Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek

Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi'nde incelemelerde bulunan ve Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolcu ve yük trenlerinin 7 gün 24 saat izleneceğini, yapay zeka desteği ile makinistlerin dalgınlık ve yorgunluk durumlarında anında müdahale edileceğini bildirdi.

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek
  • Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk gibi durumlarının tespit edilebileceği Tren izleme ve koordinasyon merkezi Ankara'da açıldı.

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 1

  • Gerekli hallerde makinistlerin uyarılacağı merkezde açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Demir yollarının güvenli, emniyetli ve zamanında işletilmesi için daha fazla veri elde edilecek" dedi.

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 2

  • Bakan Uraloğlu, Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 3

  • Bakan Uraloğlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, merkezde 11 laboratuvarda, başta malzeme karakterizasyonu olmak üzere çeşitli alanlarda ölçüm ve raporlamalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 4

  • Uraloğlu, kara, hava ya da deniz yollarında trafik güvenliğini artırmak için başvurulan en önemli tedbirlerden birinin akıllı ulaşım sistemleri olduğuna işaret ederek, "Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik çalışmalarımızla seyahat sürelerini azaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanılmasını, mobiliteyi yani hareketliliği artırmayı, enerji verimliliğini artırarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı ve çevreye verilen zararları azaltmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 5

  • Uraloğlu, söz konusu amaçlar doğrultusunda akıllı ulaşım sistemleri projeleriyle izleme, ölçme, analiz ve kontrol mekanizmalarını içeren çalışmaları hayata geçirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından kurulan yapay zeka destekli Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi'miz bu vizyonumuzun en güzel örneklerinden biridir. Operasyonlar gerçekleştirilirken daha fazla nitelikli veriye ihtiyaç duyuluyor. İşletme Müdürlüğü şeklinde yapılandırdığımız merkezimiz 7/24 esasına göre lokomotiflere konulan kameralar sayesinde yolcu ve yük trenlerini izleyecek. Gerçek zamanlı olarak izlenen trenlerde uyku, dalgınlık, yorgunluk, algının yoldan kayması gibi durumlar sistem tarafından otomatik tespit edilecek. Her vardiyada 4 kişi olarak görev yapan operatörler tarafından makinistlere doğrudan ulaşılarak gerekli uyarılar yapılacak."

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 6

TREN GECİKMELERİ MİNİMUMA ÇEKİLECEK

Merkez sayesinde mevcut güvenlik tedbirlerine ek olarak demir yollarının güvenli, emniyetli ve zamanında işletilmesi için daha fazla veri elde edileceğini vurgulayan Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Merkezde elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle sürüş güvenliği artacak ve daha verimli sürüş teknikleri de geliştirilecek. Merkez sayesinde, zamanında yapılan müdahalelerle olası muhtemel tren gecikmelerini minimum seviyeye çekmeyi hedefliyoruz. Merkezde oluşturulan raporlarla verimli tren işletmeciliğine de katkı sağlanacak."

Makinistlerin dalgınlık, yorgunluk durumları tespit edilebilecek! Yolcu ve yük trenleri 7/24 takip edilecek - Resim : 7

Twitter'daki erişim sorunu çözüldü! Bayraktar TB3 SİHA'dan müthiş başarı! GÖKTÜRK-2 11 yılda dünyanın etrafında 60 bin tur attı Vergisiz telefon nasıl alınır, başvuru nereye, nasıl yapılır?