2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün kameralar karşısına geçerek 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılacağını resmen ilan etti. Depremin gölgesinde yapılacak olan seçimde depremzedelerin nasıl oy kullanacağı da merak ediliyordu. Son açıklanan verilerde depremzede seçmenin %15’inin başka kente göç ettiği belirlendi. Öneriye göre 1 okulda 11 il için ayrı ayrı sandık kurulması gündemde işte detaylar...

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimi için 14 Mayıs'ı işaret etmişti. Erdoğan'ın bugün imzasıyla seçim tarihi resmi olarak netleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs'ı resmen duyurduktan sonra şu açıklamaları yaptı:

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak? - Resim : 1

Yarın Resmi Gazete'de yayımlanacak bu kararın özellikle ardından YSK 2 aylık seçim takvimini başlatacaktır. Buna göre inşallah 2 ay sonra ilk pazar günü olan 14 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz Cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir. Bilindiği gibi seçimlerin tarihinin 14 Mayıs olarak güncellenmesi kararımızı çok önceden yılbaşından hemen sonra kamuoyu ile paylaşmıştık. 

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak? - Resim : 2

DEPREMZEDELER NASIL OY KULLANACAK?
İYİ Parti’nin seçim güvenliğinden sorumlu kurmayları, sayıları 1.5 milyona yaklaşan seçmenin göç ettikleri illerde kendi illeri için oy kullanmalarını sağlayacak seçenekler üzerinde çalışma yapıyor.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak? - Resim : 3

Bu konuda hazırlanan tek maddelik bir kanun değişikliği teklifi AK Parti ve CHP gruplarına sunuldu. Ancak şu ana kadar öneriye ilişkin bir geri bildirim olmadı. Bu önerinin kabul edilmesi halinde, düzenlemenin 14 Mayıs seçiminde uygulanabilmesi için Anayasa değişikliğine de ihtiyaç bulunuyor.

Eş zamanlı olarak İYİ Parti sorumluları Yüksek Seçim Kurulu ile başka illerdeki depremzedelerin kendi illeri için nasıl oy kullanabileceklerine ilişkin seçenekler üzerinde görüşmeler yaptılar.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak? - Resim : 4

HER OKULDA 11 SANDIK KURULMASI GÜNDEMDE
Deprem felaketinin ardından en çok göç İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Antalya gibi illere gerçekleşti. Bu illerde uygun koşullar sağlanması halinde, her ilçede belirlenecek bir okulda her depremzede il için birer sandık kurulması en çok öne çıkan seçeneklerden birisi olarak gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 6 Şubat felaketinden sonra ikametgahını veya seçmen kaydını değiştiren depremzedelerin kendilerine sağlanan hak ve imkanlardan mahrum kalmamalarını sağlayacak bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini yayımlayacaklarını söylemişti.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri 14 Mayıs'ta: Peki depremzedeler nasıl oy kullanacak? - Resim : 5

Deprem nedeniyle göç eden 2 milyon kişinin yaklaşık 1 milyon 400 bininin seçmen niteliğine sahip olduğu hesaplanıyor. Buna göre 9.2 milyon seçmenin 1 milyon 400 bini bulunduğu seçim bölgesinin dışında taşınmış durumda. Bunların ne kadarının seçime kadar bölgesine döneceği veya ne kadarının ikametini bulunduğu yere aldırarak seçmen kütüklerine kayıt yaptıracağı ise bilinmiyor.

"Kılıçdaroğlu'na suikast duyumları alıyoruz" Seçim kararı Resmi Gazete'de Seçim ne zaman yapılacak? Seçim takvimi 2023... Deprem nedeniyle kampanyada müzik yok