TBMM'de tarihi gün... Google ilk kez masaya oturdu!

Dijital Telif Yasası için beklenen gün geldi çattı. Google, dijital telif meselesini ele almak için için ilk defa masaya oturdu. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor” ifadelerini kullanarak Türkiye’nin bu meseledeki kararlılığının altını çizdi.. Google temsilcileri, komisyonda Dijital Telif konusuna dair sunum yaptı.

TBMM'de tarihi gün... Google ilk kez masaya oturdu!
  • Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında "dijital telif" gündemiyle toplandı.
  • Dünya teknoloji devlerinin avukatlığını yapan Gönenç Gürkaynak ile kalabalık Google yetkilileri Meclis'e geldi.
  • Toplantıda Google yetkilileri sunum yaptı. Türkiye'nin dijital telif ve bu kapsamda habere de telif ödenmesi yönündeki çalışmaları çerçevesinde Google Bilgi Teknolojileri Limited Şirketi temsilcilerine "Bu konuda Türkiye'ye çifte standart uygulanmaması" çağrısı yapıldı ve gelişmeler masaya yatırıldı.

TBMM'de tarihi gün... Google ilk kez masaya oturdu! - Resim : 1

"MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ"

  • Google ekibi sunum yaparken Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman araya girdi ve "Telif yasasına ne zaman geleceksiniz?" diye sordu.
  • Bu soru üzerine Google temsilcileri "Tüm Türkiye’deki paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" cevabını verdi.

GOOGLE: “DÜZENLEMELERE UYACAĞIZ”

  • Google ekibinden Tolga Subaşı ise toplantıda çok net ifadeler kullanarak “TBMM’nin yasalaştıracağı düzenlemelere saygı duyacağımızı ve uyacağımızı belirtmek isteriz, yayıncılarla bir araya gelerek kapsamlı çalışmalar yapmak isteriz” ifadelerini kullandı.

GOOGLE TELİF ÖDEMESİNİ KABUL EDECEK Mİ?

  • Google avukatı Gönenç Gürkaynak da yaptığı açıklamada ‘Neden Kanada ve Avusturalya’da telif var Türkiye’de yok’ sorusuna yanıt verirken ilgili yasal düzenleme ve yasa sonrası zemini işaret ederek “Kanun düzenlemesi sonrası Google dijital yayıncılara telif ödemesini kabul edecek gibi gözüküyor” dedi.

TBMM'de tarihi gün... Google ilk kez masaya oturdu! - Resim : 2

"EMEK HIRSIZLIĞININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN"

  • Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman toplantının içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yayman şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de tarihi günlerden biri. Google temsilcilerini komisyonumuzda misafir ediyoruz. Medya sektörünün ısrarla üzerinde durdukları dijital telif meselesini ele alacağız. Daha önce uzmanları ve tarafları dinleyerek çerçeveyi çizmeye çalıştık. Bugün de Google'ı bu düzeyde ilk kez dinlemiş olacağız.

Emek hırsızlığı ve istismarının önüne geçilmesi için atılması noktasında beklenen adımlardan bir tanesi. Emek vererek üretilen içerik, bu bir haber olabilir, değer olabilir, eser olabilir, içeriğin izinsiz bir şekilde kullanılması kurumsal olarak yapıların reklam gelirlerinin azalması problem oluşturmaktadır.

 Haberin Avrupa normlarında olduğu gibi telif içermesi gerekiyor. Google ve diğer arama motorları ile anlaşmaya, görüş birliğine varılmasını önemsiyoruz. Dijital meselesi gündeme geldiğinde bu sosyal medya gibi anlaşılıyor. Biz yapay zekayı, yapay zekanın oluşturacağı etkileri konuşmak yerine, ismini anmayacağım bir dijital mecrada paylaşılan içeriği konuşuyoruz.

TBMM'de tarihi gün... Google ilk kez masaya oturdu! - Resim : 3

GOOGLE HAKKINDA EN BÜYÜK ELEŞTİRİ

Google hakkındaki en büyük eleştiri ana görevi olan search konusunda içerik kalitesine göre sıralama öne çıkarma yapmaması. Tarama, dizin, indeksleme ve sorgu üzerindeki eleştirileri yanıtlıyorlar.

Bahsettiğim mecra TikTok mecrasıdır. TİkTok'u dinledik ama onlar isminin skandallar ile anılmasına devam etmektedir. 5 yaşındaki erkek kuzenine anlatamayacağım bir davranışa girerek videonun paylaşılması kabul edilemez. Bu toplumumuzda infial yaratmıştır. Kadının savunması skandala yeni bir boyut kazandırmıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız konuya el atmıştır, kendilerine teşekkür ediyoruz.

Yapay zekayı daha fazla konuşmamız gerekiyor. Bu konuda bir komisyon kurulması gündemimizde. Dijital Mecralar Komisyonu olarak bu yaz yoğun çalışarak Türkiye'nin dijital değerler haritasını çıkarmak istiyoruz. Dijital mecraların kendi anayasalarını devletler ile yapması gerekmektedir. Biz özgürlüklerin sonuna kadar kullanılmasını savunmaktayız. Dijitalleşme meselesinin siyaset üstü bir mesele olduğunu, dijitale sahip olanın geleceğe sahip olacağını belirtmek isterim."

Los Angeles'ta okullarda cep telefonu ve sosyal medya yasaklanacak THY'den ücretsiz ve sınırsız mesajlaşma imkanı Dünyanın en değerli şirketi İkinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever deneyimini anlattı