Türk biliminsanı Prof. Dr. Duygu Kuzum'dan çok önemli buluş: Hasarlı beyinler tedavi edilebilecek

Türk biliminsanı Prof. Dr. Duygu Kuzum'dan tarihi bir başarı geldi. Kuzum yaptığı araştırmalar sonucunda hasarlı beyinlerin tedavi edilebileceğini buldu.

Türk biliminsanı Prof. Dr. Duygu Kuzum'dan çok önemli buluş: Hasarlı beyinler tedavi edilebilecek

ABD’nin San Diego şehrindeki California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Duygu Kuzum ve ekibi, insan derisinden aldığı kökhücrelerle beyin organoidleri üretmeyi ve bunu farelere nakletmeyi başardı. Tıp tarihinde bir ilk niteliğindeki nakil, nörolojik hastalıklar ile travmatik beyin hasarı tedavisine yönelik önemli bir başarı olarak görülüyor.

Türk biliminsanı Prof. Dr. Duygu Kuzum'dan çok önemli buluş: Hasarlı beyinler tedavi edilebilecek - Resim : 1

IŞIK GIBI GÖRSEL UYARILARA CEVAP VERMEYE BAŞLADI
Türk biliminsanının son çalışmasına kadar, beyin organoidlerinin hasarlı bölgeye ameliyatla yerleştirildiklerinde beynin geri kalanıyla entegre olup olmayacakları ve beynin diğer sağlıklı kısımları gibi fonksiyonlarını yerine getirip getirmeyeceği bilinmiyordu.

Türk biliminsanı Prof. Dr. Duygu Kuzum'dan çok önemli buluş: Hasarlı beyinler tedavi edilebilecek - Resim : 2

Son çalışmayla ilk kez, fareye yerleştirilen insan beyni organoidlerinin yapısal ve fonksiyonel olarak fare beyninin kalanıyla bütünleştiği kanıtlandı. Fare beynine yerleştirilen organoidler, bir süre sonra farenin gözüne tutulan ışık gibi görsel uyarılara cevap vermeye başladı ve tıpkı beynin görmeyi sağlayan kısmı gibi davranmaya başladı.

Türk biliminsanı Prof. Dr. Duygu Kuzum'dan çok önemli buluş: Hasarlı beyinler tedavi edilebilecek - Resim : 3

NÖROLOJIK HASTALIK IÇIN UMUT OLACAKTIR
Prof. Kuzum, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Bu teknoloji ile hasarlı Beyin bölgelerinin fonksiyonlarını karşılayacak medikal protezler geliştirilebilir. Bunlar, hastanın kendi hücreleri kullanılarak yapılacağından, uyumlu bir tedavi yöntemine dönüşebilir. Hatta gelecekte, elektonik beyin organoidlerini programlayarak görsel hafızaları kaydetmek mümkün olabilir. Bu, hafızayı etkileyen birçok nörolojik hastalık için umut olacaktır” dedi.

Avrupa ve ABD'de Tesla satışları düştü İşte İstanbul'da kullanılacak yeni taksi Milli kanatlar bitmek üzere Yaşama elverişli yeni gezegen keşfedildi