Abdulkadir Selvi yazdı: İmamoğlu'nun Murat abi formülü doğru mu?

CHP'de değişim sesleri yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde CHP'nin önde gelen isimleriyle bir araya gelen ve yemek yiyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu koltuk için tüm tuşlara basıyor. Yemek sonrası 'abi formülü' yeniden gündeme geldi. SHP ve CHP'nin birleşme sürecinde Deniz Baykal ve Murat Karayalçın aday olmamış, Hikmet Çetin üzerinde durulmuştu. Çetin partide birleşmeyi sağladıktan sonra koltuğa Baykal oturmuştu. İmamoğlu da böyle bir yol mu izleyecek? Gazeteci Abdulkadir Selvi yazdı...

Abdulkadir Selvi yazdı: İmamoğlu'nun Murat abi formülü doğru mu?

Seçimlerde ağır yenilgi alan CHP'de koltuk savaşı giderek büyürken, değişimcilerin öncülüğünü yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu koltuk için tüm tuşlara basmaya devam ediyor.

Daha önce 'zoom'da toplantı yapan İmamoğlu geçtiğimiz gün akşam CHP'nin önde gelen isimleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi. 

14-28 Mayıs seçimlerinde alınan yenilgi sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı 'değişim' hareketi başlatan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin önde gelen isimleriyle geçtiğimiz gün akşam saatlerinde yemekte buluştu.

Görüşmeye CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen ve SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın da katıldı.

Abdulkadir Selvi yazdı: İmamoğlu'nun Murat abi formülü doğru mu? - Resim : 1

Daha önce SHP ile CHP’nin birleşme sürecinde Deniz Baykal ve Murat Karayalçın aday olmamış, Genel Başkanlık için Hikmet Çetin’in ismi üzerinde uzlaşmaya varılmıştı.

Hikmet Abi formülü geçerli olmuş, Hikmet Çetin CHP çatısı altında birleşmeyi sağladıktan sonra aday olmamış ve CHP, Baykal’a kalmıştı.

18 Nisan 1999 seçimlerinde ise yüzde 8,71 oy alan Deniz Baykal liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi tarihindeki en kötü seçim sonucunu alarak yüzde 10'luk seçim barajını aşamadı ve ilk kez TBMM dışında kaldı.

Abdulkadir Selvi yazdı: İmamoğlu'nun Murat abi formülü doğru mu? - Resim : 2
Altan Öymen

CHP barajın altında kalıp Deniz Baykal istifa ettiğinde ise Altan Öymen partinin başına geçmişti. Altan Abi formülü ise kısa sürdü.

CHP'de değişim sesleri yükselmeye devam ederken geçtiğimiz günlerde CHP'nin önde gelen isimleriyle bir araya gelen ve yemek yiyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu koltuk için tüm tuşlara basıyor. Yemek sonrası 'abi formülü' yeniden gündeme geldi.  İmamoğlu 'abi formülü'nü devreye mi sokuyor?

Gazeteci Abdulkadir Selvi gündemi değerlendirdi...

Abdulkadir Selvi'nin yazısı şu şekilde...

"Ekrem İmamoğlu’nun yemeğine katılanlarla konuştum. Program şöyle gelişmiş. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen’i 24. Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne davet etmiş. Hasan Akgün İstanbul siyasetinde etkili bir isimdir. Ekrem İmamoğlu’nun hemşerisi ve siyaset arkadaşı. Ama keşke İmamoğlu, Hasan Akgün’ü dinleseydi, bugün farklı bir yerde olurdu. Festivale gitmeden önce Ekrem İmamoğlu, CHP’nin yaşayan üç genel başkanına sanat galerisini gezdiriyor. Ardından yemeğe geçiliyor."

Selvi yazısında, şu ifadelere de yer veriyor:

Elbette ki CHP’nin üç eski genel başkanı ile Ekrem İmamoğlu bir araya gelince CHP’yi konuşuyorlar, İstanbul seçimlerini ele alıyorlar. “Ne olacak bu CHP’nin hali”nden girip “İstanbul seçimlerini kazanmalıyız” noktasına varıyorlar. Seçim yenilgisi konusunda masada bir ittifak oluşuyor. CHP’nin bu durumdan kurtulması için bir değişimin gerekli olduğunun altı çiziliyor. Üç eski genel başkan da İstanbul seçimlerini yeniden kazanmanın tarihi önemde olduğunu anlatıyorlar. Ekrem İmamoğlu aday olmadığı takdirde CHP’nin İstanbul’u kazanmasının imkânsız olduğu ifade ediliyor. İmamoğlu’na, İstanbul’a yeniden aday olup kazanması tavsiye ediliyor.

Murat Karayalçın'ın CHP'de kader kilitlenmesi tezine değinen Selvi şunları yazdı:

Murat Karayalçın bir süredir, “CHP’de bir kader kilitlenmesi var” tezini işliyor. Onu masada da anlatıyor. “Ben bir süredir Ekrem Bey’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için kader kilitlenmesi diyorum. Ekrem Bey İstanbul’a aday olmalı, CHP Genel Merkezi de sizi aday göstermeli. Ben buna kader kilitlenmesi diyorum. İki taraf da bundan kaçamaz, kaçmamalı” diyor. Ekrem İmamoğlu dikkatli bir şekilde dinliyor.

Abdulkadir Selvi, yazısına şu şekilde devam ediyor:

Karayalçın, bir ara Ekrem İmamoğlu’na, “Kusura bakmayın, sizden habersiz olarak isminizi CHP Genel Başkanlığı için söylüyorum. Yayınlarda anlatıyorum” diyor. Peki İmamoğlu buna ne karşılık veriyor. Gülümsüyor. Ama pozitif anlamda bir gülümseme bu. Şimdi CHP kulislerinin son 24 saattir çalkalandığı kulise geleceğim. Ekrem İmamoğlu’nun üç eski genel başkanla yediği yemekten CHP Genel Başkanlığı için bir formülün ortaya çıktığı söylendi. CHP Genel Başkanlığı için Murat Karayalçın’ın ismi üzerinde durulduğu kulislere yansıdı. Kılıçdaroğlu çekilsin, Ekrem İmamoğlu aday olmasın. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı AK Parti’ye kaptırılmamış olur. “Murat Abi” formülü uygulansın. Kurultay’da Murat Karayalçın genel başkan seçilsin, yerel seçimlere partiyi o götürsün. Yerel seçimden sonra CHP, İstanbul’da Belediye Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirirse İmamoğlu yerini bir CHP’liye bırakıp istifa eder. CHP’nin başına geçer. Murat Karayalçın başta olmak üzere yemeğe katılanlarla konuştum. “Murat Abi” modeli gündeme gelmemiş. Bizzat Karayalçın söyledi bunu. Diğer isimler de teyit etti.

Yazısında Ekrem İmamoğlu'nun aday olup olmayacağını da yazan Gazeteci Abdulkadir Selvi şunları ifade etti:

Eğer Karayalçın ismi üzerinde yoğunlaşılsaydı Ekrem İmamoğlu kesin aday değil, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na oynayacak derdim. Yemekte Ekrem İmamoğlu’nun CHP Genel Başkanlığı da gündeme geliyor. Ama benim edindiğim izlenim CHP’nin üç eski genel başkanı önceliği İstanbul seçimlerinin kazanılmasına veriyor. O yönde telkinde bulunuyorlar. Ancak Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanlığı’na adaylık konusunda ne evet diyor ne hayır.

Kaynak: haberet.com

CHP Ekrem İmamoğlu İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi)
İmamoğlu'ndan değişim yemeği! Neler yaşandı? Cevdet Yılmaz, Pakistan'a gidecek Devlet Bahçeli'den 11 il belediyesinin el değiştirmesi için çağrı Ali Mahir Başarır'dan ‘yeni parti’ sorusuna dikkat çeken cevap