Türkiye 14 Mayıs Pazar günü Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek! Dikkat edilmesi gereken tüm detaylar...
14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne son 4 gün kaldı! Türkiye Pazar günü sandık başında 13. Cumhurbaşkanını seçecek. Yapılacak olan oylama sürecinde dikkat edilmesi gereken tüm detayları haberimizde topladık. İşte 14 Mayıs'ta dikkat edilmesi gerekenler...
Türkiye, 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimleri için gün sayıyor! Seçimlere son 4 gün kala vatandaşlar o güne dair detaylar hakkında bilgi almak istiyor. Seçim günü yapılması ve yapılmaması gereken detaylar merak edilirken, hangi durumlarda oyun geçersiz sayılacağı da vatandaşlar tarafından sıkça soruluyor.
60 milyondan fazla seçmen 14 Mayıs tarihinde sandığa gidecek. Verilecek her oyun büyük önem taşıdığı belirtilirken, milletvekili ve cumhurbaşkanının seçileceği bu seçimlerde seçmenlerin oylarını kullanıp sandığa atmasından sonra sürecin nasıl işleyeceği de merak edilen konular arasında.
Peki oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi durumlarda oy geçersiz sayılacak? Oy sandığa atıldıktan sonra süreç nasıl işleyecek? İşte tüm detaylar...
REKOR KATILIM
Titizlikle yürütülen seçim hazırlıkları sonunda 27 Nisan tarihinde yurt dışındaki Türk vatandaşlar için başlayan oy kullanma hakkı, rekor katılımla 9 Mayıs tarihinde tamamlandı. 2023 genel seçimleri için yurt dışında toplam 1 milyon 817 bin 10 oy kullanıldı.
Oy kullanılacak okullar ile mühürlü oy çuvallarının tutulacağı salonlarda geniş çaplı güvenlik tedbirleri alındı. İlde seçime giren parti sayısına göre pusulanın boyutu değişecek.
Yüksek Seçim Kurulu’nun matbaalarının pusulaları basma işlemleri tamamlandı.
Oy pusulaları her il için o ildeki seçime katılan parti ve adaya göre basılıyor. Dolayısıyla pusulanın uzunluğu da her il için farklılık gösteriyor. Basımı tamamlanan pusulalar 14 Mayıs sabahına kadar özenle korunuyor.
•Pusula yırtılırsa ya da üzerinde yazı olursa oy geçersiz sayılacak.
•14 Mayıs günü sabah 08.00 itibarıyla sandıklar açılacak.
•Seçmeni uzun bir oy pusulası ile “tercih” ya da “evet” mührü bekliyor olacak.
•Oy kullanırken yanlışlık yaptığını söyleyene yeni pusula verilmeyecek.
•Oy pusulalarında yırtık olması durumunda o oy geçersiz sayılacak. Bu yüzden uzun oy pusulasının dikkatli katlanması önemli. Mühür dışında, pusulanın herhangi bir yerinde imza, işaret ya da yazı varsa yine oy iptal olacak. Zarfın içinden oy pusulası dışında bir şey çıkarsa kullanılan oy geçersiz olarak kaydedilecek.
•Oyların sayım ve dökümü açık olarak yapılacak.
•Saatler 17.00’yi gösterdiğinde oy kullanma işlemi tüm yurtta tamamlanacak. Sonrasında kullanılan oyların sayım ve dökümü açık olarak yapılacak.
•Oy zarfları ile oy kullanan seçmen imzası sayısı karşılaştırılacak, geçersiz zarflar ayrılarak tutanağa geçirilecek, fazla zarf çıkarsa miktar kadar rastgele çekilen oy zarfları yakılarak imha edilecek.
•Sandık başkanının boş ve yazısız cetveli herkese göstermesi ile ara vermeden ve duraksız ilerleyecek sayım işlemi başlayacak. İtiraz olsa dahi sayım durmayacak.
MÜŞAHİTLER İLE BÖLGEDE KAYITLI SEÇMENLER SAYIM İŞLEMLERİNİ İZLEYEBİLECEK
•Bir sandık üyesi zarfları vermek, iki üye oyları cetvele işlemek, bir üye de zarfları korumak ile görevli olacak. Bu sırada siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile sandık bölgesinde kayıtlı tüm seçmen işlemleri izleyebilecek.
•Sayım ve döküm işlemi tamamlanınca tüm belgeler seçim torbasına konulup ağzı bağlanarak ilçe seçim kurulu mührü basılacak. Hazırlanan seçim torbası ve mühür, sandık kurulu başkanı ve en az 2 üye ile hızlıca ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilecek. İlçe seçim kurulları sandık sonuç tutanaklarının birleştirilmesi işlemlerini siyasi parti temsilcileri ve müşahitlerin huzurunda yapacak. Tüm tutanaklar birleştirilerek il seçim kuruluna gönderilecek.
PEKİ SEÇİM SONUCU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
İl seçim kurulu kendine gelen tutanakların birer kopyasını siyasi parti ve bağımsız adaylara aynı anda teslim edecek. Seçim çevresinde kullanılan tüm mühürlü oy torbaları kurulun belirleyeceği adreste toplanacak. Bu sırada Yüksek Seçim Kurulu Seçim Bilişim Sistemi'ne işlenen oy sayıları ve sandık sonuç tutanaklarını eş zamanlı olarak siyasi partilere yayınlayacak. Böylece sonuçlar üzerinde denetim de gerçekleşecek.
İşte, tüm bu sürecin sonunda geçici sonuçlar da ortaya çıkacak.
YSK cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarını 14 Mayıs saat 23.59’a kadar ilan edecek.