14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne günler kaldı! Seçimle ilgili detaylar netleşti | 15 SORUDA 14 MAYIS
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi 14 Mayıs'ta yapılacak. Seçime günler kala oy kullanırken hangi belgelerin gerektiği, eski kimlik ile oy kullanılır mı soruları daha çok sorulmaya başlandı. Peki, oy kullanırken hangi belgeler geçerli? Saat kaçta oy kullanılacak? Hangi hallerde oy geçersiz sayılacak? İşte tüm detaylar...
14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmasıyla beraber merak edilen sorular da sıkça aratılmaya başlandı. Seçimlerin saat kaçta başlayacağı ve nüfus cüzdanı olmadan oy kullanılıp kullanılamayacağı en çok merak edilenler arasında yer aldı. İşte seçim gününe dair tüm detaylar...
Türkiye genelinde oy verme saatleri nedir?
Tüm yurtta, oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.
Nüfus cüzdanı bulunmayan seçmen oy kullanabilecek mi?
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Oy verirken seçmen bilgi kağıdı bulunması şart mı?
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil.
Yanlış oy kullandığını söyleyen seçmene yeni pusula verilir mi?
Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Yurt dışında 9 Mayıs'a kadar oy veremeyen seçmen bir daha oy kullanamaz mı?
Bu tarihe kadar oy kullanamayan yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlı seçmenler, 46 gümrük kapısında, 14 Mayıs 2023 Pazar günü saat 17.00`ye kadar oy verebilecek.
Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Pusulanın bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması, belirgin bir şekilde karalanması veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.
Tek zarfa atılacak iki pusuladan biri geçersiz sayılırsa diğeri de geçersiz sayılacak mı?
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
Sadece ittifak alanı içine basılan oylar geçerli sayılır mı?
Yalnız ittifak alanı içerisine mührün basıldığı her durumda, bu oy pusulaları da geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde ittifakın "ortak oyları" sütununa ayrı ayrı işaretlenecek.
Sandık kurulları kaç kişiden oluşacak?
5'i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişilik sandık kurulu görevli olacak.
Seçim sonuçlarının güvenliği ve denetlenmesi nasıl sağlanıyor?
YSK, seçim sonuçlarının, ilçelerden hızlı ve güvenli bir ortamda merkeze aktarılması, sandık sonuç tutanakları ile seçim sonuçlarının siyasi partilerle eş zamanlı paylaşılması, seçimlerin şeffaf ve denetlenebilir biçimde gerçekleştirilmesi için 2007'den bu yana Seçim Bilişim Sistemi'ni (SEÇSİS) kullanıyor.
Oy kullandığım sandığın sonuçlarını görebilir miyim?
Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanaklar YSK'nın internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine açılacak.
Basın yayın kuruluşları seçim gecesi sonuçları saat kaçtan itibaren açıklayabilecek?
Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00'den sonra serbest olacak. YSK saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verebilecek.
Cumhurbaşkanı seçimi ilk oylamada biterse sonuçlar ne zaman açıklanır?
Bu durumda YSK, cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarını saat 23.59'a kadar ilan edecek.
Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylamaya kalırsa süreç ne olacak?
İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak.
İkinci oylamada seçmenler nerede oy kullanacak?
Seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak.