BİLSEM Öğrencileri TEKNOFEST'te Doğal Yangın Söndürücü Projesiyle Ödül Kazandı

Balıkesir'den BİLSEM öğrencileri, doğal yangın söndürücü projeleriyle TEKNOFEST'te birincilik elde etti.

BİLSEM Öğrencileri TEKNOFEST'te Doğal Yangın Söndürücü Projesiyle Ödül Kazandı

Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, orman yangınlarına müdahale konusunda geliştirdikleri yenilikçi proje ile TEKNOFEST'te büyük bir başarıya imza attı. Öğrenciler, su ile çöven otu kökünden elde ettikleri karışım sayesinde orman yangınlarını daha hızlı ve etkili bir şekilde söndürmeyi başardılar.

Doğal Çözümler Üzerine Araştırmalar

"SAP10İN" isimli ekip, doğal bir bileşik olan 'saponin'i çöven otu kökünden elde ederek, suyla karıştırarak yeni bir yangın söndürme karışımı geliştirdi. Bu karışımın, geleneksel su ile müdahaleden çok daha etkili olduğu belirtiliyor. TEKNOFEST'te düzenlenen İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması'nda çevre kategorisinde birincilik ödülü kazanan öğrenciler, proje sunumlarıyla dikkatleri üzerine çekti.

Projenin Etkileri ve Avantajları

Takım kaptanı Emine İrem Akıcı, orman yangınlarıyla mücadelede su ile kimyasalların karıştırılmasının kısa vadede etkili olduğunu ancak uzun vadede ciddi sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Çöven otundaki saponinin, su ile karıştırıldığında kalıcı köpük oluşturduğunu belirterek, “Bu köpük, yanan maddenin üzerine uygulandığında oksijenle teması kesiyor ve yangının söndürülmesine yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.

Deneyler ve Başarılar

Akıcı, yaptıkları kontrollü yangın deneylerinde meşe, kayın, kızılçam ve karaçam ağaçları üzerinde testler gerçekleştirdiklerini ve bu deneylerin sonuçlarının geleneksel yönlendirmelere göre daha başarılı olduğunu ifade etti. “Yangın söndürme sürelerimizi incelediğimizde, su ile müdahale süresinin yarısına inebildiğimizi gördük. Bu durum, yangın söndürmede zaman ve minimum zarar açısından büyük bir kazanç.” şeklinde konuştu.

Unutulmaz bir Deneyim

Ödül töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül aldıklarını belirten Akıcı, böyle bir deneyimin kendileri için çok özel olduğunu ifade etti.

Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, orman...

Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, orman yangınlarının daha hızlı söndürülmesi amacıyla çöven otu kökünü kullanarak elde ettikleri karışımla Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) birincilik ödülü kazandı. Takım kaptanı Emine İrem Akıcı (sağda), AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kastamonulu Öğrenciden Ödüllü İnovasyon Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Yapay Zeka ile Güçlü Bir Gelecek Alper Gezeravcı'dan F16 uçağı ile gösteri uçuşu TÜBİTAK UZAY Milano’da