Uzmanlar, her papatyanın şifalı olmadığı ve papatya çayının asla kaynatılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı

Bahar ayında, kırlarda açmaya başlayan papatyalar gerek güzellikleri gerek kokuları gerekse şifası ile en çok tercih edilen çiçekler arasında yer alıyor. Özellikle mayıs papatyaları, çay olarak tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sağlasa da uzmanlar her papatyanın şifa olmadığı konusunda bizleri uyarıyor. İşte tüketilmeden önce dikkat edilmesi gerekilenler...

Uzmanlar, her papatyanın şifalı olmadığı ve papatya çayının asla kaynatılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı

Bahar ayının gelmesiyle birlikte kırlarda papatyalar açmaya başladı. Gerek güzelliği gerekse kokusu ile dikkatleri üzerine çeken papatya, evlerde sık sık sağlık için de kullanılıyor. Özellikle mayıs papatyası, çay olarak tüketildiği zaman, uyku problemi başta olmak üzere, sinir sistemi ve sindirim sistemindeki sorunlar ile kas ağrıları gibi rahatsızlıkların tedavisine kadar kullanım alanı sağlayabiliyor.

HER PAPATYA SAĞLIKLI DEĞİL
Balıkesir Üniversitesi öğretim üyelerinden Bitki Bilimci Prof. Dr. Fatih Satıl, kırlarda açan her papatyanın mayıs papatyası olmadığını vurgulayarak, "Hatta aktarlarda açıkta ambalajsız satılan papatyaların hemen hemen hepsi mayıs papatyası dediğimiz sağlık ve diğer amaçlarla kullanılabilecek papatyadan değil. Bu nedenle açıkta satılan ve mayıs papatyası olmayan bazı papatyalar yarar yerine zarar bile verebilir. Bu nedenle aktarlardan alacağımız ürünlerin standartlara uygun, etiketli ve ambalajlı olmasına dikkat etmek gerekir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, her papatyanın şifalı olmadığı ve papatya çayının asla kaynatılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyardı - Resim : 1

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Prof. Dr. Fatih Satıl, doğadan papatya toplarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da şu açıklamalarda bulundu:

Mayıs papatyasının ortasındaki sarı kısım koni şeklinde ve içi boştur. Yaprakları tül şeklindedir. Ayrıca şifalı papatyalar kendine özgü kokusu ile diğer türlerden ayrılır. Şifa amaçlı kullanılacak papatya çayı için kurutulmuş papatya çiçekleri sıcak suya atılarak demlenmeli ve kesinlikle kaynatılmamalıdır.

Kaynak: İHA

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü yazılı ve resimli mesajları Ağrı kesici içtiğinizi mi sanıyorsunuz? Bir daha düşünün... İklim krizi hastalıklara yol açıyor Doktorlardan 'yapay zeka' uyarısı!