptıklarını model alıyoruz” diyor.
Ancak Threads birçok yönden Twitter ile neredeyse aynı görünüyor. Öncelikle metin sohbetleri etrafında şekilleniyor ve ‘thread’ adı verilen gönderilerinizin her biri 500 karakterle sınırlı. Kullanıcı adlarının önünde @ sembolünü kullanarak diğer kişilerden bahsedebilir ve başkalarının gönderilerine yanıt verebilirsiniz. Ayrıca bir düğmeye tıklayarak bir başkasının konularını alıntılayabilir veya Twitter'daki retweet seçeneğine benzeyen ‘yeniden paylaş’ butonuna basabilirsiniz.
Twitter'dan farklı olarak Threads'in hashtag veya trend topic işlevi de yok ve iletiyi gönderdikten sonra konuları düzenlemenin bir yolu yok.
THREADS DİĞER UYGULAMALARLA NASIL ÇALIŞACAK?
Instagram'ın amacı nihayetinde Threads'in, iletişim protokollerini paylaşan birleştirilmiş bir hizmet evreninin kısaltması olan Fediverse adını verdiği bir yapıda birden fazla uygulamada çalışmasını sağlamak. Bir başka sosyal ağ olan Mastodon gibi diğer uygulamalar da bu şekilde çalışıyor.
Bu kulağa çok fazla teknoloji konuşması gibi gelebilir. Esasen bunun anlamı, Instagram'ın Threads'in diğer platformlarla sorunsuz bir şekilde çalışmasını kolaylaştırmak istemesidir; bu da içerik oluşturucuların ve fenomenlerin ilgisini çekebilir, böylece her uygulamada sıfırdan başlamak zorunda kalmazlar.
REKLAMLARLA MI DOLUP TAŞACAK?
Başlangıçta, Threads'te reklam yok. Ancak bu şekilde kalmasını beklemeyin. Gelirinin büyük çoğunluğunu kullanıcıların internette yaptıklarını takip ederek ve bunları reklamlarla hedeflemek için kullanarak elde eden Meta, gelecekte reklamlara kapı açabileceğini söylüyor.
THREADS İÇERİĞİ NASIL DENETLİYOR?
Meta, güvenliğin Twitter'a karşı sahip olduğu bir avantaj olduğunu söylüyor. Threads, şu anda Instagram'da mevcut olan içerik kurallarının aynısını uygulayacak. Bu, Threads'teki kullanıcıların terörist veya nefret gruplarını övemeyeceği, ateşli silah satın alamayacağı veya kişilere veya gruplara karşı tehditte bulunamayacağı anlamına geliyor. Ayrıca 16 yaşından küçük kullanıcılar otomatik olarak özel bir hesaba yönlendirilecek.