Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı

Trabzon'da yapımı tamamlanan 'Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi' törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Selçuk Bayraktar, "20 senelik milli SİHA mücadelemizde kendi sınıfında dünyanın en iyileri olan SİHA'ları geliştirmeyi başardık" dedi.

  • Trabzon'un Pazarkapı mevkisinde 2 bin 200 metrekare alana 'Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi' kuruldu. 

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 1

  • Türkiye'nin ilk yerli S/İHA sistemi olan Bayraktar TB2'nin ve Bayraktar Akıncı'nın tasarımcısı olan Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar'ın babaları olan Özdemir Bayraktar'ın isminin verildiği merkez dün, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 2

  • Kurulan merkezde, astronomi, havacılık ve uzay, teknoloji, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 5 alanda atölyenin öğrencilere hizmet vereceği, ayrıca bünyesinde dene-yap atölyesi de bulunacak merkezde tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, elektronik programlama gibi eğitimler verilecek.

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 3

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, baba toprağı Trabzon'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek bu merkezin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK, T3 Vakfı ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla hayata geçtiğini ifade etti.

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 4

  • Bayraktar, merkeze adı verilen babası Özdemir Bayraktar'a ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Özdemir Bayraktar, hayatını ülkemizin tam bağımsız yarınları için milli SİHA'larımıza ve 20 yıla varan mücadelemizin sembolü olan milli teknoloji hamlemize vakfetti. Bizler için mücadelemizin  merkezi olan fabrikada yaşadı. Son nefesine kadar sancağı bırakmadı, Bayraktar  SİHA'ları geliştirdiğimiz yerden ayrılmadı. Şayet hayat, anlamını en değerli anlardan ve anılardan alıyorsa, hayatında en mutlu olduğu anlar nedir diye sorulsa oğlu ve yol arkadaşı olarak şunları sayabilirim. Güvenlik güçlerimizle cephede İHA'larımızı uçurmak için sırt sırta verdiği zamanlar. Bazen bir üs bölgesinde, sahra çadırında konakladığı anlar. TEKNOFEST'te gençlerimizle çocuklarımıza genç kardeşlerimize tecrübelerini aktardığı zamanlar ve BAYKAR'da SİHA'larımızın tasarımlarına destek olduğu, katkı sunduğu dönemler."

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 5

  • Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'nin kendileri için manevi değerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Milli teknoloji hamlesi serüvenimizde, 2022'de büyük bir coşkuyla düzenlediğimiz TEKNOFEST Karadeniz'den yeşeren kalıcı bir eser. Baba toprağımızda, şehit kanıyla sulanmış, haksızlığa, adaletsizliğe, zulme karşı dimdik, dosdoğru duranların toprağında yeşermiş bir eser. Coğrafyamızın her bir köşesinde, zulme karşı vatanı savunmak için her ihtiyaç duyulduğunda, akıncılar ve leventler yetiştirmiş bu topraklarda fide vermiş bir eser. Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi, kadim medeniyetimizin adalet, iyilik ve merhamet değerlerinden aldığı ilhamla Karadeniz'in o coşkulu cesur ruhuyla, insanlığa, medeniyetimize, milletimize değer katacak."

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 6

Bayraktar, bu merkezin, insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkartacak bilim insanları ve teknolojist nesillerin yetişmesine katkıda bulunacağını ifade ederek, "Trabzon Bilim Merkezi, teknolojiden astronomi ve havacılığa, doğa bilimlerinden matematiğe, tasarımdan girişimciliğe ve tarım teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede atölyeler sunacak. Bu atölyelerde çocuklarımız deney yaparak, sorgulayarak ve severek doğa kanunlarını keşfetmenin tadını çıkaracak." diye konuştu.

Selçuk Bayraktar'dan bir milli teknoloji hamlesi daha: Özdemir Bayraktar Planetaryum ve Bilim Merkezi açıldı - Resim : 7

"TEKNOFEST DÜNYA REKORLARINI KIRDI"

Bayraktar, milli SİHA mücadelesinin geldiğini noktaya da dikkati çekerek, şunları söyledi:

"20 senelik milli SİHA mücadelemizde kendi sınıfında dünyanın en iyileri olan SİHA'ları geliştirmeyi başardık. Sanayi, Teknoloji ve Gençlik ve Spor Bakanlığımızla yürüttüğümüz Deneyap Projesi tüm yurdumuza yayıldı. TEKNOFEST dünya rekorlarını kırdı. Kendi rekorlarını kırmaya devam ediyor. 2023'te tam 1 milyonu aşkın genç teknoloji yarışmalarımıza başvurdu. 6 yılda 10 milyon ziyaretçi TEKNOFEST'lere katıldı."

Bilim ve teknolojinin öneminde de dikkati çeken Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hayat ve akıl edebilme yeteneği insana sunulmuş en büyük armağansa, bilim ve teknolojiyi insanlığın acılarını dindirmede, dertlerine çare bulmada kullanmak daha da büyük bir armağandır. İşte, inancın ve aşkın güneş yüzlü çocukları, insanlığı iyiliğe sevk edecek büyük eserler ve özlenen erdemli nesiller sizlerin bahçesinde yetişecek. Özdemir Bayraktar bilim merkezi için emek veren ve açılış törenimize katılan herkese saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum."

Kaynak: AA

Baykar tesisinde casusluk Bakan Uraloğlu: 5G'yi 25 lokasyonda denedik; uçuyor Selçuk Bayraktar paylaştı! Bayraktar TB3'ten heyecanlandıran gelişme Türkiye en çok hangi şifreyi kullandı?