Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı

Mustafa Kemal Atatürk onuruna, 1927 yılından beri aralıksız devam eden, bu yıl 97.si düzenlenen Gazi Koşusu'nu Selim Kaya'nın sahibi olduğu ve jokeyliğini Mehmet Kaya'nın yaptığı Urfa Aslanı kazandı. 17.15'te İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Veliefendi Hipodromu'nda düzenlenen yarış, 35-40 bin seyirciye ev sahipliği yaptı.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı

Çim pistte 2 bin 400 metrelik mücadelenin neticesinde, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olması nedeniyle önemi daha da artan kupayı kazanmak için, 3 yaşlı 22 safkan İngiliz atı piste çıktı.

İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Veliefendi Hipodromu'nda saat 17.15'te başlayan yarışı Selim Kaya'nın sahibi olduğu ve jokeyliğini Mehmet Kaya'nın yaptığı Urfa Aslanı kazandı.

Koşuda birinci olan at ve jokey 2023 yılının en başarılı ismi ilan edildi.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 1
97.Gazi Koşusu'nun afişi ve kupası

KAZANANA BÜYÜK ÖDÜL

Primlerle birlikte yaklaşık 5 milyon 750 bin liralık ikramiye kazanılacak. Bu rakam, kayıt paraları ve taksitlerle birlikte 7 milyon 848 bin lira olurken, kazanan atın sahibi, aynı zamanda yetiştirici rolündeyse ödül, 9 milyon 285 bin TL olarak güncelleniyor.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 2
96.koşunun kazananı: Secret Power

OTORİTELER ONLARI ÖNE ÇIKARMIŞTI

Büyük koşu öncesinde önemli yarış otoriteleri, en büyük favori olarak jokey Ayhan Kurşun'un bindiği Mehmet Emin Ekenler'in sahibi olduğu 10 numaralı Qualizto isimli atı gösterirlerken ikinci sırada Ayşegül Kurtel'in sahibi olduğu ve geçtiğimiz yıl gaziyi kazanan jokey Özcan Yıldırım'ın jokey olduğu 7 numaralı Lord of Pelennor, üçüncü sırada ise İbrahim Aracı'nın sahibi olduğu Akın Sözen'in bindiği 8 numaralı Native Power, dördüncü sırada ise Atilla Seriner'in sahibi olduğu 21 yayındaki Mehmet Salih Çelik'in jokey olduğu 6 numaralı Head Vorker, favori olarak öne çıkan isimler olarak gösterildi.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 3

YARIŞMAYA AİT BAŞKA DETAYLAR

Bu büyük yarışı 14 televizyon kanalı, 3 internet portalı ve 4 radyo kanalı canlı verdi. Koşuyu ünlü spiker Yüksel Saymaz, 4.kez anlattı.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 4
Yüksel Saymaz

Gazi Koşusu'nu 9 kez kazanan 88 yaşındaki eski jokey Mümin Çılgın, rekoru elinde bulunduruyor. Halihazırda jokeylik kariyerine devam eden Ahmet Çelik ise 7 kez üst üste bu kupayı kazanarak büyük bir seviyeye çıkarken, Halis Karataş ise 6 kez bu yarıştan galip ayrıldı. 

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 5
Mümin Çılgın

At sahipleri arasında kupayı en fazla kazanma rekoru 13 birincilikle Eliyeşil ekürisine ait. Son yıllarda atak yapan Kurtel ve Kahraman ekürileri de ikişer kez bu onuru yaşadı.

Türk yarış atçılığının efsanesi, hayatı filmlere konu olan merhum Özdemir Atman’a ait Bold Pilot’un 1996 yılında 2.26.22 ile kırdığı Gazi rekoru zirvedeki yerini koruyor.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 6
Bold Pilot

Son yirmi yılda atların yarışa başladığı start numaralarının uğuru en çok konuşulan konu. 20 yılda beş kez birinci çıkartan 6 numaralı starttan bugün Raks Star isimli at üç kez birinci çıkartan beş numaralı starttan ise Qualizto yarışa başladı.

Bugünkü Gazi Koşusu'nda dişi tayları Chaika, Çakalın Kızı, General Brıella, Horror, Moonlight Fairy temsil etti. Geçen yılki Gazi Koşusu'nu da Secret Power isimli dişi at kazanmıştı.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 7
Aykut Arıcı

ESKİ ŞAMPİYON CEZALI

Adana'da kendisi gibi jokey olan İsa Akyavuz'la kavga ettiği için Yüksek Komserler Kurulu tarafından 4 ay yarışlardan men cezası alan ünlü şampiyon jokey Ahmet Çelik bugünkü büyük koşuda at binemedi. Gazi Koşusu'nu 7 kez üst üste kazanarak kırılması zor bir rekorun sahibi olan şampiyonun at binmemesi hayranlarını oldukça üzdü.

Cumhuriyet'in 100. yılında Atatürk onuruna yapılan yarışı Urfa Aslanı kazandı - Resim : 8
Ahmet Çelik - İsa Akyavuz kavgası
İstanbul Zeytinburnu
Aziz Yıldırım'dan istifa çağrısı Rezan Epözdemir, Fatih Terim ve Erden Timur hakkında konuştu Gazi Koşusu ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda, ödülü ne? G.Saray'ın gündemindeki Paredes Juve'den ayrıldı