Türk savunma sanayisinde dev hamle! İşte yerli hava savunma sistemi Çelik Kubbe

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nda, yerli ve milli katmanlı hava savunma sistemleri ve bütün algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı içinde entegre çalışmasını sağlayan 'Çelik Kubbe' sisteminin uygulamaya alınmasına karar verildi. Böylece Gökkubbe’nin adı Çelik Kubbe olarak değiştirildi. Peki Çelik Kubbe nedir, özellikleri neler?

Türk savunma sanayisinde dev hamle! İşte yerli hava savunma sistemi Çelik Kubbe
  • Türk savunma sanayisi yeni hamlesini uygulamaya aldı.
  • Yerli hava savunma sistemi olan Gökkubbe’nin adı “Çelik Kubbe” olarak değiştirildi. Peki yerli hava savunma sistemi nedir? Özellikleri neler? İsrail tarafından kullanılan Demir Kubbe mi daha iyi yoksa Çelik Kubbe mi işte ayrıntılar…
  • Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden yerli ve millî olarak geliştirmekte olduğumuz ÇELİK KUBBE Projesi karara bağlanmıştır."
Çelik Kubbe
Çelik Kubbe
  • Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki 20 senelik gelişimi büyüyerek devam ediyor.
  • Bu büyümenin organize ve programlı bir şekilde yürütülmesi için hamleler yapılıyor.
  • Bu kapsamda Savunma Sanayii İcra Komitesi toplandı.
  • Komite, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.
  • Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı, yaklaşık 2,5 saat sürdü.
  • Toplantının önemli gündem maddelerinden biri olan "Çelik Kubbe Projesi" de detaylı bir şekilde görüşüldü.

Türk savunma sanayisinde dev hamle! İşte yerli hava savunma sistemi Çelik Kubbe - Resim : 2

TÜM YERLİ VE MİLLİ SİSTEMLER BİRBİRİYLE ENTEGRE ÇALIŞACAK

  • Bu proje, katmanlı hava savunma sistemleri ve tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı içinde entegre çalışmasını sağlıyor.
  • Ortak hava resmi oluşturularak, bu bilgiler gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine iletiliyor ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunuluyor.
  • Projenin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi, Türkiye'nin savunma sanayiindeki bağımsızlığını pekiştiriyor.

HER TEHDİT HER İRTİFADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLEBİLECEK

  • ASELSAN'ın geliştirdiği sistem, tamamen hayata geçtiğinde milli Çelik Kubbe Türk hava sahasına giren hatta girmesi muhtemelen olan tüm tehditleri hemen her irtifadan bertaraf edebilecek.
  • Toplantı sonunda konuya ilişkin açıklama, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi.

"TARİHİ KARAR"

  • Yılmaz, şöyle konuştu:
Bugün Savunma Sanayi İcra Komitesi birçok kritik projenin yanı sıra katmanlı hava savunma sistemlerimiz ile tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin eden, yerli ve milli olarak geliştirmekte olduğumuz Çelik Kubbe Projesi'ni görüşerek karara bağlamıştır. Alınan bu tarihi kararın hayırlı olmasını diliyorum.

Türk savunma sanayisinde dev hamle! İşte yerli hava savunma sistemi Çelik Kubbe - Resim : 3

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında görüşülerek karara bağlanan başlıklar şöyle;

  • Hava savunma ve füze sistemleri geliştirilmesine ilişkin projeler,
  • Millî Muharip Uçak KAAN projesine ilişkin gelecek dönemde yürütülecek faaliyetler,
  • BAYRAKTAR TB3, AKINCI ve AKSUNGUR silahlı insansız hava araçlarının ve ilgili alt sistemlerin tedarikine yönelik projeler ile sürü yetenekli, kamikaze ve mini insansız hava ve deniz araçları projeleri,
  • Türkiye’nin uzay erişim yeteneğinin geliştirilmesine yönelik projeler,
  • Kara, hava ve denizlerde durumsal farkındalığı arttırıcı sistemler ile elektronik harp sistemleri ve mini/mikro insansız hava araçlarına ve sürü yeteneğine sahip kamikaze insansız deniz araçlarına karşı savunma sistemi projeleri,
  • Envanterde yer alan tankların ve savaş uçaklarının yerli ve millî imkânlarla modernizasyonuna yönelik projeler ile hava ve deniz araçlarının motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilmesine ilişkin projeler,
  • Komuta kontrol, haberleşme ve bilgi yönetim sistemleri tedarikine yönelik projeler,
  • Taktik tekerlekli zırhlı devriye aracı ve silah taşıyıcı araçlar ile muhtelif kara araçları tedarik projeleri,
  • Kıyı römorkörü ve bot sistemleri tedarikine yönelik deniz araçları projeleri,
  • Kuantum teknolojilerine yönelik altyapı oluşturma projeleri,
  • Türkiye’ye teknolojik üstünlük kazandıracak ürün ve sistemlerin geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetkinlik envanterinin geliştirilmesi, sektörde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak değer oluşturulmasına yönelik Savunma Sanayiinde Millî Yetkinlik Hamlesi Projesi.

ÇELİK KUBBE NEDİR?

İçerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran Çelik Kubbe, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak. Çelik Kubbe, Türk savunma sanayii tarafından bir “sistemler sistemi” olarak geliştiriliyor. Çelik Kubbe Katmanlı Hava Savunma Sistemi, Türk savunma sanayii tarafından geliştiriliyor. Çelik Kubbe ile Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri birbirine entegre bir şekilde çalışabilecek. Silah sistemlerine ilaveten hedefin hassas takibini, teşhisini ve sınıflandırmasını gerçekleştiren radar ve elektro-optik sistemler de Çelik Kubbe içerisinde bir bütün halinde görev yapacak.

ÇELİK KUBBE’NİN İLK ADI NEDİR?

Hava Savunma Sanayinde önemli bir konumda yer alacak Çelik Kubbe Projesinin ilk ismi Gökkubbe olarak belirlenmişti. 6 Ağustos Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde alınan kararla Türkiye’nin yeni hava savunma sisteminin ismi Çelik Kubbe olarak belirlendi.

DEMİR KUBBE NEDİR?

Demir Kubbe, İsrail‘in geliştirdiği ve 10 yıldan uzun zamandır kullandığı hava savunma sisteminin adı. Bu sistem, İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu tarafından ortak geliştirildi. Sistemin üretimi İsrail’in kuzeyindeki tesiste yapılıyor. Sistem, kısa menzilli roketlere ve 70 kilometre menzile sahip 155 mm topçu mermilerine karşı koymak için tasarlanmıştır. Üreticisine göre, Demir Kubbe olumsuz hava koşullarında gece gündüz çalışacak ve aynı anda birden fazla tehdide yanıt verebiliyor.
Çelik Kubbe'nin görüntüsüne ulaşıldı! Meta Malezya Başbakanı'dan Instagram ve Facebook için özür diledi Bakan'dan Instagram müjdesi Instagram erişime açılacak mı?