Cumhurbaşkanlığı seçimine geri sayım başlarken 6'lı masanın yeni krizi: Milletvekilleri listesi
Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım yapılırken gözler geçen günlerde 72 saatlik adaylık krizinin ardından yeniden toplanan altılı masaya çevrildi. Merak Akşener, masaya Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcıları olmaları şartıyla geri dönerken masadaki diğer partilerin de ittifaktan bir takım beklentileri var. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu fakat şimdi de CHP'de “milletvekili listesi krizi” bekleniyor. İşte ayrıntılar...
Altılı masa 1 yılın ardından 3 günlük bir krizi de aşarak cumhurbaşkanı adayına karar verdi. Geçen günlerde masa adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıklamış, Meral Akşener bu karara karşı çıkarak masadan kalkmıştı.
Muhalefetin 3 günlük aday krizinin ardından Meral Akşener, Kemal Kılıçdarıoğlu'nun yardımcılığına Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın gelmesi şartıyla yeniden bir araya geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bekleyen yeni krizin ise “milletvekili listesi" olması bekleniyor. Gazeteci Abdülkadir Selvi ve Erdoğan Aktaş'ta aynı konuyu ele aldı. İşte o yazılar...
Gazeteci Abdülkadir Selvi "‘6’lı İttifak’ı bekleyen yeni kriz" başlıklı yazısında Millet İttifakı'nı bekleyen krizi şu ifadelerle kaleme aldı:
DİĞER PARTİLERE MİLLETVEKİLİ CHP’nin diğer partilere 54 milletvekili kontenjanı ayırdığı söylendi. Kendi kaynaklarımdan bunu doğrulatamadım. Abartılı bulundu. Dört partiyle 25 milletvekili ayrıldığı söyleniyor. İşin gerçeği listeler YSK’ya verilince ortaya çıkacak. Ama bu hesapta dikkate alınmayan bir şey var. Örneğin Demokrat Parti. Hem bir cumhurbaşkanı yardımcılığı elde ediyor hem kabinede bir bakanı olacak. Hem de milletvekilliği elde edecek. Yani 25 milletvekili artı cumhurbaşkanı yardımcılığı ve bakanlık olarak düşünmek gerekiyor. MİLLETVEKİLİ KRİZİ YAŞANABİLİR Bu seçimlerde CHP’ye tarihinde olmadığı kadar milletvekili adaylığı başvurusu yapılacak. CHP’deki beklenti büyük. Listeler açıklandığında büyük beklentiler nedeniyle büyük krizler beklenebilir. Şimdiden 6’lı Masa’yı bekleyen milletvekili krizine dikkat çekmek istedim.
Gazeteci Erdoğan Aktaş, altılı masanın yeni krizini "CHP'de milletvekili isyanı" adlı yazısıyla okuyucularına sundu:
Altı Masa’da krizler aşıla aşıla Kemal Kılıçdaroğlu ismi ortak aday olarak açıklandı.
Şunun altını çizmek gerekir ki Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerden bu yana olağanüstü bir liderlik gösteriyor. Gerek birbirinden çok farklı onca ismi bir araya getirmede gerek ortak hareket etme konusunda gerekse de kriz yönetiminde Kılıçdaroğlu ne denli mahir olduğunu kanıtladı.
Fakat CHP liderini şimdi, parti içindeki “milletvekili listesi krizi” bekliyor. Özellikle yeni seçim yasasının ardından, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin seçime hangi listeden gireceği önem kazanmıştı. İttifak toplantılarında konuşulan konulardan biri de DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti adaylarının milletvekili seçimine CHP listesinden girecek olmalarıydı. Bu durumda DEVA ve Gelecek Partileri 20, Saadet Partisi 10, Demokrat Parti de iki adayını CHP listelerinden ve seçilecek sıralardan listelere sokmak istiyor.
İşte bu durum CHP teşkilatlarında fırtınalar koparıyor. Çünkü yıllardır parti için çalışan ve milletvekili olmak için uğraşan CHP’lilerin önemli bir kısmı liste dışında kalacağını düşünüyor.
Üstelik seçimin kazanılması halinde Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin liderlerine cumhurbaşkanı yardımcılığının yanı sıra, bir de bakanlık sözü de verildi. Bu durum, yıllardır iktidar olamamış CHP gibi bir partide, kazanma ihtimali ilk kez bu kadar yüksekken bakanlık hayali kuranlar için de başka bir sorun.
Uzun yıllar CHP’de görev yapmış bir siyasetçi bana şöyle söyledi: “Düşünsene, CHP’de bakanlık bekleyen o kadar isim var, fakat yüzde 0,5 oy bile alması zor olan Demokrat Parti’den Cemal Enginyurt bakanlık koltuğuna oturacak. Bu kabul edilebilir mi?”
İşte CHP liderini bu kadar önemli ve çözülmesi zor bir kriz bekliyor.
Parti içinden aldığım bilgilere göre Kemal Kılıçdaroğlu, Babacan’ın DEVA Partisi’ne 6-7, Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’ne 2-3, Temel Karamollaoğlu’nun Saadet Partisi’ne 2-3, Gültekin Uysal’ın Demakrat Partisi’ne 1 ya da 2 milletvekili adayını CHP listelerinden üst sıralarda yer vermeyi önerecek.
Elbette bu rakamlar partiler arasında tartışma ve pazarlık konusu olacak. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde öyle ya da böyle çözmesi gereken ciddi bir kriz var.