Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları

Yeşil çay bulabileceğiniz en sağlıklı içeceklerden biridir. Odaklanmanıza, yaşlanmayla savaşmanıza ve hatta enerjinizi artırmanıza yardımcı olabilir! Vücudu ve zihni canlandıran antioksidanlar ve besinlerle yüklü olması sayesinde yeşil çayın birçok faydası vardır. İşte yeşil çayın faydaları ve iyi geldiği hastalıklar, yan etkileri ve zararları...

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları

Yeşil çayın iyi araştırılmış birçok sağlık faydası, onu kardiyovasküler hastalıklar, yüksek kolesterol seviyeleri, romatoid artrit, enfeksiyon, diş çürümesi ve diğer birçok hastalığın önlenmesi için diyetinize dahil etmek için harika bir içecek haline getirmektedir. İşte yeşil çayın sağlık açısından bazı faydaları ve tadını çıkarmanın basit yolları...

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 1

YEŞİL ÇAY NEDİR?

Yeşil çay, normal çayın elde edildiği aynı bitkiden elde edilir. Bilimsel olarak Camellia Sinensis olarak bilinen bu çay, aynı çayın farklı bir işlemden geçirilmiş halidir. Dahası, yeşil çay yaprakları taze hasat edilir ve fermantasyonu önlemek için hızla buharda pişirilerek kuru ve stabil bir ürün elde edilir. Bu buharlama işlemi sırasında yaprakların rengi bozulmadan çayın yeşil rengini korumasını sağlar.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 2

YEŞİL ÇAYIN BESİN DEĞERİ

1 fincan yeşil çay (245 g) içmek 2,4 kcal sağlar. ayrıca B vitaminleri, demir, potasyum, sodyum ve çinko içerir ve şeker ve diyet lifi içermez. Yeşil çay, 29,4 mg kafeinin yanı sıra polifenol adı verilen bir grup kimyasal madde açısından da zengindir.

Bu polifenoller şunları içerir:

Flavonoller, flavonoidler ve fenolik asitler.
Tanenler, çaydaki acı tada ve burukluğa katkıda bulunan bir polifenol türüdür.
Epikateşin, epikateşin 3 gallat (ECG) ve epigallokateşin gallat (EGCG) gibi flavonoidler.
Yeşil çayın güçlü lezzetinden sorumlu olan tiamin gibi amino asitler.

Yeşil çay ayrıca teanin, tirozin ve lösin gibi amino asitler, adenin, dimetilksantin, teobromin, teofilin ve ksantin gibi ksantin alkaloidleri; glikoz, sükroz ve fruktozun yanı sıra pektin (meyvelerde de bulunur) gibi karbonhidratlar; klorofil gibi pigmentler ve triterpen saponinler içerir.

A, B1, B2, B3, C ve E vitaminleri gibi vitaminler de yeşil çayda bulunur.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 3

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Yeşil çayın sağlığa faydaları kafein, kateşin polifenolleri ve teanin içeriğinden gelen antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidan içeriğinden kaynaklanan başlıca sağlık faydaları aşağıda listelenmiştir.

Yaşlanmayı Geciktirir

Serbest radikaller, yaşlanma belirtileri ve buna bağlı semptomlar olarak görülen çeşitli şekillerde vücudu tahrip etmekten sorumludur. Antioksidan bakımından zengin yeşil çay, vücutta bulunan oksidanları veya serbest radikalleri nötralize eder. Uluslararası Vitamin ve Beslenme Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan bir rapora göre, içinde bulunan kateşin polifenolleri antioksidan etkilerden büyük ölçüde sorumludur ve bunlar arasında en güçlüsü epigallokateşin gallattır. Bu nedenle, bu çayın düzenli tüketimi yaşlanma belirtilerini ve semptomlarını etkili bir şekilde geciktirebilir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 4

Alzheimer ve Parkinson'un Etkilerini Geciktirir

Yeşil çayın sağlığa faydaları sadece vücudunuzla sınırlı değil; aynı zamanda zihniniz için de harikalar yaratıyor! Yeşil çayın Alzheimer ve Parkinson hastalığının neden olduğu bozulmayı geciktirdiği düşünülmektedir. Araştırmalar, anti-enflamatuar ve antioksidanların yanı sıra nöro-hasarlara karşı korunmaya da yardımcı olduğunu gösteriyor.

Uyarıcı Etkiye Sahiptir

İnsan uygarlıkları tarafından her türlü çayın popüler olmasının ve tüketilmesinin başlıca nedenlerinden biri uyarıcı etkisidir. Bu etki çay yapraklarında bulunan kafeinden kaynaklanmaktadır. Kafein ve tanenler, potansiyel olarak olumsuz sağlık etkilerine rağmen, güçlü uyarıcılar olarak hareket ederler. Bu nedenle profesyonellerden öğrencilere ve kendini biraz uykulu hisseden herkese kadar farklı sektörlerdeki çeşitli insanlar arasında bu kadar popülerdir!

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 5

Yemek Borusu Kanseri Riskini Azaltır

Yeşil çayın en etkileyici faydalarından biri de yemek borusu kanseri riskini azalttığının düşünülmesidir. Yeşil çayın kanser hücrelerini, etraflarındaki sağlıklı dokuya zarar vermeden öldürdüğü yaygın olarak düşünülmektedir.

Araştırmacılar, çay polifenollerinin yüksek konsantrasyonlarının "yemek borusu ve akciğer de dahil olmak üzere farklı organ bölgelerindeki hayvan modellerinde kanserojen kaynaklı tümörlerin gelişimine, ilerlemesine ve büyümesine karşı inhibe edici etkiler gösterdiğini" bulmuşlardır.

Bu tür bir araştırmanın daha fazla çalışmada tekrarlanması gerekse de, yeşil çayın bazı kanser türlerinin büyümesini yavaşlatabileceğini düşündürmektedir!

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 6

Bağışıklığı Artırır

Araştırmalar, düzenli olarak yeşil çay içen kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği için yaygın bakteriyel ve viral enfeksiyonların kurbanı olmadığını göstermektedir. Yeşil çayda bulunan kateşinler, bakteri ve virüslerin kendilerini enfekte etmek için hücre duvarlarına yapışmasını önler. Bu kateşinler ayrıca mikroplar tarafından salınan toksinlere de karşı koyar. Bu antimikrobiyal özellik sizi mikrobiyal ve fungal etkinin neden olduğu ağız kokusu, dizanteri, ishal, diş çürümesi ve gripten korur.

Depresyonla Savaşır

Birçok çalışma, daha fazla yeşil çay tüketiminin yaşlı bireylerde daha düşük depresyon seviyelerine yol açtığını göstermiştir. Yeşil çay polifenollerinin antidepresan benzeri etkilere sahip olduğu ve kahve yerine içilebilecek harika bir içecek olduğu gösterilmiştir. Bir çalışmada, haftada en az 3 fincan tüketenlerde depresyon prevalansında %21 azalma görülmüştür.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 7

Cildi sıkılaştırır, diş sağlığını destekler, saç dökülmesini azaltır

Sıkılaştırıcı maddeler kasları ve cildi sıkılaştırırken kaslarda ve dokularda kasılmaları tetikler. Bu çayı içmek istemeseniz bile, günlük olarak basit bir gargara yapmak diş etlerinizde yeterli kasılmaya neden olarak dişleri sıkı ve sıkı tutabilir, böylece dişlerin gevşemesini ve dökülmesini önleyebilir. Ayrıca, yeşil çayı kafa derinize sürmek sadece saç büyümesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda kepek ve saç dökülmesi gibi iltihabi sorunları da azaltır.

Güçlü Antiviral Özelliklere Sahiptir

Yeşil çay kateşinleri, çeşitli bulaşıcı hastalıkların tedavisinde etkili olmalarını sağlayan güçlü antibakteriyel ve antiviral ajanlardır. Bu, yeşil çay tüketiminin viral bir saldırının şiddetini azaltmaya ve iyileşmenizi çok daha hızlı hale getirmeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 8

Kalp Sağlığını İyileştirir

Yeşil çaydaki belirli bileşenler kan basıncını düşürerek felç ve koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Atherosclerosis Journal'a göre, yeşil çay kanın antioksidan kapasitesini katlanarak artırır, bu da LDL partiküllerinin oksidasyonunu önler (kalp hastalığına neden olan sebeplerden biri).

Ayrıca, Cochrane Database of Systematic Reviews'da yayınlanan bir çalışmaya göre yeşil çay, kolesterol seviyelerini bir dereceye kadar düşürmede etkilidir.

Diyabet Gelişimini önler

Yeşil çayın alkali yapısı kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, yeşil çayın antioksidan özellikleri pankreasın sağlıklı ve daha iyi çalışmasını sağlar. Integrative Medicine Research Journal'da yayınlanan 2014 tarihli bir çalışma, yeşil çaydaki EGCG'nin diyabet gelişimini engelleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, yeşil çay tüketimi yan etkiler konusunda endişe yaratacak kadar yüksektir. Bu nedenle, bir günde alınan yeşil çay miktarına dikkat etmek gerekir.

Zayıflamaya yardımcı olur

Yeşil çay ayrıca vücudun metabolizma hızını artırarak insanların kilo vermesine yardımcı olur. Molecules dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, bir fincan yeşil ve siyah çay kilo vermede önemli sonuçlar göstermektedir. Her sabah bir ya da iki fincan yeşil çay içtiğinizde, bir hafta içinde birkaç kilo fazla kilo vermeniz kaçınılmazdır. Dahası, dayanıklılığı artırır ve dayanıklılık oluşturur.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 9

Vücudu Detoks Eder

Yeşil çay, alkol ve uykusuzluğun neden olduğu akşamdan kalmalığı ve yorgunluğu ortadan kaldırır. Akşamdan kalmalığınızı büyük bir fincan limonlu yeşil çay ile tedavi edin ve akşamdan kalmalık kaybolmaya başlayacaktır. Limon suyu ile yeşil çay, alkol tüketiminden sonraki etkileri anında ortadan kaldırmak için popüler bir çözümdür.

YAN ETKİLER VE ZARARLARI

Yeşil çay ile ilişkili riskler öncelikle kafein ve tanen içeriğinden kaynaklanmaktadır. Kontrendikasyonlar, içindeki kafein ve tanen yüzdesine göre değişebilir.

Kafein: Herkes kafeinin harici bir uyarıcı olduğunu, kan basıncını yükselttiğini ve toksik olduğunu bilir (bazı hayvanlar için ölümcül olabilir). Kafein ayrıca bağımlılık yapar ve uzun yıllar boyunca karaciğer ve iç organlar üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Tanenler: Tanenler, kompleks proteinlerin daha basit proteinlere parçalanmasını ve daha sonra vücutta emilimini engeller.

Ksantin alkaloidleri: Bazı araştırmacılar bu alkaloidlerin vücutta ürik asit oluşumunu şiddetlendirdiğine ve uyardığına, böylece safra kesesi ve böbreklerde taş oluşumunu tetiklediğine ve yardımcı olduğuna inanmaktadır.

Diğer riskler: Yeşil çayı aşırı tükettiğinizde uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, iştahsızlık, kabızlık ve akut kafein bağımlılığına yol açabilir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 10

YEŞİL ÇAYIN NASIL VE NE KADAR İÇİLECEĞİNE DAİR İPUÇLARI

Yeşil çayın sağlığa faydalarından bazılarını ele aldığımıza göre, işte içeceğin tüketimine ilişkin basit ipuçları.

1. Doğru Sıcaklık
Yeşil çay demlemek için en iyi sıcaklık yaklaşık 185 Fahrenheit derecedir. Termometreniz yoksa, bu sıcaklığa ulaşmak için kaynar suyu yaklaşık iki dakika soğumaya bırakın. Poşet çayı ekleyin ve üç dakika demlenmeye bırakın. Süzün ve tadını çıkarın!

2. Bir Günde Ne Kadar Yeşil Çay Tüketmelisiniz?
Yeşil çay harikadır, ancak kafein içerir, bu nedenle yatmadan önce içmekten kaçınmak en iyisidir. Kafeine karşı hassasiyetiniz varsa, günde 1 fincan sınırınız olmalıdır. Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışıyorsanız, günde 3-5 fincan içmeyi deneyin. Herhangi bir yeşil çay içeceği tüketmeden önce etiketleri okumayı unutmayın.

En iyi yeşil çay türü, yapay koruyucu içermeyen doğal kaynaklı olanıdır. Yeşil çayı bir çay poşeti yerine yapraklarıyla demleyin, bu özün daha fazla çıkarılmasına izin verecek ve böylece besin maddelerini koruyacaktır.

3. Karıştırın
Yeşil çayı limon otu, zencefil ve nane gibi diğer sağlıklı malzemelerle karıştırmayı deneyin. Bu basit malzemeleri eklemek sadece karışıma yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda zencefil adet kramplarına yardımcı olurken limon otu detoks yapmaya yardımcı olabilir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Yeşil çayın yan etkileri, zararları - Resim : 11

LİMON OTU VE ZENCEFİLLİ YEŞİL ÇAY TARİFİ

İçindekiler:

1 sap limon otu
7 dilim zencefil
5 yeşil çay poşeti

Kullanmadan önce limon otunu durulayın ve ezin. Daha sonra zencefil ile birlikte 2 bardak su ile bir tencereye koyun. Karışımı kaynatın, ocaktan alın ve poşet çayı ekleyin. Beş dakika demlenmeye bırakın, soğutun ve ardından servis edin.

Hem limon otu hem de zencefil sindirime yardımcı olur ve ekstra enerji artışı sağlar. Böylece sağlıklı bir sindirimin yanı sıra saatlerce enerji sağlayan sağlıklı bir içecek ortaya çıkar.

Prof. Dr. Ceyhan'dan korkutan Covid-19 açıklaması Sağlık Bakanı Koca'dan uyuz vakası açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan KeyVac Aşı Üretim Merkezi Açılış Töreni'nde konuştu Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane neye, hangi hastalıklara iyi gelir?