Bayraktar KIZILELMA Prototipi ilk uçuş testini başarıyla tamamladı

Bayraktar KIZILELMA'nın üretim prototipi ilk uçuş testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Selçuk Bayraktar süreci yönetti.

Bayraktar KIZILELMA Prototipi ilk uçuş testini başarıyla tamamladı

Türkiye'nin yerli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın üretim prototipi, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı. Baykar Teknoloji'nin Başkanı Selçuk Bayraktar, bu önemli etkinliğin denetimini üstlendi.

TEST SÜRECİ

Büyük bir heyecanla beklenen Bayraktar KIZILELMA'nın TC-ÖZB3 kuyruk numaralı prototipi, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne temmuz ayı içinde ulaştı. Burada, motor çalıştırma testlerinden otomatik taksiye kadar bir dizi test başarıyla gerçekleştirildi.

SELÇUK BAYRAKTAR'DAN İLK UÇUŞ AÇIKLAMASI

Test uçuşunun ardından Selçuk Bayraktar, "KIZILELMA'nın üretim prototipi, bugün ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Bu, kısa bir test uçuşuydu. Gelecek testlere de devam edeceğiz. Hayırlı ve uğurlu olsun!" şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİK GELİŞİM

Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirilme sürecinde ilk prototiplerden elde edilen deneyimlerle yapısal ve aviyonik mimaride önemli yenilikler yapıldı. Art yakıcılı motorun entegrasyonu sayesinde, uçuş sırasında yüksek manevra yeteneği ve hız kazanımı hedeflendi.

HAVA İLE İLK BULUŞMA

Bayraktar KIZILELMA, 2021’de başlayan geliştirme süreci sonrasında, yalnızca bir yıl içinde gökyüzüyle buluşmuş oldu. İlk uçuşu 14 Aralık 2022'de gerçekleştirildi.

BİR İLKE İMZA ATILDI

TEKNOFEST 2023 sırasında, Bayraktar KIZILELMA, uluslararası havacılık tarihinde eşine az rastlanır uçuşlara imza atarak önemli bir dönüm noktası oldu. Formasyon uçuşları ve filo konsepti ile gerçekleştirdiği gösteri uçuşları dikkat çekti.

Buna ek olarak, Bayraktar KIZILELMA, özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış yeteneğiyle, Mavi Vatan'ın savunmasında stratejik bir rol üstlenecek.

BAYKAR'IN BAŞARILARI

2003'ten bu yana tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2023'te 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca, Baykar, savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri konumunu koruyor. Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA ile toplamda 34 ülkeye ihracat anlaşması imzalamış durumda.

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın üretim prototipi, ilk uçuş testini...

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın üretim prototipi, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

TCG Alemdar Norveç'te Eğitim Tatbikatında ASELSAN, Azerbaycan'da Üretim Yapmaya Hazırlanıyor 2025 Yılının Teknolojik Gözdesi: Samsung Galaxy S25 Ultra İstanbul Medipol Üniversitesi'nde 6G Konferansı Düzenlendi