AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Hayat pahalılığının farkındayız

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldığı yayında gündemdeki 'Togg ve soğan benzetmesi' tartışmalarını değerlendirdi. Kurtulmuş, "Bu benzetme yanlıştır. Kesinlikle karşılaştırma yapılmamalıdır. Hayat pahalılığının, enflasyonun farkındayız. Burada büyük projelerin açıklandığı günlerde algı yapılmak istenmiştir" dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Hayat pahalılığının farkındayız

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Habertürk canlı yayınında soruları yanıtladı. Kurtulmuş, ekonomi politikaları hakkında açıklama yaparken gündemdeki 'Togg-soğan benzetmeleri' hakkında da kritik mesajlar verdi. 

Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"TOGG SOĞAN BENZETMESİ YANLIŞ KARŞILAŞTIRMA"
Hayat pahalılığın farkındayız. Bir de ülkeyi yönetme sorumluluğu içerisinde vatandaşımızın hayat pahalılığı karşısında ahu figanını en fazla biz hissediyoruz. Togg ve soğan benzetmesi yanlış bir karşılaşmadır. Böyle bir karşılaştırmayı asla kast ederek bir şey demedik. Kast ettiğim şey şudur; burada algı üzerinden, Togg'u, TCG'yi başka algıların gölgesinde bırakmayalım.

"ENFLASYONUN FARKINDAYIZ"
Tabii ki hayat pahalılığın, enflasyonun farkındayız. Bunların hepsinin bir şekilde pozitif sonuç verebilmesi için gayret sarf ediyoruz. Bazıları 'ne lüzumu var doğalgaz arıyorsunuz, dışarıdan daha ucuza mal ederiz' deniyordu. 1 yıl doğalgaz vatandaşlarımızın mutfakları için bedava. Geçen yıl 96.6 milyar dolar Türkiye enerjiye verdi. Türkiye'nin yerli enerji kaynaklarını sürekli artırıyoruz. Bir taraftan enerji fiyatlarının düşürülmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve enflasyonu etkileyen bir husustur. Orta vadede Türkiye'deki maliyetleri indirecek bir şeydir. Gıda ürünlerindeki enflasyon dünyadaki dalgalanmalardan. Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşında nasıl yukarıya çıktığını biliyoruz. Türkiye'nin iki temeli var. Birincisi serbest pazar şartları şartların uzağında olmamız mümkün değildir. Türkiye demokrasi içinde büyüyecek, kalkınacak.

"KUR KORUMALI MEVDUAT FREN MEKANİZMASIDIR"
Mehmet Şimşek bizim arkadaşımız. Yıllarca ekonomi ile ilgili alanında bulunmuş arkadaşımız. Ben tartışmanın şahıslardan uzak tartışılması kanaatindeyim. Önce istikamet meselesi. Türkiye ya dışarıdan alarak sıcak para ülkesi haline getirerek, borçlanarak aşacak ya da kendisi üreterek aşacak idi. Beklenmedik iki faktör geldi. Pandemi ve savaş. Hiç kimsenin hesap edemediği. Türkiye burada bir istikamet tayin etti. Her uygulanan politika olduğu şekilde devam edecek manasına gelmez. Ekonomi devinim içinde olan bir alandır. İhtiyaçlar tespit edilir, yerine göre revizyona gidilir. Sadece faiz, büyüme oranları üzerinden ekonomi okunmaz. Bu bir bütündür. Türkiye çok açık biçimde istihdam üretmiş bir ülkedir. Pandemiden sonra 6 milyon yeni istihdam üretmiş. 250 milyar dolar seviyesinde ihracata ulaşmış olan bir ülkedir. Bütün bunların hepsi rasyonel olarak sahada olan şeyler.

"BU BİR TEDBİRDİR, FREN MEKANİZMASIDIR"
Ekonominin üretim alanı gayet iyi giderken, diğer yandan enflasyon ve hayat pahalılığında çok ciddi sorunlarla karşılaştığımızı görüyoruz bunların giderilmesi için hareket ediyoruz. Vatandaşlarımız kendi ailelerinin ekonomisini de test ederken, bu döviz üzerinden konuşuyor. Hiç cebinde 100 doları bile olmayan buna bakıyor. Böyle bir alışkanlık içindeyiz. Burada kur korumalı mevduat. Bu anlamda dövizin aşırı yükselmesini önleyecek fren mekanizmalarından birisiydi. Ama ilanihaye uygulanamaz, bu bir tedbirdir, fren mekanizmasıdır. Beklenen etkiyi büyük oranda yapmıştır."

HDP-HÜDA PAR benzetmelerinin aslı var mı? "Ortada İngiltere'den Türkiye'ye gelecek para falan yok" Cumhurbaşkanı Erdoğan Togg kredisi müjdesinin detaylarını paylaştı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar