Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'a hareketi öncesi açıklamalarda bulundu

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketi öncesinde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bazı cambazların dediği gibi BOTAŞ'ın falan satılacağı yok." dedi. Sözlerinde Türkiye'deki yangınlarla da yer veren Erdoğan, "Uçaklarımız yoğun çalışma içerisinde. Tüm bunların yanında Rusya ile görüşme yapıp onlardan Antonov temin etme yoluna gideceğiz." şeklinde konuştu. Erdoğan, Esad'la görüşmesinin adil bir yaklaşım sonrasında gerçekleştirebileceğini söyledi. İşte detaylar...

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'a hareketi öncesi açıklamalarda bulundu

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turuna başlıyor. Erdoğan, Suudi Arabistan'a hareketi öncesinde açıklamalarda bulundu.

Son dönemlerde Körfez ülkeleriyle olan ilişkilerde önemli mesafe katedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kapsayan ziyaretimizin ilk durağı olan Cidde'ye hareket edeceğiz. Köklü tarihi ve kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizde son dönemde önemli mesafeler kaydettik. 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi sonrasında bu kardeşlerimizin maddi, manevi her türlü desteğini yanımızda gördük. Bu vesileyle bu dost ve kardeş ülkelerden konteyner temininden insani yardıma kadar pek çok alanda Türkiye ile tam bir dayanışma sergilediler. Ülkem ve milletim adına bir kez daha kardeşlerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"KARDEŞ ÜLKELERE YARDIMCI OLACAĞIZ"

2023 yılının, Türkiye'nin bölge ülkeleri ile ilişkileri güçlendirmek adına fırsat yılı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin çevresinde bir barış, istikrar ve refah kuşağı oluşturma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun en kritik adımını bölge ülkeleri ile ilişkilerimizi güçlendirmek teşkil ediyor. 2023 yılını bu bakımdan bir fırsat yılı olarak görüyoruz. Bu sene hem Katar hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50. yıldönümünü kutluyoruz. Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerimiz de malum 1929 yılında tesis edilmişti. İlişkilerimizin dayandığı sağlam temelleri geniş bir iş birliği alanına yaymayı arzu ediyoruz. Ziyaretlerimiz esnasında öncelikli gündemimiz bu ülkeler ile önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan kazan anlayışı ile neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Körfez ülkeleri ile ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Düzenlenecek iş forumları ile bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacağız. Özellikle İslam dünyasında yaşanan krizler, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında yakın istişare ve iş birliğini gerekli kılıyor. Ziyaretlerimiz esnasında kardeş ülkelere nasıl yardımcı olacağımızı da enine boyuna konuşma fırsatı bulacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"HAC İBADETİ HİÇBİR KISITLAMA OLMADAN YAPILABİLDİ"

Suudi Arabistan'ın ticaret, yatırımlar ve müteahhitlik gibi alanlarda özel bir konuma sahip olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk müteahhitlerin son 20 yılda Suudi Arabistan'da üstlendiği projelerin toplamının yaklaşık olarak 25 milyar dolar olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Bölgemizin en önemli ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan, ticaret, yatırımlar, müteahhitlik gibi alanlarda özel bir konuma sahip. Müteahhitlerimizin son 20 yılda Suudi Arabistan'da üstlendiği projelerin toplamı yaklaşık 25 milyar dolardır. Suudi Arabistan'ın büyük çaplı projelerinde Türk firmaların daha fazla rol oynamasını arzu ediyoruz. Bu sene hamdolsun Covid-19 salgınından sonra hac ibadeti yeniden hiçbir kısıtlama olmadan yapılabildi." şeklinde konuştu.

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'a hareketi öncesi açıklamalarda bulundu - Resim : 3

"ORMAN YANGINLARINA KARŞI ANTONOV TEMİN EDECEĞİZ"

Türkiye'de etkili olan orman yangınlarıyla alakalı da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Beş ayrı noktada yangın oldu. Büyük oranda kontrol altına alındı. İçişleri Bakanım ve Orman Bakanımla görüştüm. Şu anda bütün gece görüşlü helikopterlerimiz uçaklarımız yoğun çalışma içerisinde. Tüm bunların yanında Rusya ile görüşme yapıp onlardan Antonov temin etme yoluna gideceğiz. Bunu da hallettiğimizde yaz sezonu içerisinde bu işleri çok daha seri halletmiş olacağız." dedi.

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'a hareketi öncesi açıklamalarda bulundu - Resim : 4

BOTAŞ SATILIYOR MU?

BOTAŞ'ın satılacağı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Bazı cambazların dediği gibi BOTAŞ'ın satılacağı falan yok. Biz 20 yıllık tecrübeyle ne yapacağımızı gayet iyi biliriz." ifadelerini kullandı.

"ESAD'LA GÖRÜŞÜRÜZ AMA..."

Geçtiğimiz günlerde Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı operasyonları sona erdirmesi gerektiğini söylemişti.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beşar Esad'la görüşürüz. Bütün mesele onların bize yaklaşımı. Bizim Kuzey Suriye'den çıkmamızı istiyorlar ama böyle bir şey olamaz. Sınırlarımızda teröristler varken nasıl çıkarız? Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Adil yaklaşım olduktan sonra bunların hepsini aşarız." şeklinde konuştu.

ERDOĞAN GÖRÜŞMENİN ARDINDAN DETAYLARI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu:

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyaretlerimizin ilk durağı Cidde’ye hareket ettik.

Kritik bir dönemde yaptığımız ziyaretlerimizin gerek ikili ilişkilerimiz gerek bölgesel istikrar bakımından hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Türkiye’nin çevresinde bir barış, istikrar ve refah kuşağı oluşturma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizin dayandığı sağlam temelleri geniş bir iş birliği alanına yaymayı arzu ediyoruz.

İkili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Düzenlenecek iş forumlarıyla bu rakamı çok daha ileri seviyelere çıkarmanın yollarını arayacağız.

Ziyaretimiz vesilesiyle ikili münasebetlerimizin yanı sıra mevcut bölgesel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunacağız.

Abu Dabi’deki temaslarımızın ardından, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 49’uncu yıl dönümü münasebetiyle düzenlenecek 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak üzere Lefkoşa’ya geçeceğiz.

Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi amacıyla atılacak adımları ele alacak, Ercan Havalimanı’nın yeni terminal ve pistinin açılışını gerçekleştireceğiz.

Köklü tarihî ve kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Körfez ülkeleriyle son dönemde önemli mesafe kaydettiğimiz ilişkilerimizi inşallah daha da geliştireceğiz.

Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan Katar Birleşik Arap Emirlikleri Kıbrıs deprem Türkiye
Kılıçdaroğlu'nun ses kaydı sızdırıldı Erbakan, zamlara tepki gösterdi AK Parti'den iki il başkanlığına atama Ek Bütçe Kanun Teklifi kabul edildi!