Türk Bilim İnsanları Ay ve Mars'ta Domates Yetiştirmeyi Hedefliyor
Ege Üniversitesi'nde yürütülen proje, uzay kolonilerinde bitkisel üretim için yeni yöntemler geliştiriyor.
Ay ve Mars'ta Domates Üretimi için Yeni Proje
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, TÜBİTAK desteğiyle, Ay ve Mars'ta insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretim yapmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Projenin Detayları
Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday tarafından yönetilen projede, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul yer alıyor. "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" adlı proje, TÜBİTAK'ın "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında destekleniyor.
Sürdürülebilir Bitkisel Üretim
Doç. Dr. Uzilday, uzay kolonilerinde sürdürülebilir bir bitkisel üretim gerçekleştirebilmek için, Ay ve Mars'taki regolitlerin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu toprak benzeri materyallerin besin elementleri açısından fakir olması nedeniyle, ekstrem öncül bitkilerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Literatüre Katkı
Uzilday, bu çalışmanın moleküler mekanizmaların aydınlatılmasıyla ilgili olduğunu açıkladı. Proje kapsamında, regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisi üzerinden, bitki besin elementi eksikliğinde çalışan sinyal mekanizmalarının incelenmesi planlanıyor. Böylece, regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin artırılması için önemli verilerin elde edilmesi amaçlanıyor.
Rektörden Destek
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibine tebriklerini iletti. Ayrıca, Doç. Dr. Uzilday'ın daha önce Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile uzayda gerçekleştirdiği projeyi hatırlattı.
Kaynak: AA