Bakan Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun Uluslararası Uzay İstasyonu'na ne zaman gönderileceğini açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Uzay Programı Kapsamında yürütülen çalışmalar ve Ay'a insanlı gidiş hakkında sorulan soruları yanıtladı. Bakan Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun, 2023 yılının ikinci yarısında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesinin planlandığını ve aynı zamanda Ay Araştırma Programı ile Türk Astronot ve Bilim misyonu projelerine de devam edildiği duyurdu.

Bakan Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun Uluslararası Uzay İstasyonu'na ne zaman gönderileceğini açıkladı

Bakan Mustafa Varank, Milli Uzay Programı kapsamında yürütülen çalışmalar ve Ay'a insanlı gidişin hangi tarihte yapılacağına ilişkin soruları yanıtladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun, 2023 yılının ikinci yarısında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesinin planlandığını söyledi.

PROJE İÇİN ELLER CEBE ATILDI
TÜBİTAK'ın bilim insanlarına yönelik destek programı çerçevesinde son 20 yılda uzay bilimleri alanında 169 kişiye 40,9 milyon Türk lirası destek sağladığını belirten Bakan Varank, uzay çalışmaları alanındaki 31 projeye 30,2 milyon Türk lirası düzeyinde destek verildiğini söyledi.

BÜTÇELENDİRME TAMAMLANDI, PROJELERE DEVAM EDİLİYOR
Bakan Varank, Türkiye Uzay Ajansı tarafından Milli Uzay Programı kapsamında geliştirilen projelere ilişkin proje fizibilite ve bütçelendirme faaliyetlerinin tamamlandığını, 'Ay Araştırma Programı' ve 'Türk Astronot ve Bilim Misyonu' projelerine devam edildiğini bildirdi.

Bakan Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun Uluslararası Uzay İstasyonu'na ne zaman gönderileceğini açıkladı - Resim : 1

YANLIŞ ANLAŞILMASIN, YOLCULUK ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU'NA 
Bakan Varank, 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde sunulan 'Milli Uzay Programı Strateji Belgesi'ni hatırlatarak, "2022-2030 yılları arasında Ay'a insanlı erişim gibi bir hedef bulunmamaktadır. Bahse konu strateji belgesinden de görüleceği üzere, Türk Astronot ve Bilim Misyonu Programında bir Türk vatandaşının uluslararası iş birliği ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na çıkarak, uzaya erişimi ve uzayda gerçekleştirilecek bilimsel faaliyetlerde yer alması amaçlanmaktadır. Kısacası, seçilen Türk uzay yolcusunun gerekli eğitimlerini tamamladıktan sonra 2023 yılının ikinci yarısında bilimsel araştırma yapmak için Ay'a değil, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesi planlanmaktadır" dedi.

TÜBİTAK İLE AXIOM SPACE İMZA ATMIŞTI
Bakan Varank, Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevi için Fransa'nın başkenti Paris'te Axiom Space ile imzaların atıldığını duyurmuştu.

19 Eylül 2022 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda "Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirdiğimiz insanlı ilk uzay görevinde tarihi bir anlaşmaya imza attık. Seçin süreci devam eden Türk uzay yolcusunun eğitim ve uçuş hizmeti için Axiom Space ile işbirliği yapacağız. Milli Uzay Programı ile hayaller gurura dönüşüyor." demişti.

Bakan Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun Uluslararası Uzay İstasyonu'na ne zaman gönderileceğini açıkladı - Resim : 2

WhatsApp bu telefonlarda kullanılamayacak! 2022 TÜBİTAK bilim ödülü kazanan isimler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlamlı hediye: Kilosu 388 bin dolar, her şeyiyle yerli ve milli En ucuz iPhone hangi ülkede satılıyor?