Son dakika seçim haberleri... 3 bakan AK Parti'de milletvekili aday listelerinde yer almadı

Son dakika seçim haberleri... AK Parti'de milletvekili aday listelerine son şekli verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinedeki bakanların milletvekili adayı gösterileceğini açıkladı ancak 3 bakan milletvekili aday listesinde yer almıyor. İşte detaylar...

Son dakika seçim haberleri... 3 bakan AK Parti'de milletvekili aday listelerinde yer almadı

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde partiler milletvekili aday listelerine son şeklini geride bıraktığımız saatlerde verdi. 

AK PARTİ'DE 3 BAKAN YER ALMADI
Hürriyet'ten Ebru Karatosun ve Turan Yılmaz'ın haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık milletvekili aday listelerinde yer almadı. 

CUMHURBAŞKANI ADAY OLACAKLARINI AÇIKLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında kabinedeki bakanların büyükşehirlerden milletvekili adayı olabileceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Fuat Bey Ankara'dan bir bölgeye onu da aday yapıyoruz. Bu adaylıkları belirlerken, Fuat Bey örneğin nereli? Yozgatlı. Ankara'da Yozgat nüfusu nerede yoğun? Diyelim ki ikinci bölgede. Fuat Bey'i de orada görevlendirip. Fuat Bey siyasete bizimle teknokrat, bürokrat girdi, şimdi siyasi formayı da giyerek koşturacak. 17 kabine üyemin hemen hemen her birine değişik illerde görevler vereceğiz. Kabindeki 17 isim milletvekili adayı olacak. Büyükşehirler bakan arkadaşlarım için en uygun yerlerdir. Onları büyükşehirlerden belirledik, çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullanmıştı. 

KULİSLERDE KONUŞULMUŞTU
Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan 29 Mart'taki yazısında Fahrettin Koca'nın affını istediğini belirtip şunları yazmıştı:

Ben not alırken bir süre sessizlik oldu. “Ancak” dedi ve ekledi karşımdaki: “Aslına bakılırsa, Fahrettin Koca yoruldu siyasetten. Hatta kısa bir süre önce sayın cumhurbaşkanı ile gizli bir buluşma da gerçekleştirdi.” Ben heyecanlı bir şekilde dinliyordum. Sahi, ne konuşmuşlardı o görüşmede? Yanıt çok çarpıcıydı: “Fahrettin Koca 2023 için listelerde olmayı arzulamadığını, söyledi. Ve affını istedi.” Şaşırmıştım. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan ne dedi bu talebe? Şöyle dedi AKP’deki kaynağım: “Bakın, orasını tam bilmiyorum. Duyduklarım var ama sizi yanıltmak istemem.” Ben tam konuşma bitti, derken “Dahası da var” diye de ekliyordu: “Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da siyasetten çekilmeyi istediği biliniyor. Ancak unutmayın ki hem Koca hem Ersoy konusunda son söz reisin olacak.”

 AK PARTİ'DE MİLLETVEKİLLERİNİN YÜZDE 70'İ DEĞİŞECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu süreçte titiz ve detaylı bir çalışma yürüttü.
Mesaisinin büyük bir bölümünü kurmaylarıyla AK Parti Genel Merkezi’nde geçirdi.
Listeler belirlenirken anket çalışmaları da dikkate alındı.

AK Parti yenilenmiş bir kadroyla seçmen karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

3 dönem kuralı uygulandı

27'nci dönemde görev alan milletvekillerinin yüzde 70’i değişiyor. AK Parti kaynakları 3 dönem kuralının istisnasız uygulandığını belirtiyor.

Listeler hazırlanırken, büyük oranda seçim bölgesinde güçlü olan yerel aktörler öne çıkarıldı.

Kadın aday sayısı artırıldı

AK Parti'nin önemli aktörleri ile mevcut bakanlar Anadolu şehirleri ve büyükşehirlerde aday gösterildi.

Kadın milletvekili aday sayısı geçen döneme göre artırıldı. Kritik şehirlerde kadınlar, ön sıralarda aday olarak gösterildi.

En genç isim üniversite öğrencisi

Birçok genç de listelerde kendilerine yer buldu. AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan İzmir’de 2'nci Bölge 1'inci sıra milletvekili adayı oldu.

Listenin en genç ismi ise 19 yaşındaki bir üniversite öğrencisi.

Son dakika! CHP'de milletvekili listesi belli oldu! İşte il il vekil adayları CHP'de milletvekili aday listesi savaşları Eski bakanlar geri dönüyor AK Parti'de 3 dönem kuralına takılan isimler