Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olayların ardından sarı-lacivertli takım flaş bir açıklama yaparak genel kurul çağrısı yaptı. Genel kurulun gündemi ise ligden çekilme kararı alınıp alınmayacağı. Bu gelişmelerin ardından Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur sorusu akıllara geldi. Ortaya atılan iddialardan biri de ülke puanının silineceği yönünde. Peki bu iddia doğru mu? İşte detaylar...

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı
  • Süper Lig'in 30. haftasında oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçı istenmeyen olaylara sahne oldu. Müsabakanın ardından saha karışırken, bordo-mavili taraftarlar sarı-lacivertli futbolculara saldırdı.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 1

  • Yaşanan bu olayların ardından Fenerbahçe'den flaş bir açıklama geldi. 2 Nisan Salı günü olağanüstü genel kurul toplantısının yapılacağı ve ligden çekilme konusunun görüşüleceği KAP'a bildirildi.
  • Peki Fenerbahçe ligden çekilirse Türkiye ve Avrupa'daki durumu ne olur? Ülke puanı silinir mi? Birçok iddia gündeme gelirken detayları Haberet araştırdı.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 2

  • Öncelikle 'ligden çekilme' olarak ifade edilen durum; bir takımın bir sezonda 2 kez maça çıkmaması olarak tanımlanabilir.
  • Fenerbahçe bir Süper Lig müsabakasına çıkmazsa hükmen yenik sayılacak ve 3 puanı silinecek.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 3

  • Sarı-lacivertliler bir kez daha Süper Lig'de maça çıkmazsa; hükmen yenik sayılacak, bir alt lige düşürülecek ve o tarihten itibaren Fenerbahçe ile maçı olan tüm takımlar hükmen galip sayılacak.

ÜLKE PUANI SİLİNECEK İDDİASI DOĞRU MU?

Fenerbahçe Süper Lig'de maçlara çıkmayıp Konferans Ligi'nde yoluna devam ederse, puanlarının silinmesi gibi bir durum söz konusu değil. Puanların silinmesi için Avrupa'da da karşılaşmalara çıkmaması gerekiyor.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 4

UEFA Konferans Ligi yönetmeliği madde 28/3: Bir kulüp, grup maçlarını tamamlamadan diskalifiye edilir veya bir sebepten dolayı çekilirse tüm maçlarının sonuçları geçersiz sayılır.

UEFA kendi organizasyonlarına çıkmayan takımların o sezon topladığı puanları siliyor. Bunun yanı sıra; gelecek yıllar için Avrupa'dan men, yayın gelirlerin geri alınması, para cezası gibi çeşitli yaptırımlar da mevcut.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 5

Fenerbahçe Konferans Ligi maçlarına çıkmazsa ülke puanın tamamı değil sadece Fenerbahçe'nin elde ettiği puanlar silinir.

HANGİ DURUMLARDA ÜLKE PUANI SİLİNİR?

UEFA'nın geçmişte verdiği kararlara bakarak aslında bu durum hakkında fikir yürütmek mümkün.

Hangi durumlarda ülke puanı silinmez konusunda; Juventus ve Rangers örneklerine bakılabilir.

İtalya'da şikeden dolayı alt lige düşürülen Juventus'un ülke puanına yaptığı katkı silinmemişti. (Fenerbahçe'nin alt lige düşürülmesi durumunda 5 yıllık ülke puanının silineceği iddiasına örnek olarak verilmiştir).

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 6

İskoçya futbolunun köklü kulüplerinden biri olan Rangers borçlarını ödeyemediği için iflas etmişti. Kulüp, sunulan Gönüllülük Anlaşması'nı da reddedilince yapılan oylama sonucunda 4. lige düşürülmüş ancak Rangers'ın İskoçya'ya yaptığı ülke puanı katkısı silinmemişti.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 7

Hangi durumda puan silinir konusunda ise Dinamo Kiev örneği karşımıza çıkıyor.

Sovyetler Birliği'nden ayrılıp Ukrayna'ya katılan Dinamo Kiev'in, Sovyetler'e yaptı ülke puanı katkısı silinmişti. Kiev daha önce hiç puan toplamamış gibi Ukrayna'dan devam etmişti.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 8

Sonuç: Geçmiş örneklere bakıldığı zaman kesin olmamakla birlikte Fenerbahçe'nin ülke puanına yaptığı katkı 2 durumda silinir.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 9

1-) Sarı-lacivertliler Konferans Ligi maçlarına çıkmazsa bu sezon topladığı puanlar silinir.

2-) Fenerbahçe, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan çıkıp başka bir lige katılarak o federasyona dahil olursa Türk futboluna bugüne kadar kazandırdığı tüm puanlar silinir.

Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur? Ülke puanı silinir mi? Haberet araştırdı - Resim : 10

Kaynak: haberet.com

Fenerbahçe Trabzonspor
F.Bahçeli futbolculara saldıran 12 kişi adliyede! Ersen Martin kimdir, kaç yaşında, nereli, hangi takımlarda oynadı? FIFA'dan Süper Lig'e ceza İsmail Kartal'ın oğluna olaylı maçta saldırı